..: Nejméně 100 mrtvých při nehodě na železnici v Kongu :..

Kinshasa - Nejméně 100 osob zahynulo a dalších více než 200 lidí bylo zraněno při železničním neštěstí, které se odehrálo ve středu v noci v centrální části Konga. Původně úřady informovaly asi o 30 obětech, konžský ministr informací Toussaint Tshilombo Send ale dnes uvedl, že o život přišlo nejméně 100 lidí. Záchranáři zatím stále vyprošťují těla z vykolejených vagonů, bilance počtu obětí se proto ještě může změnit.

Příčiny tragédie se stále vyšetřují; pravděpodobně ale šlo o technickou závadu na lokomotivě. Podle ředitele konžských drah Médarda Ilungy, citovaného agenturou AP, selhaly lokomotivě ve středu krátce před půlnocí brzdy. Vlak, který spojuje město Ilebo s metropolí provincie Západní Kasai Kanangou a převážel cestující i zboží, poté v odlehlé oblasti asi 220 kilometrů severozápadně od Kanangy vykolejil. Při nehodě se převrátilo sedm z deseti vozů vlakové soupravy a řada lidí je pod nimi stále uvězněna. Odhady zatím hovoří o 220 zraněných, 128 z nich je zraněno těžce.

Konžský prezident vyslal na místo neštěstí speciální tým, který má pomoci místním orgánům při záchranných pracích i s péčí o rodiny obětí. Do oblasti dorazil také vrtulník OSN s lékaři, zdravotními sestrami a lékařským vybavením. Podle BBC je železnice, na níž k neštěstí došlo, již více než 100 let stará a vznikla ještě v dobách belgické koloniální nadvlády. Původně se používala k transportu vytěžené měděné rudy z provincie Katanga. Právě stáří je jedním z největších problémů železniční dopravy v Kongu. Naprostá většina železniční sítě byla postaven ještě Belgičany, zastaralý je i vozový park. Od získání nezávislosti v roce 1960 do jejich obnovy konžská vláda prakticky neinvestovala. Nehody proto na tamější železnici nejsou ničím neobvyklým.

zdroj: České noviny (ČTK)


JRtrain Poslat mail autorovi | 3.8.2007 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Svět


registrovaný uživatel DK 
05.08.2007 (10:55)  
Tamní nemoci v Africe? Nejvíce postihuje místní populaci virus HIV a ten, jak známo, se vyskytuje po celém světě, tedy i v ČR :-(
registrovaný uživatel Precla 
04.08.2007 (0:23)  
To sou opravdu strašný čísla.. Ale ve srovnání s těmi, kdo umřou na tamní nemoci je to minimum.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko