..: Kolejnice u Běchovic naříznutá nebyla, řekla policie :..

Ilustrační obrázekPraha - Prosincové vykolejení pendolina u stanice Praha-Běchovice nemá na svědomí třetí osoba. Dnes to potvrdil policejní mluvčí Ladislav Bernášek a definitivně tak vyvrátil výroky mluvčího ČD Ondřeje Kubaly, který v den nehody mluvil o naříznuté kolejnici. Policie dnes definitivně konstatovala, že bezprostřední příčinou byl únavový lom kolejnice. Je to už druhý případ během krátké doby, kdy byl Kubalovi prokázán nepravdivý výrok. Krátce po nehodě u Běchovic vyvrátila Drážní inspekce Kubalovo tvrzení o tom, že bývalí piloti Formule 1 Tomáš Enge a Emerson Fittipaldi pendolino neřídili.

zdroj: ceskenoviny.cz


Honza Beránek / JTB | 11.2.2008 (15:12)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
13.02.2008 (15:23)  
A proc nebojujete vlastne i o to, aby se poslednim/prvnim pendolinem dalo jezdit i na/ze Sporilova (nebo kde pendolina nocuji)?:-)
registrovaný uživatel tenzor 
13.02.2008 (8:58)  
Ohledně těch nákladů SC z Ostravy do Bohumína, něco asi ušetří, ale stejně bych se nedivil, kdyby to bylo >90 procent normálních nákladů. Každopádně pokud Kubala řekl, že by se to nevyplatilo, tak je už jen z tohoto důvodu vysoká, téměř stoprocentní pravděpodobnost, že by se to vyplatilo ;)
registrovaný uživatel tenzor 
13.02.2008 (8:53)  
M: tak asi neumím číst. Ještě jednou:
"Technici drážní inspekce právě potvrdili, že na utržené kolejnici našli stopy po naříznutí, které sahaly až k její patce,"
To není spekulace, to je oznámení, že někdo nařízl kolejnici. Spekulace by byla kdyby řekl něco jako "máme určité poznatky naznačující, že by za lomem kolejnice mohla být sabotáž".

Nevím, jak ostatní lidé, o tom můžu jenom spekulovat, ale pokud bych uvěřil možnosti, že tady řádí někdo kdo záměrně nařezává kolejnice, tak bych se jezdit vlakem bál. Ano, v tomto směru by ČD ublížily nejvíc sobě, ale asi nemůžu po Kubalovi chtít nějakou inteligenci :)

Je mi jasné, že by to u soudu neprošlo, že by se to nejspíš k soudu ani nedostalo, kdyby někdo podal trestní oznámení. Ale to nic nemění na tom, že tvrzení o sabotáži, které není nijak podložené, puštěné do médií, je trochu silné kafe. Normální slušný člověk něco takového nedělá.
registrovaný uživatel M 
12.02.2008 (23:37)  
Usteri se treba za to, ze jizdni rad (zastavky) jsou jednotne, ze Bohumin nemusi mit CD-Lounge (nebo ze u Bohumina nemusi byt hvezdicka, ze to nema), nemusi se dodrzet jizdni rad pro pristaveni v Ostrave. Muzou zacit topit o 10 minut pozdejc.
Nevim, mozna by se to vyplatilo, mozna ne, ale uplne stejne by to asi nevyslo, protoze tech rozdilu tam asi par bude
registrovaný uživatel M 
12.02.2008 (23:32)  
Naplneni skutkove podstaty - on rekl, ze nejpravdepdobnejsi je sabotaz. nerekl, ze je to sabotaz. Mimo to, citoval slova techniku (teda pokud opravdu...) drazni inspekce, nebyl to nazor jeho vlastni.

Potom je taky otazka, jestli to proste prohlasili po "predbeznem ohledani" a jeste vic, jestli to byla poplasna zprava. Dovedu si predstavit, ze poplasna zprava je neco, co vyvola paniku, zpusobi nejakym zpusobem nejakou skodu. To pripadne nariznuti kolejnice ale vyvolalo paniku maximalne tady, pochybuju ze by lidi hromadne vraceli mesicni jizdenky s tim, ze maji strach:-))
12.02.2008 (23:27)  
Pan Kubala se, při vší úctě stále více zaplétá do nepravdivých výroků. Cestující kritizují, že Pendolino skončí v Ostravě a jede soupravově do Bohumína na čistění a ráno jede zase soupravově z Bohumína do Ostravy. Takže kdo přijede do Ostravy Pendolinem a jede dále do Bi musí čekat na další vlak a podobně při cestě z Bi.

Podle pana Kubaly by se zavedení jako vlak pro několik cestujících nevyplatilo (zdroj Česká televize, regionální vysílání). Co by se nevyplatilo ?

Pan Kubala zřejmě neví, že náklady na jízdu soupravy z Ostravy do Bohumína jsou stejné jede–li s cestujícícmi nebo bez nich. Na soupravě i vlaku je strojvedoucí DKV Praha, vlaková četa z Bohumína (dva lidé), personál bistra (JLV a.s.). Souprava i vlak svítí, takže tím, že se jede jako Sv se nic neušetří proti tomu, kdyby se jelo jako vlak.

Tenzor : o jakou poplašnou zprávu se jednalo ?
Přestože nejste právník nebo právě proto, že nejste právník, přečtěte si, co je považováno za poplašnou zprávu, v tzv. komentáři k trestnímu zákonu, případně judikatuře vydávané Nejvyšším soudem.
Komentář k TZ, přesněji řečeno komentované vydání TZ má zpravidla na stole každý soudce trestního senátu a prakticky se jím řídí. Totéž platí i o státních zástupcích. Komentovaná vydání zpracovávají především učitelé práva na pravnických fakultách, čímž si také přivydělávají, takže soudci, státní zástupci, advokáti se řídí díly svých učitelů … spoluautory bývají i soudci Nejvyššího soudu, kteří zase do komentáře zahrnují obsah judikátů Nejvyššího soudu.
Soudce Nejvyšší soudu pan Šámal je zase jedním z členů pracovního týmu, který se podílel na tvorbě nového trestního zákona, takže nepochybně bude i spoluautorem "nového komentáře k trestnímu zákonu".
Ta suchá litera zákona publikovaná ve Sbírce zákonů je jedna věc, justiční praxe věc druhá.
Takže držet se suché litery zákona, z toho moc nevyčtete.
12.02.2008 (22:39)  
Nevíte někdo, jestli už je ta vykolejená souprava opravená a v provozu?
12.02.2008 (20:53)  
Nechci se pana Kubaly zastávat, ale křivdíte mu. Podívejte se na všechny ostatní tiskové žvanily a zamyslete se nad tím, co vlastně říkají. Není li to vyslovená lež (kterou mu jeho zaměstnavatel nařídil), vyslovuje polopravdy a mlžení. To je hlavní podstata tiskových mluvčích, aby lhali v zájmu svých zaměstnavatelů. Když bude ze lži usvědčen vrcholový manažer, může to ohrozit celou firmu. Když usvědčíte ze lži mluvčího, bude vyměmněn, protože nesprávně informoval. Je to prostě ubohý slouha a hromosvod.
registrovaný uživatel tenzor 
12.02.2008 (18:11)  
Mě by zajímalo jak se bude řešit tohle:

České dráhy večer ústy svého mluvčího Ondřeje Kubaly informovaly, že nejpravděpodobnější je sabotáž. "Technici drážní inspekce právě potvrdili, že na utržené kolejnici našli stopy po naříznutí, které sahaly až k její patce," prohlásil v odpoledních zprávách České televize Kubala. Od té chvíle se rozvířil kolotoč spekulací o tom, co mohlo být motivem sabotáže.

Nejsem právník, ale tohle mi připadá jako naplnění skutkové podstaty trestného činu šíření poplašné zprávy, za které by měli být stíhaní buď technici DI nebo Kubala, podle toho kdo lhal. Když vezmu v úvahu že Kubala lže prakticky pořád, tak mi připadá pravděpodobnější druhá varianta.
12.02.2008 (17:32)  
NIcKON: V posledním příspěvku jsem reagoval na někoho jiného, příspěvek toho člověka byl smazán.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko