..: Statistika nehodovosti na železničních přejezdech v roce 2007 :..

Ilustrační obrázekPraha - Drážní inspekce dnes vydala statitistiku nehod na železničních přejezdech v roce 2007. Potěšující zprávou je, že oproti roku 2006 klesl počet nehod a také usmrcených osob bylo méně. Naproti tomu přibylo nehod zaviněných pochybením na straně železnice. Zatímco v roce 2006 nebyla žádná, v loňském roce se železnice podílela na čtyřech.

Ilustrační foto © Drážní inspekce

V uplynulém roce došlo na přejezdech k 258 nehodám, při kterých zemřelo 30 osob a dalších 119 bylo zraněno. Celkem je v naší republice zhruba devět tisíc železničních přejezdů. Loni se téměř polovina všech nehod odehrála na přejezdech vybavených světelným signalizačním zařízením a zahynula při nich polovina všech osob.

Mezi nejvážnější nehody v roce 2007 patří střetnutí rychlíku a osobního automobilu z 19. března mezi Vraňany a Cítovem u Kralup. Nehoda, při které po střetu s osobním automobilem Audi vykolejila lokomotiva a tři vozy rychlíku, se obešla bez většího počtu zraněných, výše škody však přesáhla 27 milionů korun. Připomeňme, že nebýt tehdejší špatné komunikace mezi zástupci Policie ČR a Českých drah, k této nehodě vůbec nemuselo dojít.

Mezi nejčastější zjištěné přestupky na přejezdech patří nerespektování výstražného světelného zařízení, přejíždění a přecházení přes přejezd těsně před přijíždějícím vlakem. Ještě častější ovšem bývá nedodržování nejvyšší povolené rychlosti jízdy přes železniční přejezd a její překračování i o desítky km/h.

Za zmínku stojí i to, že Drážní inspekce se také zaměřila na prevenci. Např. v dubnu vytipovala nejkritičtější přejezdy, kde pak Policie ČR monitorovala chování řidičů a zjistila, že přestupek udělal každý patnáctý z nich. Preventivní akce prováděla i ve školách a na dobu letních prázdnin Drážní inspekce připravila sérii dvanácti kreslených motivů, kterými chtěla upozornit občany, aby se zamysleli nad svým chováním a posoudili, zda několik ušetřených minut má pro ně větší cenu než zdraví nebo dokonce život. Na podzim ve spolupráci s Železnicemi Slovenskej republiky připravila pro autoškoly film s názvem Řidič – postrach přejezdů, který varuje účastníky silničního provozu před nebezpečím, kterému se často vystavují, když porušují zákon o provozu na pozemních komunikacích. Film je k dispozici ke stažení na webu Drážní inspekce, kde jsou i grafická porovnání nehodovosti v letech 2004 - 2007.

zdroj: Drážní inspekce Novinky


Rudolf Staněk Poslat mail autorovi | 11.1.2008 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


registrovaný uživatel Laborec425  mail  
15.01.2008 (11:03)  
Připomeňme, že nebýt tehdejší špatné komunikace mezi zástupci Policie ČR a Českých drah, k této nehodě vůbec nemuselo dojít.
A neměli bysme hlavně připomenout ty kr...ny, který tam to auto nastražili?
registrovaný uživatel wormik 
11.01.2008 (21:59)  
Zase ale tou signalizací jsou vybaveny jen frekventovanější přejezdy, takže pokud je počet nehod stejný, pravděpodobnost nehody je nižší.
Každopádně kdo signalizaci nerespektuje, ten si to zaslouží. Akorát chudáci fírové.
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
11.01.2008 (17:41)  
Podrobnejšá článok o tejto problematike , aj s patričnými diagramami a porovnaniami uverejňujú novinky.cz :
http://www.novinky.cz/clanek/130497-na-zeleznicnich-prejezdech-zemrelo-loni-30-lidi.html
registrovaný uživatel rk_kn.  mail  
11.01.2008 (17:29)  
Podľa tých údajov , 1,55 % všetkých NU na priecestiach bolo z viny železnice. Ale horšie je že, asi 50 % sa stalo na priecestiach so zab. zariadením a takisto aj 50 % obetí zahynulo. Takže vybavenie priecestia signalizácou vôbec nezaručuje beznehodovosť na križovaní tratí a ciest.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko