..: Rozšíření IDS JMK od července i na Kyjovsku :..

Ilustrační obrázek Kyjov - Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje se opět rozšíří. Na svém jednání to již v polovině září schválili jihomoravští zastupitelé. Sjednocené jízdné budou moci od července příštího roku využívat cestující z dalších až 61 obcí na východě Vyškovska a na Kyjovsku. Krajský radní zodpovědný za dopravu Jaroslav Pospíšil uvádí, že poprvé rozšíření schválili v takovém předstihu.

IDS JMK by se podle něho teoreticky mohl rozšířit už od Nového roku, přesto zastupitelé odsouhlasili jako konečné datum až 1.7. 2008. „Nejdříve chceme zbudovat přestupní terminály v Bučovicích a Nesovicích, celkem za 25 milionů korun. Ty by se měly stavět s podporou peněz z EU, jenže programy ještě nejsou vypsané,“ dodává. Stavět se proto začne až na jaře příštího roku. Od příštích prázdnin díky tomu bude sjednocenou dopravu v kraji moci využívat asi 69% obyvatel z téměř 58% obcí jižní Moravy. Ti nově přibíraní však nyní musí zapojení do IDS definitivně schválit.

„Už se těšíme, bude to znamenat lepší přístup lidí do zaměstnání i lepší návaznost spojů. Navíc nám před vlakovým nádražím vyroste nové autobusové nádraží, které je nyní asi 250 metrů daleko a má jen nekryté zastávky,“ pochvaluje starostka Bučovic Šárka Šilerová. Přesto jsou mnohde zdrženlivější. Josef Hlaváč starosta Brankovic říká, že vše bude záležet na tom, jak na sebe budou jednotlivé linky navazovat a jaké budou jízdní řády. IDS JMK zatím funguje na Brněnsku, Blanensku, části Vyškovska a Boskovicku. Na zapojení stále čeká celý jih kraje, Hodonínsko, Břeclavsko a Znojemsko. Dokdy přesně, není zatím jisté. IDS v celém kraji má však být hotový do roku 2010.

zdroj: Mladá fronta DNES a Deník


Adys Poslat mail autorovi | 7.10.2007 (17:20)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu ČR Jihomoravský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
07.10.2007 (22:08)  
Znojemsko bude zapojené do IDS až jako úplně poslední, odhaduje se r.2010
07.10.2007 (21:37)  
Podle mého přesvědčení je naopak preference železnice aktem jasnozřivosti s výhledem do budoucna, že by někdo ve větším rozsahu dokázal být lepší než ČD je iluze, jestli nemá na modernizaci vozového parku ČD - a bez dotací mít nebude, tak se nikdo jiný na to taky nezmůže. Prostě když na dlani není chlup tak tam není.
registrovaný uživatel JnR 
07.10.2007 (21:16)  
Škoda jen, že rozšiřování IDS JMK nejde rychleji. Znojemsko, zejména Vranovsko a Vratěnínsko, s vysokou nezaměstnaností by IDS potřebovalo co nejdřív.
Bylo by dobré, kdyby Kordis vypisoval výběrová řízení i na provozovatele vlakové dopravy.
07.10.2007 (19:59)  
Kvuli tomuto prispevku jsem se i zaregistroval. Zavedeni IDSJMK na Boskovicku znamenalo jednostrannou preferenci zeleznice, coz na trase Boskovice - Brno zpusobilo to, ze autobus jede pouze na okraj Brna, navic s prestupem. Jet vlakem CD taky znamena jet s prestupem, ale kvalita spojeni je takova, jaka je (hrozna). Navic nastupovat do osobacku obcas vyzaduje akrobaticke schopnosti, proto si myslim ze ten, co IDSJMK koordinuje videl dnesni vlak tak mozna z okna sveho auta.
07.10.2007 (18:17)  
Myslim ze je to jenom dobre. A je tam jedna chybicka, v 2. radku 2. odstavce to nejsou Nesolice ale Nesovice.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko