..: Obyvatelé Zábřehu na Moravě protestují proti protihlukové stěně :..

Ilustrační obrázekZábřeh na Moravě - V Zábřehu na Moravě vzniká v posledních dnech velice zajímavá situace. Vzhledem k připravované elektrifikaci trati do Šumperka by mělo dojít také k její celkové modernizaci, a proto by měla v místech sousedících s obytnými částmi obce vyrůst protihluková stěna. Na rozdíl od jiných případů zde proti jejímu vybudování sepsali někteří místní obyvatelé petici. Tvrdí, že si na hluk projíždějících vlaků již zvykli. Připravovaná zeď by jim prý navíc kazila výhled na okolní krajinu. "Tam to bude dva a půl metru, ale tady už vidíte, je to metr a půl a když budou ještě dva a půl, tak budem jak udušení," prohlásila obyvatelka jednoho z místních domů. "Nám by to tady omezovalo výhled a shodli jsme se všichni, že se tady budou promenádovat různí sprejeři, takže nechceme," dodala jedna z jejích sousedek.

Podle platných předpisů je výstavba zmíněné stěny nutná, jelikož v opačném případě by došlo k překročení limitů hluku a vibrací. Podle městské radnice navíc nejde o názor všech obyvatel, jichž se projekt týká, ale pouze jejich části. "Ten názor, který je v té petici obsažený, je názor části obyvatel. Už se objevily názory jiných lidí z té samé ulice, že oni by naopak ty stěny přivítali," prohlásil tiskový mluvčí místního městského úřadu Milan Kratochvíl. Výhled na krajinu by podle něj navíc měla minimálně částečně nahradit nově vysazená zeleň. "Protihlukové stěny budou vypadat jako dřevěné. Z venkovní strany je doplníme zelení, hlavně keři a popínavými rostlinami," chlácholil veřejnost.

Předpokládaný termín zahájení prvních stavebních prací je uvažován na letošní jaro. Stavaři letos zvelebí úsek mezi Šumperkem a Bludovem, inkriminovaná část příjde na řadu o rok později. Po dobu výluky budou cestující přepravováni náhradními autobusy.

Zdroj: ČT1 - Report, ŽelPage


Samir Lepara | 18.1.2008 (19:54)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Olomoucký


  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel M 
22.01.2008 (9:03)  
Jedine, na co jsem se te ptal bylo, abys odpovedel, kdo ma pravdu - jestli Jabkin (jehoz slova podporuji i vedci) nebo tenzor (ktery soudi podle toho, ze jeste zadnou nemoc nemel). Nic vic, stacilo jedno slovo.
Mimo to, tys zadnou diskusi nevedl nikde. Jedine, co jsi k tematu uvedl bylo, ze jsem fanatik a svuj narok jsi postavil na tom, ze kdyz ja tvrdim A, tak ty budes tvrdit 1/A...
Krome tohoto jsi neuvedl vubec nic. Zadny zakon, zadny verejny pruzkum, zadnou studii, zadny vypocet, zadny nazor. Napises, ze jsou to blaboly, ale nenapises proc. Co presne jsou blaboly? Ze kdyz u mne nediagnostikovali rakovinu plic, tak neni to dukaz toho, ze koureni neskodi zdravi? Nebo co jsou blaboly?
22.01.2008 (8:28)  
M: S někým kdo vede diskusi tímto způsobem nemám zájem.
registrovaný uživatel M 
22.01.2008 (3:22)  
Martine11, muzes mi prosim napsat, co jsou ty fanaticke blaboly? Ma pravdu Jabkin, ktery pise o "ukladani" hluku (trefny vyraz) nebo fanaticky popirac tenzor, ktery se kvuli hluku nikdy nevzbudil, takze kvuli tomu obhajuje teorii, ze hluk nikomu skodit nemuze (pritom o radiaci, ktera pusobi uplne stejne, napise, ze je jasny, ze ta skodliva je) a kdyz se 60 lidi domluvi, ze si chcou nechat znicit zdravi, tak se tech 40 proti musi podridit?
registrovaný uživatel Jabkin  mail  
21.01.2008 (22:06)  
Hm. Pěkná diskuze. S některými názory souhlasit lze s některými již jen částečně a s některými vůbec. Bydlím v oblasti kolem které vede odklonná přistávací a vzletová trasa pro letadla z Ruzyně a přibližně třikrát do roka tudy letadla létají, je to super, obzvlášť přes léto každé 4 minuty +- Hluk se do těla "ukládá" i když mi to třeba aktuálně nevadí. Pokud jde o další škodlivosti, tak ty miniaturní částice budou i v čerstvém pečivu, zelenině atd. Jestli zeď ano nebo ne,i kdyby byla většina proti,oni nemají děti? Domácí zvířectvo? Já bych řekl, že mají a přitom je to skupina které se nikdo nezeptá, protože na to třeba ani neodpoví nebo jen protože je nezletilá a přitom má většinou sluch o hodně citlivější než dospělí člověk. Hádejte se tu klidně dál...
21.01.2008 (21:23)  
M: Vy jste nejen fanatik, ale taky píšete bláboly, to už jsem tu dlouho nečetl. Většinou se diskusí nezůčastnuju, ale tohle se nedá přejít. Jak se v diskusi objeví někdo jako Vy, tak nezbyde než ji nechat vyhnít, dotyčného nechat zvítězit (jiný stav nepřipouští) a s rozumnými to probrat někde jinde..
21.01.2008 (21:22)  
M: da se s Vami v leccems souhlasit, ale skoda jen, ze se vyjadrujete tak arogantne, nabubrele, dokonale...Myslim, ze se to nezda jen me.
registrovaný uživatel Web 
21.01.2008 (20:57)  
Venca Burgán: Však já jim doporučím nakoupit betón, na něj s benzínem nemáte a já víc vydělám :) Nejvejš začoudíte a zneprůhledníte skleněné výplně na mostech :-)
21.01.2008 (20:27)  
M:už si ses vyblil?!,já už mam koupenej benzín na stěny.
registrovaný uživatel M 
21.01.2008 (18:20)  
Borovicka - v tom Zabrehu je dvojkolejka? Nevsiml jsem si... Jestli to vyjde tak, ze na jedne koleji bude vlak v plamenech a na druhe bude zrovna v okamziku zastaveni vlaku projizdet dlouhy vlak, tak je to holt smula. Stejne jako je smula, kdyz zacne horet vlak v tunelu a stejnak se tunely delaji...
Co kdyz zacne horet v 20.patre vezaku? Kde tam jsou vychody?
Ja ty tvoje pripady nepopiram, akorat jsou dost pritazeny za vlasy... Co kdyz se to stane u Porican, kde zadny steny nejsou, na prostredni koleji a vlevo bude projizdet nakladak a vpravo EC? Nebo co kdyz zacne horet na moste?

tenzor - a ta osmicka do te Lisni "priletela"? Nebo jela po Krenove, Novych Sadech a jinde? Jako super, v Lisni je osma ticha jak myska, tak jeji trasu rozdelime na 5 dilku a budou se stridat salina a autobus, podle toho, jak to zrovna vyjde (btw - Konradova, Hochmanova, Masarova, Bartakova a mnohe dalsi kazdou jednu salinu spolehlive rozeznaji, dobre izolovana je od saliny tak maximalne prave ta Jirova)...
Demagogii? Dobre, ja tvrdim, ze hluk zpusobuje srdecni potize a zkracuje delku doziti. Mam to "podlozene" vedeckymi studiemi, ale je to prachsprosta demagogie... Ty zadne problemy nemas (nakymu vojtovi je 21 a protoze s tlakem problemy nema, tak je taky jasny, ze je to lez), takze z toho jasne plyne, ze to jsou zvasty postavene na vode...
Proboha, hluk te zabije uplne stejne jako radiace, akorat pozdeji. Ta radiace te taky nezabije zpusobem jako treba zasah el.proudem, take ti "pouze" zkrati delku doziti. Radiace o 40 roku, hluk treba o 10, popilek z tepelnych elektraren treba o 15. Zadne z tehle "nemoci" si nevsimnes, dokud se u tebe neprojevi (a dokonce ani na ten vysokej krevni tlak neumres okamzite po diagnoze). Kdyz si das jedno cigo, tak to s tebou taky hnedka neslehne. Ale jsem proste demagog. Kdyz mne ta jedna cigareta nezabije, tak je jasny, ze to skodlivy neni (vojta kouri uz 4 roky a jeste je zivej a to je nezvratny dukaz toho, ze koureni nezabiji!). Takze kdyz mi hluk nevzbudi, tak je jasny, ze to neni skodlivy.

Jo a smrady z aut taky nejsou skodlivy. Jeste jsem neslysel o nekom, kdo by na krizovatce umrel na smrad... Takze proc proti autum bojovat, jsou to ekologicka vozidla. Emisemi nikoho nikdy nezabila. Stejne jako nikoho nikdy nezabil hluk... Nebo je taky mozny, ze jsi o tom jeste nikdy neslysel...

EDIT - ta osmicka zpusobuje na cele trase (v kazdem jednotlivem miste) mnohem vetsi hluk nez autobus (salina proste dela mnohem vetsi kraval nez autobus, kdyz budes mlatit kopacakem do silnice, tak to taky bude slyset min nez kdyz budou o sbe mlatit dvema zeleznyma tycema; takovej usek Belohorska-Krasneho v prazdne saline znamena, ze neni slyset vlastniho slova a to opravdu doslova).
Ze imise tohoto hluku maji nizsi dopad je patrne zpusobeno tim, ze projizdi neobydlenou casti Brna dost vyznamnou cast trasy (takze nikomu nevadi, ale taky tam nikdo nevystupuje...).
Takze tvrzeni, ze salina na vetsina trasy pusobi mensi skody nez autobus je natolik pravdiva jako ze skialpinismus je min nebezpecnej nez fotbal, protoze absolutni pocet zranenych je mensi (a je jedno, ze tam je to kazdej druhej, zatimco onde kazdej dvacatej)...

Ale jasny - ty mas na Jirove tunel, takze tobe salina na Jirove nevadi, takze je jasny, ze je mnohem tissi nez autobus... No, ja se kvuli letadlum v Turanech taky nebudim. Turanaci asi mozna jo...
registrovaný uživatel tenzor 
21.01.2008 (18:03)  
M: šalina č. 8 způsobuje v Líšni (a na většině trasy kterou projíždí) nesrovnatelně menší hluk než autobus. Neříkám že třeba u 12ky to nebude přesně naopak. Noční provoz se nahrazoval autobusy hlavně z ekonomických důvodů.
Radiace, pevné částice a hluk bude asi trochu rozdíl. Proboha, to, že mě může zabít radiace "nepozorovaně" ještě neznamená, že mě stejným způsobem zabije i hluk. Nevím, třeba může, ale fyziologické působení bude asi úplně odlišné..
Vzdávám to, proti takové demagogii se fakt nedá diskutovat..
  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko