..: Stávka v Maďarsku :..

Bzmot přijíždí do stanice IpolytarnócBudapešť - Stávka v Maďarsku dnes ve 12:00 skončila. Vlaky směřující do Maďarska již pojedou podle jízdního řádu, během odpoledne vyjedou i vlaky z Maďarska (z důvodů disponibility souprav). Okolnosti dohody doplníme.

Maďarské odbory "nezávislá unie železničních zaměstnanců" reprezentující asi čtvrtinu zaměstnanců MÁV požaduje nárůst mezd o 10% zpětně od 1.7.2007 a podíly z prodeje MÁV Cargo rakouským ÖBB, celkem jde o jednorázově asi 970€ na jednoho zaměstnance. Páteční devítihodinová stávka byla přerušena kvůli sobotním jednáním. Dnes v noci ve tři hodiny začali maďarští železničáři opět stávkovat, stávkuje celá řada profesí od výpravčích, přes vlakové čety až po zaměstnance zajištění provozuschopnosti dráhy.

Pro cestující z a do České republiky to znamená, že od 3 hodin v noci budou všechny vlaky do a z Maďarska končit na slovensko-maďarských hranicích, a to až do odvolání. Maďarská strana zatím nedala ani náznak, kdy by mohla stávka skončit, ke stávce je tedy nezbytné aktuálně přistupovat jako k časově neomezené.

Pro cestující ve vnitrostátní dopravě v České republice se nic nemění, je pouze možné, že bude nutné u vlaku EuroCity Hungaria z Budapešti do Berlína v Praze přestupovat na jinou soupravu. To ovšem ukáže až ranní situace a fakt, jestli maďarská strana dodrží dohodu a podaří se tak v noci, před započetím stávky, přesunout soupravu tohoto vlaku z Maďarska na Slovensko. Podle slovenských zdrojů bude vlak veden ze Štúrova do Břeclavi náhradní soupravou.

Zdroj: České dráhy, IHT, ZSSK, další informace budeme sledovat


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 7.2.2008 (12:16)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Maďarsko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
08.02.2008 (6:53)  
Čo sa týka Štúrova, tak v minulosti tie záložné vozne dlho nevydržali. Pri najbližšej príležitosti, keď bolo potrebné vyradiť správku, tak sa zaradila záloha do vlaku. Ale už sa nevrátila späť a tak až do konca letnej sezóny sme zálohu už nevideli.
Ten výpravca MÁV nie je výpravca, nakoľko do riadenia a výkonu priamo nezasahuje, najmä nevypravuje vlaky. Ja by som ho nazval skôr ako prevádzkový dispečer.Je vedúci smeny ako zástupca GR MÁV pre maď. zamestnancov v spoločnej PPS. Bol skôr zameraný na nákl. dopravu. Ale samozrejme, že musel riešiť operatívne aj problémy s os. dopravou, najmä v takej situácii ako je štrajk, nepravidelnosti a p.
K tej náhradnej súprave. Kde nič nie je, tam ani čert neberie. Čo bolo po ruke , to sa pozbieralo
07.02.2008 (17:08)  
Po vojne je každý generál,určite keby bol štrajk včas ohlásený tak ČD i ZSSK by zaistili adekvátne supravy...
registrovaný uživatel pekař 
07.02.2008 (12:28)  
A co Moravia, ta je ve Štúrově v 10:50, vyjela pak dál do Budapešti nebo se odpoledne obrátí zpátky?
registrovaný uživatel M 
06.02.2008 (3:10)  
Tshechishen bude asi slovo takove, ze dotycny neumi dokonale nemecky nebo to po sobe necte nebo se proste preklepl, ne?

Jinak mne osobne to prijde lehce divne. Vzivam se do situace ceskeho pruvodciho, ktery by mel rict neco na ten zpusob o Rakusakovi treba. A vychazi mi tohle - bud jsem moc slusny a nerekl bych vubec nic nebo az tak slusny nejsem a asi jen tezko pouziji slov "rakousky idiot". Kdyz uz bych teda zustal takhle pri zemi, tak bych pouzil aspon osloveni (v tomto pripade teda Du) nebo to jejich oblibene was fur eine. Ale hlavne - bud jsem slusnak a nereknu nic nebo jsem drsnak a pouziju slov, kterym asi ten dotycnej rozumet nebude:-)) jedine ze by to byl takovy jakoze Flanders, ktery to idiot pouzil jako neco hrozne moc sprosteho:-))
06.02.2008 (0:46)  
Promiňte , ale tschechische Idiot se mi moc nechce věřit. Kdyby to pronesl zaměstnanec ČD, hlavně jeden průvodčí, resp. vlakvedoucí v R Fr. Lázně - Plzeň - Praha, ale u VGB? Se obávám, že průvodčí by po stížnosti dostal okamžitě vyhazov. Na nákupy jezdím do 15km vzdáleného Tirschenreuthu a v obchodech jsou lidi prostě příjemnější, jak v ČR. A neříkám, že by se někdy nestalo, že prodavač/-ka prostě neměla svůj den, ale tohle je poprvé, co slyším něco podobného. Nákupy jsem nadhodil jenom proto, protože to zažívám min. jednou týdně. Ale obdobné zkušenosti mám vlastně se vším, kde je člověk zákazníkem. Bylo to zcela mimo diskuzi, ale musel jsem reagovat.
05.02.2008 (19:54)  
Co to je za slovo "Tshechishen" ?

Za doby "společné" železnice, kdy jezdilo poněkud více přeshraničních rychlíků byly v Děčíně hl.n. a Štúrově trvale deponovány 2 B + 1 A dom. stanice Praha hl.n. pro případ, že by bylo nutno vyřadit nějaký vagon. V té době se dělaly při pobytu v pohraniční přechodové stanici nácestné technické prohlídky a často se vozy vyřazovaly.
S ohledem na to, kolik vlaků jezdí do Štúrova je vůbec zázrak, že se ZSSK podařilo "sestavit" náhradní soupravu. Nicméně je nutno ocenit, že se někdo u ZSSK odhodlal k takovémuto rozhodnutí. Při minulé stávce si eventuíální cestující počkali ve Štúrově cca 8 hodin. I tak to byly jistě skvosty.
Teoreticky je možné, že se mohla poslat souprava něčeho lepšího z Bratislavy, leč komunikace mezi dispečerskými aparáty je limitována jazykovými znalostmi dispečera v Bratislavě – jen někteří hovoří maďarsky.
Ve Štúrově je kromě výpravčího ŽSR ještě tzv. maďarský výpravčí, který zajišťuje vše co se týká administrativního odbavení vlaku jedoucího do Maďarska > rozkaz k odjezdu dává výpravčí ŽSR. Takže veškerá komunikace s MÁV se vlastně ve Štúrově odehrává přes tohoto výpravčího.
Pokud dostane cestující informaci, že se jedná o náhradní soupravu proto, že se v Maďarsku stávkuje, tak to pochopí. Tím spíše, že se příplatek za jízdu vlakem vyšší kvality u ČD nevybírá.
registrovaný uživatel pekař 
05.02.2008 (14:15)  
Tak ono pravděpodobně pánové jsou asi zvyklí, že je okolí nazývá idioty. Ale já osobně si neumím představit, že bych si tohole v práci dovolil.
05.02.2008 (14:09)  
PN teda to mě pobavilo aspon vim jak na ně,jo sranda musí bejt.
Přípojuju se k madarům,vlakem ČD už jsem nejel 75 dní 2 hodiny 3 vteřiny stávkuju co to dá.Připojte se k mé stávce cestujících
05.02.2008 (10:23)  
PN: A co jako? Když si někdo musí takhle stěžovat kvůli tomu, že německý štiplístek zamumlal něco jako "Tshechishen Idiot", tak tím idiotem asi skutečně je...
registrovaný uživatel M 
05.02.2008 (10:09)  
OK, ale v cem je problem? Mel mu toho idiota rovnou vratit (cestina, anglictina i nemcina ma hodne peknych vyrazu), mel mu naliskat, co ja vim.
Kdyz poletite s Air France, tak se letuska taky nepredstavi v cestine. Z meho pohledu to problem neni, ja si s tim pruvodcim povidat zpravidla nepotrebuji, staci mi, kdyz mi ten listek cvakne a muze jit...

Pokud prispevek ma byt o tom, ze i v soukromem sektoru se pohybuji nedokonali lide, tak ano. Opak ale netvrdil ani Krkovicka...
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko