..: Bezdomovci v Brně okupují odstavené vagony :..

Ilustrační obrázek Brno - Brněnští policisté podnikli v noci na úterý razii na lidi bez střechy nad hlavou, kteří našli útočiště v odstavených vagonech. Prázdné vagony nedaleko brněnského hlavního nádraží, čekající na ranní výjezd do nejrůznějších částí České republiky, se v zimním období stávají příjemnou skrýší pro bezdomovce. Policisté a kriminalisté z oddělení železniční policie si na ně v noci došlápli a prošli odstavné nádraží. Nachytali asi 15 lidí bez střechy nad hlavou a trvalého bydliště. Podle odhadů policie však přespává ve vagonech mnohem více lidí. Většina z nich se živí sběrem železa, kterého je ve vagonech dostatek.

Komisař brněnské železniční policie Josef Válka říká, že uvnitř bezdomovci spí, ale stává se také velmi často, že odstavené vagony kompletně vyrabují. Krádeže barevných kovů trápí policisty v okolí nádraží nejčastěji. Zloději totiž mají nepřeberné možnosti, kde kusy železa a kilometry drátů najít. Bezdomovci kradou i předměty, které nejsou zrovna lehké, například ocelové nárazníky. „Právě tento docela těžký kus železa zaujal na opravárenské koleji odstavného nádraží v brněnských Heršpicích neznámého pachatele v uplynulých dnech. Opraváři si v noci odskočili na svačinu a po příchodu zjistili, že je železný nárazník v hodnotě asi 8 000 korun pryč. Po zloději, který pravděpodobně svůj lup udal v některé ze sběren kovů, policisté pátrají,“ přiblížil jeden z kuriozních případů brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Škody na majetku Českých drah dosahují ročně bezmála jednoho milionu korun. Loni řešili policisté téměř 80 krádeží barevných kovů. Objasněnost takových případů je zhruba poloviční. „Spím ve vagonech v létě i v zimě. Před mnoha lety jsem nalítl ženě, kterou jsem miloval. Od té doby žiji z ruky do huby a spím v odstaveném vlaku,“ říká František Hrůza (63), který ve vagonech přespává více než 8 let. Přestože ho policisté několikrát za noc ze soupravy vykážou, bezdomovec se do vagonu vrátí. „Mohou přijít třeba desetkrát. Počkám, až zmizí z dohledu a vrátím se. Co mám dělat? Nemám kam jít,“ dodává.

zdroj: Brněnský Deník


Adys Poslat mail autorovi | 15.1.2008 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
26.03.2008 (1:12)  
To pekař: Bez ironie,ale jak to myslíte že "romové mají svou kulturu, kterou nás obohacují".Jsem učitlem v Krupce (okr. Teplice), učím převážně romské děti a píši i diplomovou práci na téma "Integrace romské minority". Bohužel, za dobu pedagogické činnosti a za dobu života strávenou na Teplicku (5 let) jsem se z žádnou takto obohacující kulturou nesetkal. Romská kultura je dle mého názoru záležitostí několika málo intelektuálně založených romských jedinců a je převážně minulostí. Pravda, podobný názor jako vy, jsem měl do té doby než jsem se do Teplic přestěhoval z Prahy, kde jsem Roma - Cikána (to není hanlivý výraz, ale spíše pojmenování, které v sobě tradiční kulturu kdysi neslo) viděl pouze na Černém Mostě z metra, ve filmech Emira Kusturici a občas na hudebních a kulturních festivalech. Zdůrazňuji že nejsem rasista, ale realista a se současným stavem se snažím i něco dělat...
18.01.2008 (14:16)  
Ja jen nevim, proc se bavite o cikanech, kdyz se resi houmlesaci. Zivotni styl je sice casto hodne podobny, ale cikana-houmlesaka jsem jeste nevidel. :)

Jinak je to dalsi dukaz toho, jak CD likviduji zeleznicni dopravu. Znam lidi, kteri by po teto zprave uz do vlaku za boha nevlezli.

V normalnich zemich (treba Rakousko) se vlaky na noc zamykaji a s trochou snahy by to slo i na CD. A ostra ochranka ex-SSSR puvodu by taky udelala divy... Chapu, ze nejde hlidat vsechno, ale snad aspon velka nadrazi ano.
registrovaný uživatel M 
18.01.2008 (4:29)  
taz - Tesc je toho casu v Brne myslim pet... Krome tech dvou, co jsi popsal jsou to dva predelane Carrefoury a diskont v Julianove
17.01.2008 (17:31)  
Pekař:tebe taky...
registrovaný uživatel pekař 
17.01.2008 (17:13)  
Ale to nic nemění na tom, že pokud někdo řekne, že já mám auto, tak se mýlí.:)
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
17.01.2008 (17:06)  
OT: Logika argumentů může být někdy zavádějící. Ač Pekař nemá auto, má-li jej 95% rodin, dá se říci, že Češi jsou národem automobilistů. Ve srovnání třeba s Keňany určitě ;-)
registrovaný uživatel pekař 
17.01.2008 (16:53)  
Normálně jsem zjistil, že moje rodina má auto. Sice to není pravda, ale když přece devadesátpět procent ho vlastní, tak jsme taky automobilisti, že?:)
registrovaný uživatel pekař 
17.01.2008 (15:35)  
Jak by fungovala opravdu netuším, pravděpodobně by realita dneška nebyla tak báječná, jakou máme možnost zažívat..Jestliže Vás ale poznávání nových věcí a dejme tomu i tolerance k některým odlišnostem neobohacuje, řešte si to sám...
registrovaný uživatel taz 
17.01.2008 (15:29)  
pekař
17.01.2008 (15:10)
Protože mají svou odlišnou kulturu, kterou obohacují společnost,... hm, to bych raději zůstal "ochuzen". Jak by asi fungovala společnost, kde by byli dominantní většinou,...ale to sem už nepatří.

Rybízek, pro upřesnění, v Brně jsou tč. tesca celkem dvě - starý, vedle nádraží, na jeho terase to vypadá podobně jako v Praze v sherwoodu na hlavním, to druhý v shopping parku asi není bezdomovcům a jiným asociálům sympatický
registrovaný uživatel pekař 
17.01.2008 (15:25)  
Dale Cooper: pokud by platily zákony pro všechny stejně, tak je barva pleti naprosto bezpředmětná, a dělili bychom se pouze na ty slušné a méně slušné ( sice trochu pathos, ale co..). Jenže to hloupý rasista asi nikdy nepochopí.
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko