..: Majitelům pozemků, ze kterých padají stromy na železniční tratě, hrozí tresty :..

Ilustrační obrázekLiberec - Se začínající zimou přibylo i množství nehod způsobených stromy spadlými na koleje. Dle mínění zástupců Českých drah jsou na vině někteří nezodpovědní majitelé lesů a polí nacházejících se v okolí tratí ve správě SŽDC, kteří svým jednáním porušují předpisy. Vlastníci pozemků v blízkosti železnice totiž musí podle zákona vytvořit šedesátimetrové ochranné pásmo a zlikvidovat jakýkoliv porost snižující bezpečnost provozu a ohrožující zdraví a životy cestujících i zaměstnanců Českých Drah. V opačném případě hrozí majiteli inkriminovaného pozemku stíhání za trestný čin ublížení na zdraví.

Mezi v České Republice nejnáchylnější úseky na pády stromů do drážního prostoru se řadí trať 035 Tanvald - Železný Brod. Mezi jedny z nejhorších případů pádu stromů do kolejiště na této trati můžeme zařadit nehodu u obce Jesenný z loňského srpna, kdy při bouři padající strom poškodil projíždějící osobní vlak, zranil několik cestujících a způsobil materiální škodu v hodnotě pohybující se kolem 200.000 korun.

Více také Sněhová kalamita komplikuje dopravu na Liberecku.

Zdroj: České noviny.cz


Samir Lepara | 19.11.2007 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Liberecký


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel DavidM  mail  
19.11.2007 (12:12)  
Vampir: Ano, v úseku Tanvald-Smržovka-Liberec opravdu žádná zubačka není, ale trať 036 je dle jízdního řádu až do Harrachova a tam mezi Tanvaldem a Kořenovem už občas je.
registrovaný uživatel Vampir  mail  
19.11.2007 (11:55)  
DavidM: máš naprostou pravdu,že zubačka je na trati 036,ale snad jen v úseku Tanvald-Harrachov,Tanvald-Smržovka-Liberec snad žádná zubačka není.
registrovaný uživatel M 
19.11.2007 (11:23)  
Dikybohu nebo komu za tuhle bidu, ktera vystridala ten uzasny blahobyt
19.11.2007 (10:53)  
To,že by se začalo dodržovat ochranné pásmo dráhy co se týká stromů zní jako pohádka-když se to nedělalo v době, kdy železnice byla jedním z nejdůležitějších odvětví a v zemi byl relativně blahobyt tak dnes,kdy je železnice na okraji zájmu a v zemi bída je to sciene fiction.Jako strojvedoucí v.v. jsem si vždy-i za aktivní služby-říkal,že bych po smrti chtěl být ve strojvůdcovském nebi, kde nerostou stromy a nefouká vítr-a to jsem zapřisáhlý ateista.
19.11.2007 (10:52)  
Je pravda že předpisy určují ochrané pásmo jenže ho nikdo nedodržuje a to je ten problém.A kdýž už by se chtělo kácet tak se to nezamlouvá zeleným a skončí to zase tak jak to je nyní.Jsem zvědav až strom třeba zabije strojvedoucího nebo i cestujicího co nma to řeknou soudy ale i drážní inspekce/k čemu asi je/
registrovaný uživatel DavidM  mail  
19.11.2007 (10:48)  
Já měl za to, že se o tyhle věci stará traťovka.

Nedá mi, abych neudělal pár výtek na adresu autora:
Zubačka je na trai 036 Liberec-Tanvald-Harrachov a obec se stanicí, nebo možná už pouze zastávkou na trati 035 se správně jmenuje Jesenný.
registrovaný uživatel SergeS 
19.11.2007 (8:55)  
ochranne pasmo neznamena vysekat cely les :-D ale pokacet stromy nachylne k spadnuti
19.11.2007 (8:45)  
Ochranné pásmo dráhy celostátní a regionální je 60 m od osy krajní koleje, nejméně však 30 m od hranice drážního pozemku (Zákon o drahách č. 266/1994 Sb.).
19.11.2007 (8:39)  
a)
Nejlepší je, že sama SŽDC toto pásmo nedodržuje. Stačí se projít kolem tratí a koukat, kde jsou pískovcové patníky vymezující pozemky dráhy. Jak vidno, i na drážním rostou pořádné stromy. (minimálne Potštejn - Litice, trať 021)
registrovaný uživatel Mato 
19.11.2007 (8:38)  
Nooo... bych chtěl vidět ty zelené a ochranáře aby neporušovali zákon a dobrovolně vysekávali les 60m na každou stranu :D Co se táče dálnic a silnic pozemek ve vzdálenosti 3-5 metry od okraje komunikace je přímo ve správě a majetku provozovatele komunikace a musí se o ni starat :D Proto ty časté nehody když to někdo napálí do žacého stroje, který na dálnici žně suchou trávu a osekává stromy :D Tak nejak by to mohlo fungovat i na dráze :D
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko