..: Modernizace železniční tratě v Praze-Nuslích plánována na rok 2010 :..

Ilustrační obrázekPraha - Lidé, žijící v těsné blízkosti železniční tratě 171, konkrétně v úseku od nádraží Vyšehrad až po vjezd do vinohradských tunelů, se dle plánů již brzo dočkají klidného spánku a úlevy. Hluku od vlaků projíždějících po této spojce by měla zamezit stavba protihlukových bariér. Modernizaci a rekonstrukci tratě v okolí Nuselského mostu má v plánu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Na konci celé stavby by měla být výrazně nižší úroveň hluku, způsobeného vlakovými soupravami v těsné blízkosti husté městské zástavby. "Předpoklad zahájení stavebních prací je okolo roku 2010. V současné době se zpracovává přípravná dokumentace pro územně správní řízení," informoval Jiří Šťastný ze SŽDC.

Ilustrační obrázek

"Plánuje se především výstavba protihlukových stěn. Protože je ale městská zástavba podél trati velice blízko kolejí, nelze jimi mnohá místa vyřešit, neboť protihlukové stěny těsně podél domů by stínily přízemním bytům a výše položená podlaží by před hlukem byla chráněna nedostatečně. Z tohoto důvodu budou, zvláště na této stavbě, uplatněna individuální protihluková opatření," dodal Šťastný.

Jedná se především o výměnu a osazení domů novými okny s protihlukovou úpravou. V některých případech půjde i o výměnu dveří. Ty ale nebudou určeny pro všechny. "Kterých domů se tato opatření budou týkat, určí hluková studie zpracovaná hygieniky," upřesnil Šťastný.

Nežádoucímu hluku, na který si musí obyvatelé v blízkosti tratě zvykat, má zamezit i nový svršek UIC 60 s pružným upevněním kolejnic k pražcům pérovými svěrkami. "Jimi se podstatně snižují vibrace a tedy i vznikající hluk. Pružné upevnění uplatňujeme již na všech námi modernizovaných tratích," uzavřel za SŽDC Jiří Šťastný. V současné době se také jedná o přesunu blízkého, momentálně veřejností nevyužívaného nádraží Praha-Vyšehrad a dále také o rekonstrukci I. Vinohradského tunelu, který spojuje Smíchov s hlavním nádražím.

zdroj: pražský Deník


Vítek_V | 23.12.2007 (19:28)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel mato H 
24.06.2008 (15:42)  
je neco noveho ?? Vysehrad koridor Nusle a pod ...

Diky
31.12.2007 (14:40)  
Vezměte laskavě na vědomí, že ze zast. Ostrčilovo náměstí to bude alespoň do části areálu Albertov téměř doslova "přes ulici", stejně tak to bude blíž na památku Vyšehrad. Současný barák je od areálu dál (navíc přes křižovatku).
V případné zastávce Výtoň nevidím žádný smysl.
registrovaný uživatel Ziki 
29.12.2007 (21:12)  
MZ přesně, kterou kolej by si chtěl zrušit? Ty 3 stávající koleje jsou tam nutné i do budoucna, jelikož v rámci modernizace zanikne vyhybna Vyšehrad a tudiž by jsi se pak nedostal ze Smíchova do Vršek a nebo by jsi jezdil po jedné koleji na hlavák. A zbouráním stávajícího nástupiště nic nevyřešíte, jelikož nynější oblouk je pouhých 240m. Úvaha o odstranění stávajícího nástupiště zde již byla, ale pokud by bylo odstraněno, dostáváme se na 250m. Jinak MZ není první kdo chtěl jednu kolej vytrhat, ale získal by tím zmírnění jen na 290m a úzké hrdlo v propustnosti spolu s nutností zachování vyhybny, tudiž víc problému než dosud. Jedíným řešením je tedy opravdu přesun zastávky jinam a optimalizace trati ve stávající stopě, alternativně rozšířenou o výměnu nebo rozšíření železničního mostu na tříkolejný provoz, čímž získám alespoň vyšší propustnost, jelikož v tomto úseku se více jak na 60 km/h nedostanu.
28.12.2007 (22:55)  
to MZ-kterou kolej bys na Vyšehradě odstranil? Tam když jednu kolej odstraníš ,tak tam vznikne hrdlo kde se to bude jen těžko vyjíždět. Nejlepší je ,že ta barabizna mezi kolejemi je chráněná památka. Tam nejde udělat nic jiného než tu zastávku posunout.
26.12.2007 (22:40)  
Jenže ten moc ostrý oblouk se dá narovnat, takže se zvolilo typické české řešení … JE PROBLÉM, tak TO NEJDE, místo toho, aby se hledal způsob, jak problém vyřešit.
Na Ferdinandce byl v Napajedlích taky ostrý oblouk kvůli němuž se muselo brzdit na rychlost 60 km/h. Dnes se týmž místem jezdí 160 km/h. Holt zmizela jedna kolej, což v případě Vyšehradu lze udělat taky.
26.12.2007 (13:18)  
K tomu se dá jedině říct ... KONEČNE!
25.12.2007 (15:57)  
Pro Františka a ostatní ,stanice Praha Vyšehrad byla zavřena z důvodu toho ,že neodpovídá předpisu. Moc ostrý oblouk.
registrovaný uživatel jeffer 
25.12.2007 (10:38)  
zaujimavy napad az na par pripomienok:
1) to malo byt uz davno (ehm...)
2) na taktomto mieste by mozno stalo za to zvazit zahlbenie trate, alebo jej kapotaz (po vzore mostov metra na luce alebo rajskej zahrade) - a tu by zahlbenie o 2-3 metre s naslednym stupanim na vysehradsky most celkom stacilo.
registrovaný uživatel SergeS 
25.12.2007 (0:46)  
Frantisek: napad s eskalatorem na stanici metra Vysehrad je sice hezky ale mam takovy dojem ze neuskutecnitelny ... Vyluky tramvaji - ty tu sou snad co den to vyluka na jinem miste ? ne - pokud vim u Albertova se vyluka kona jednou za nekolik let a o prazdninach ... a to Ostrcilovo nam. je podle me nejlepsi varianta - tramvaje tam jezdi jak smerem na Vyton ( 7 - tam ani nic jineho nejede ), tak do centra ( 18, 24 ) ... a na metro Vysehrad to pri trose chuzi do kopecka neni daleko ... z Vytone se clovek jinam nedostane ( 7 - totez, 3, 16 - prestupne pres 24, 17 - prestup z 18, 21 - 24 jede na stejne misto )

Jinak nevim , ale me nelaka bydlet u zeleznicni trati se staryma oknama :-)
registrovaný uživatel Dýka 
24.12.2007 (10:47)  
Jak už jsem psal na webu dopravni.net, ona zchátralá budova už byla opuštěna - respektive už nepatří ČD, byla letos na podzim prodána. To samozřejmě nebrání opravě a využití stávajícíh nástupišť.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko