..: Nehody a mimořádnosti na železnici :..

Nehody a mimořádnosti - Jak si jistě mnozí všimli, dnes a denně jsou na železnici nehody, kdy se srazí vlak s automobilem, nebo kdy vstoupí člověk vlaku do cesty, ať již z neopatrnosti, nebo se sebevražedným úmyslem. Denně dojde v průměru ke dvěma až třem nehodám tohoto charakteru. Mnohé si o tom můžete přečíst ve statistikách na webu Drážní inspekce. Proto se redakce ŽelPage rozhodla zprávy o těchto "méně závažných nehodách" zařazovat pouze do přehledů. Závažnější nehody a mimořádnosti budou samozřejmě nadále zveřejňovány samostatně. Zde tedy nabízíme přehled nehod a mimořádností za poslední týden. Ačkoli je mimořádností a nehod mnohem více, i tento přehled je více než alarmující.

Neděle

Ilustrační obrázek

V neděli 12. srpna ve 3:49 hodin byl hasičům ohlášen požár železničního vagónu na nádraží v Hradci Králové. Požár zpozoroval a ohlásil náhodný kolemjdoucí. Na místo vyjely jednotky hasičů ČD a HZS Hradce Králové, které zjistily, že hoří jeden z osobních vagónů v soupravě připravené na vedlejší koleji k rannímu vypravení. Všechny vagóny byly odstaveny po předchozím umytí v myčce. Po vypnutí el. proudu v trolejích a odpojení vozu od soupravy se hasičům požár podařilo lokalizovat ve 4:23 hodin. a zcela zlikvidovat v 6:50 hodin. Vyšetřování na místě požáru nevyloučilo úmyslné zapálení nebo nedbalostní jednání neznámé osoby. Škoda byla vyčíslena na 1,7 mil. korun (1,5 mil. vagón, 200 tis. korun poškození sousedního vagónu). Včasným odpojením ostatních vagónů se podařilo před požárem uchránit hodnoty ve výši 3,8 mil. korun. Případ dále šetří Policie ČR.

zdroj: Požáry.cz

Pondělí

Náchod - V pondělí v 6:15 hodin usmrtil projíždějící osobní vlak muže, který vstoupil do kolejiště. K neštěstí došlo na železničním přejezdu mezi Českou Skalicí a Velkou Jesenicí na Náchodsku. Podle svědků muž vstoupil na koleje v místech, kde je na přijíždějící vlak dobrý výhled. Projíždějící osobní vlak muži způsobil rozsáhlá devastující zranění, která byla neslučitelná se životem. Ve vlaku nebyl zraněn nikdo. Policie u mrtvého nenašla žádné doklady.

zdroj: Katastrofy.com

Úterý

Zlín - Dne 14.8. v 9:21 hodin byli hasiči informováni o požáru lokomotivy ve stanici Zlín-střed. Na místo vyjeli hasiči ze Zlína a HZS ČD z Přerova, kteří zjistili, že došlo k požáru dieselové lokomotivy nákladního vlaku, který již při jejich příjezdu hasili zaměstnanci ČD. Nákladní vlaková souprava zastavovala ve stanici Zlín-střed, aby uvolnila trať pro průjezd osobního vlaku z Vizovic. Po zastavení soupravy se vnitřek lokomotivy zahalil kouřem z požáru. Strojvedoucí uvedl, že došlo k technické závadě na přívodu paliva k motoru a následnému požáru na jeho horkých částech. Proto okamžitě vypnul veškerá elektrická zařízení a k hašení požáru v motorovém prostoru použil dva ruční hasicí přístroje, k hašení požáru poté přispěchali i další zaměstnanci stanice. Díky jejich rychlému zásahu bylo zabráněno rozšíření ohně takže požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20 000 Kč. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Zákupy - Dne 14. srpna před jednou hodinou ranní usmrtil osobní vlak na trati poblíž stanice Vlčí Důl u obce Zákupy člověka. Osobní vlak byl v době neštěstí bez cestujících. U nehody asistovali hasiči Českých drah. Krátce před půl třetí ráno byla trať znovu zprovozněna. Podle statistiky HZS Libereckého kraje zemřely v roce 2006 po přímém střetu s vlakem 3 osoby, z nichž se v jednom případu jednalo o čtyřletou holčičku. Dvě osoby byly při přímém střetu s vlakem zraněny. V letošním roce se jedná v Libereckém kraji rovněž už o třetí případ, kdy došlo k usmrcení osoby po přímém střetu s vlakem. K podobným tragickým nehodám došlo 21. května 2007 v železniční stanici Liberec, kde zemřela 83letá žena, a 30. května 2007 na železniční trati v Proseči nad Nisou, kde zemřel osmnáctiletý chlapec.

zdroj: Požáry.cz

Středa

Ilustrační obrázek

Plzeň - Devětačtyřicetiletý muž z Plzně skočil v noci na středu pod rychlík na trati Plzeň-Cheb. Na místě byl mrtev. K nehodě došlo asi 300 m od železniční zastávky Kozolupy na Plzeňsku v úseku nového rychlostního koridoru. Podle Josefa Junka z Inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy v Plzni si strojvedoucí na poslední chvíli všiml člověka, který stojí u protihlukové stěny. Ten následně skočil přímo před lokomotivu, strojvedoucí neměl šanci ani zareagovat. Rychlík jel rychlostí přibližně 70 km/h. Policie vyšetřuje událost jako sebevraždu.

zdroj: Novinky

Prostějov - Ve středu v 17:40 došlo na železničním přejezdu v obci Ptení na Prostějovsku ke střetu osobního vlaku s nákladním automobilem. Osobní vlak jedoucí z Prostějova do Chornic po srážce vykolejil. Zraněno bylo celkem osm osob, z toho jeden člověk středně těžce, ostatní lehce. Na místě zasahovalo několik sanitek včetně vrtulníku a jednotky hasičů z Prostějova, Konice a HZS ČD. Zranění byli převáženi do nemocnic v Prostějově a v Olomouci. Většinou se jedná o drobná poranění po pádu. K nehodě došlo na přejezdu vybaveném výstražnými kříži. Dle serveru Novinky.cz se škoda na vlaku předběžně odhaduje na 750 tis. korun, na kamiónu zatím nebyla vyčíslena. Provoz měl být přerušen do půlnoci, odstraňování následků nehody mělo trvat do čtvrtečního rána.

zdroj: ČT24 , Tisková zpráva Drážní inspekce včetně fotografií

Brno - Elektrickým proudem byl zasažen krátce před středeční půlnocí 21letý mladík na hlavním nádraží v Brně. Vylezl na pantografovou soupravu, kde jej zasáhl proud z vlakové troleje. Mladík byl s vážnými popáleninami převezen do nemocnice.

zdroj: Novinky

Čtvrtek

Trutnov - Ve čtvrtek 16. srpna ve 20:21 hodin se mezi Hostinným a Chotětovicemi na Trutnovsku střetl osobní vlak jedoucí z Vrchlabí do Trutnova s osobním automobilem Škoda 120. Jeho 28letý řidič nerespektoval světelnou výstrahu, předjel kolonu aut stojících před přejezdem, objel závory a skončil přímo pod koly přijíždějícího vlaku. Hazardérství ho stálo život. Škoda byla vyčíslena 100 tis. korun na vlaku, 10 tis. korun na automobilu a 10 tis. korun na trati. Ve vlaku cestovalo 12 lidí a strojvedoucí, nikdo z nich nebyl zraněn. Provoz byl obnoven v 0:25 hodin.

zdroj: Drážní inspekce , Novinky

Pátek

Přerov - Neznámý zloděj v noci na čtvrtek vnikl na přerovském vlakovém nádraží do osobního vagonu a odcizil z něj hliníkové police na zavazadla. Českým drahám vznikla škoda přes 350 tis. korun.

zdroj: Novinky.cz

Děčín - V pátek ráno došlo k požáru železniční cisterny s propan-butanem. Oheň vzplanul při čištění cisterny, která měla být prázdná. Při jejím otevírání ale začal unikat zbytkový propan-butan, který zřejmě kvůli přeskočení jiskry při povolování šroubů začal hořet. Plamen popálil pracovníka, který cisternu čistil.

zdroj: iDnes.cz

Srážka lokomotivy s kamionem v Rožnově pod Radhoštěm

Rožnov pod Radhoštěm - V pátek 17. srpna v 10:15 hodin se mezi stanicemi Zubří a Rožnov pod Radhoštěm na přejezdu se světly bez závor střetla lokomotiva s kamionem. Nehoda se obešla bez zranění, lokomotiva ale po nárazu do návěsu kamionu vykolejila. Provoz na trati Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm byl přerušen. Škoda byla vyčíslena 750 tis. korun na lokomotivě, 240 tis. korun na kamionu a 175 tis. korun na zabezpečovacím zařízení.

zdroj: Drážní inspekce

Související zpráva na ŽP : 19.8. - Srážka lokomotivy s kamionem...

Další infromace + fotografie: Požáry.cz


JRtrain Poslat mail autorovi | 20.8.2007 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


03.09.2007 (15:58)  
No jo i poruchy a nehody patří k provozu na železnici
21.08.2007 (0:28)  
Hej, Dežo, vylez hore a pozri sa tým deklom, či tam niečo nie je. Nie? Tak, more, zober ten kus medi, čo máš nad hlavou!
registrovaný uživatel Nagel 
21.08.2007 (0:16)  
Ážetďák : Ten řidič byl sice vůl (tomu čtyřnohému se za toto srovnání omlouvám),ale na naše poslance nemá - ti jsou korunovaní. :-D
21.08.2007 (0:11)  
Dnes v Berouně: Řidič objel spuštěné závory s blikajícím červeným světlem a vjel rovnou pod vlak! Excelentnější projev lidské blbosti nenajdete ani v poslanecké sněmovně!
21.08.2007 (0:04)  
Chraň Vás Pánbůh z toho vinit železniční dopravu, bejci rohatí!
20.08.2007 (20:09)  
Noooo je toho požehnaně

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko