..: OSŽ odvolal svého předsedu Jaromíra Duška :..

Ilustrační obrázekPraha - Vedení Odborového svazu železničářů odvolalo předsedu Jaromíra Duška. Ten tuto funkci zastával 12 let. Důvodem k odvolání bylo prý opakované překračování svých pravomocí, což vedlo ke ztrátě důvěry. Podle vedení rozhodoval sám o vyšších částkách než mu příslušelo a svůj postup s ním nekonzultoval. "Netvrdím, že nějak nehospodárně nebo se špatným úmyslem, ale zapomínal na to, že ústředí OSŽ je kolektivní orgán, a nekomunikoval s námi", řekl deníku Idnes.cz nejmenovaný zdroj. Dušek však s argumenty nesouhlasí a hodlá se bránit u soudu.

Vedení OSŽ již dříve rozhodlo o pozastavení jeho funkce předsedy. Důvodem byla revizní zpráva, která se zabývala kontrolou dodržování Směrnice o hospodaření OSŽ, se kterou se vedení seznámilo 5. září. Zjištěné skutečnosti byly údajně natolik závažné, že z důvodu neodkladné a nezbytné ochrany majetku OSŽ svolal téhož dne všechny své členy a učinil nezbytná opatření. Dušek byl o události informován telefonicky, avšak hovor předčasně ukončil. Proto mu byla informace předána ještě formou sms. Na 10. září bylo potom svoláno mimořádné jednání členů představenstva OSŽ.

Sám Dušek s odvoláním nesouhlasí. Rozhodnutí představenstva považuje neplatné, protože je podle něj v rozporu se stanovami OSŽ. "Podle předem připraveného scénáře jsem byl popraven pučisty na základě vykonstruovaných argumentů". "Budu se domáhat očištění svého jména před veřejností," řekl. Českému rozhlasu sdělil, že dokonce přišel na nesrovnalosti podřízených zaměstnanců. Funkcionáři údajně vypisovali cestovní výlohy, kterými se jiní obohacovali. "Chtěl jsem to řešit uvnitř a vyprat toto špinavé prádlo uvnitř," řekl.

zdroj: Idnes.cz, osz.org


Jik | 12.9.2007 (21:45)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Web 
16.09.2007 (23:12)  
hank: Tak stavu Velké Británie se opravdu děsím. Vy jste tam toho vlakem jistě najezdil hodně...
registrovaný uživatel hank 
14.09.2007 (22:43)  
Bože můj... uvědomte si, že dráha má být především veřejná služba, a až potom zdroj zisku a už vůbec ne korupčních peněz pro kamarády. Jestli a dokud to bude naopak, nikdy to nebude stát za nic. Ať se to komu líbí nebo ne, veřejné služby JSOU politické téma. Na začátku rozhodování o investicích z veřejných peněz je VŽDYCKY nějaký politický postoj. Politici i média do drah akorát buší, ale aby pro ně něco udělali, nehrozí.

Souhlasím s názorem, že Dušek významně přispěl k odložení privatizace drah o 10 let, ať už to znamená cokoli. OSŽ byla taky skoro jediná organizovaná síla zezdola, ze které měla věrchuška po r. 1990 strach. Jestli se toho strachu zbaví, teprve se všichni budeme divit.

A obhájcům privatizace drah připomínám případ Velké Británie. Bez komentáře.
registrovaný uživatel taz 
14.09.2007 (18:41)  
Ve spojených státech bylo období, kdy odborovífunkcionáři byli na výplatních listinách mafie. Ideální stav u nás bude, až budou odbory u nás na výplatní listině vládnoucí strany nebo koalice, ale s tím už někteří starší, máme bolestnou zkušenost. Někdo tu zmínil, že už měl být zavřený (Dušek). No, jestli je důvod, proč by ne, ale ctěme presumpci neviny. A jestli víte něco konkrétního, podejte trestní oznámení.
14.09.2007 (16:39)  
mašinka: Nemyslím, že se to dá říct tak jednoduše...
pekař: Nepřivolávej tragédii! Francouzské odbory vedou jejich hospodářství do záhuby, stávkuje se tam obden - a přitom mají jednu z nejkratších prac. dob v Evropě a sociální výhody o kterých se nám ani nesní...
13.09.2007 (22:50)  
Pokud nebude pan Dušek při pokusu vrátit se do funkce úspěšný, můžete si být jisti, že skončí v nějaké vedoucí funkci na GŘ ČD a.s., třeba v té nejvyšší …
Nebude prvním vrcholovým funkcionářem OSŽ, který po exkomunikaci z funkce v OSŽ přešel na druhou stranu barikády …
Využít jeho znalostí zákulisí OSŽ je pro vrcholový management ČD a.s. i ministra dopravy téměř dar z nebes…
registrovaný uživatel mašinka  mail  
13.09.2007 (22:45)  
Strana a vláda se Duška bála a tak musel jít. Díky Duškovi máme režijky i příští rok. Dušek je tvrdohlavý a Kalouskovi neustoupil. Uvidíme, co jeho nástupci.
13.09.2007 (18:52)  
Ad-Sharky33:
V odborech nejsem, vždy jsem byl zastáncem toho, že co chci, musím toho dosáhnout sám. Poznal jsem to i u kolegů, kteří si často říkali: Proč já těm odborům platím příspěvky. Jsem prostě individualista. To, co řekl pan Klaus, s tím souhlasím, protože on je stejné povahy jako pan Dušek. Když není po jeho, jsou všechna další řešení špatná. Stručně řečeno: nemám vztah ke stranám a i jiným organizacím, které by chtěli, byť někdy v dobrém, řešit věci za mě a ovládat mé postoje. FRK
13.09.2007 (15:58)  
Jeden z článků o dovolání http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=504062
Já doufám, že se do čela dostane někdo, kdo nebude rozeštvávat odbory, ale bude se snažit o vzájemný dialog a podporu.
registrovaný uživatel pekař 
13.09.2007 (15:57)  
Myslím si , že není na místě dělat z Duška jakéhosi diktátora , jenž svými stávkami škodil ČD . Není to tak dávno , co náš pan president Klaus prohlásil , že naše odbory jsou v porovnání s těmi západními neškodné . A když se podíváme do Francie nebo Itálie ,tak zjistíme , že se pravděpodobně nemýlil .
13.09.2007 (15:18)  
Venca Burgán : tvoje příspěvky jsou "opravdu" velmi věcné a k tématu ,ale na to si ,myslím ,už všichni zvykli.
Farkač Karel : tak to budeme skoro stejně starý ,ale přesto já jsem stávku podporoval a i jsem se zúčastnil. Napadlo mě ,že buďto jsi ve federaci a nebo nejsi v odborech vůbec. Pak by to dávalo smysl.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko