..: O osudu Transrapidu již za měsíc :..

Ilustrační obrázekMnichov - Německá chlouba, vlak na magnetickém polštáři, se ve své domovině možná ani nedočká cestujících. Pokud se nesežene dost peněz, zůstane pro Transrapid v Německu jen dosavadní zkušební okruh. Konečné rozhodnutí padne ve spolkové vládě a bavorském kabinetu, které mají stavbu Transrapidu financovat, už příští měsíc.

Poputuje do muzea?

Zatím však peníze na trasu z Mnichovského hlavního nádraží na tamní mezinárodní letiště chybějí. Přesněji, chybí třetina z dvou miliard €, které má stavba čtyřicetikilometrového úseku stát. Ministři v Berlíně a v Mnichově teď přišli na to, jak díru v rozpočtu ucpat. Penězi od pasažérů. Cena jízdenky by se však vyšplhala z 15€ na 20€, tj. z asi 420Kč na 560Kč, přičemž by převýšila cenu mnohých letenek po Evropě. Odborníci spočítali, že počet zájemců o Transrapid by tak klesl na polovinu. Poslanci Zelených přišli hned s návrhem, že místo drahého projektu by stačila nová linka městské dráhy S-Bahn, a Transrapid by skončil v muzeu.

zdroj: Brněnský Deník


milan | 3.8.2007 (10:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Německo Bavorsko /Bayern


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel samo 
08.08.2007 (19:48)  
Dovolim si k debate o letenkach jeden priklad. Ak si dnes kupim letenku na let z BA do KE v nedelu 2.9. v super case o 14:00, zaplatim 659,38 sk (SkyEurope, cena je konecna, so vsetkymi poplatkami, nezahrnna nepovinne poistenie). IC stoji druha trieda 620 sk. Oplati sa.. avsak keby som si kupoval dnes letenku na zajtra zaplatim 5500. Za vlak stale len 620. Ono je to hlavne o rychlosti..
registrovaný uživatel Foxx  mail  
06.08.2007 (14:50)  
No jo 20 Eurášů je fakt dost , mimochodem v Šanghaji jezdí Maglev za 50 Yuanů (cca 140 Kč) a třeba v Hongkongu rychlovlak na letiště 100 HKD (275,- Kč) takže nakonec by i tu dvacku mohly zkousnout. Ono už dnes není doprava z Michovského letiště levná vlakem to vyjde na 8,8 Euro jednosměrka... 10 Euro denní lístek

Bovlk: jestli myslíš ceny občerstvění v Praze tak už to naštěstí neplatí, v areálu je Billa , a fastfoody KFC a McD jen o něco dráž než ve městě.
registrovaný uživatel Bovlk 
04.08.2007 (21:46)  
Celkem casto se potrebuji prepravit na trase Praha - Vallendar (par km od Koblenze) a zpet s tim, ze termin cesty je znam dlouho predem. Cenove srovnani:

a) bus zpatecni jizdenka cca 2000,- CZK primo do Koblenze, ale deset hodin v gumokolu, nevejdu se mezi sedacky, nemoznost se projit, nic. Z principu ignoruji.

b) vlak. Deset hodin ve vlaku tam, deset zpet, ale v pouzitelnem pohodli. Ptal jsem se na cenu na infolince Ceskych drah. Po pouziti vsech slev typu ze pojedu o vikendu atd. cca 4500,- CZK za zpatecni listek.

c) Letadlo Germanwings (pobocka Lufthansy) na trase Praha - Kolin nad Rynem za neco pod 2000,- Kc vcetne vsech letistnich poplatku atd. (zalezi na tom, jak se trefim s objednanim, v idealnim pripade platim jen letistni poplatky plus nejake smesne castky za letenku a cena zacina od 1608,- Kc). Primo z letiste v Koline nad Rynem jede vlacek do centra Kolina (cca 2-3EUR) nebo primo do Koblenze a Vallendaru, cca 10EUR a 1:30 nebo tak nejak. Takze zpatecni cesta letadlem a vlakem vychazi na neco mezi 2200 - 2600,- Kc s tim, ze od zamceni dveri bytu v Praze do odemceni ve Vallendaru trva 6 hodin klidnym pohodovym tempem s rezervami, pohodlim a casem na obed cestou. V nouzi se da pouze s vyuzitim MHD celkem pohodlne dostat na 5.5 hodiny a s pouzitim taxiku na letiste v Praze na 5 hodin.

Co si vyberete? Mimochodem, ceny na letisti v Praze jsou silene, ale v Koline se da nakoupit celkem rozumne.
registrovaný uživatel tenzor 
04.08.2007 (0:41)  
Nevím jak v Miláně, ale letěl jsem v květnu do Londýna a i kdyby byla letenka + příplatky za palivo úplně zdarma, tak bych stejně zaplatil přes 2 000 jen na letištních taxách. Takže cestování v řádu stokorun je spíš sci-fi než realita.

Jinak když jsme u ceny dopravy z letiště do centra, za půlhodinovou cestu Gatwick expressem chtěli tuším 16 liber (=25 euro?) za osobu, naštěstí měli slevu "4 za 2" a byli jsme tam 4, takže to vyšlo 'jen' na 8 liber za osobu.
O úbytku poloviny cestujících při zvýšení ceny o třetinu vážně pochybuji, zajímalo by mě jestli se něco takového reálně někdy někde stalo.
registrovaný uživatel FFMartin  mail  
03.08.2007 (16:50)  
to cocik: Mate castecne pravdu, s temi nizkonakladovkami je dost slozite najit opravdu supr cenu. Stejne jako ja shanim kamaradum, kteri se neorientuji v nabidkach CD a ostatnich zel.spol. levne jizdenky, tak ja naopak potrebuji pro levne lety radce. P.S. Ad doprava do/z centra: take pro srovnani s Milanem: bus Malpensa Shuttle 5EURO, vlakem ze stanice Milano Cadorna obycejny tarif 13,50EURO (Ferrovienord). Obsazenost odpovida cenovym rozdilum
registrovaný uživatel cocik 
03.08.2007 (16:05)  
s temi cenami letenek opatrne, protoze by cloveka mela zajimat vzdy celkova cena z mista A do mista B a pripadne dalsi problemy/rizika ... dam nekolik prikladu:
- i kdyz se cloveku povede vychytat akci a mit letenku do Londyna za 3 tisice i s poplatky, tak stejne plati jeste vlak/bus do centra + dopravu v centru, coz cenu take dost prodrazi
- spoluzaci me sestry nedavno sehnali "super vyhodne" letenky do JV Asie, na kterych usetrili cca 3 tisice ... teprve pote priznali, ze je to misto z Prahy z Vidne a misto se zapadni spolecnosti s Egypt Air s prestupem v Kahire a Bombaji (za ty starosti a cestu navic ty usetrene tri tisice opravdu nestoji)
- pokud clovek leta pracovne v urceny termin a nema moc casu, tak nizkonakladove dopravce stejne pouzivat nemuze (spatne sloty, neni garance prestupu...) a pokud nebookuje letenku nekolik tydnu dopredu, tak zaplati u klasicke spolecnosti vyrazne vic

(tim samozrejme neberu nikomu pravo na polemiku - mam pouze dva FF u Star a Sky, takze urcite existuji lide, kteri maji naletano mnohem vic) ... jinak zelene politiky bych hnal nasadou od krumpace - in_gold_holder mi mluvi zcela z duse :)
registrovaný uživatel FFMartin  mail  
03.08.2007 (15:31)  
to P_V: Myslim, ze se pletete, panove taz a "mrtve ocko" maji pravdu. Naposledy jsem letel z Prahy do Milana na Malpensu (rozhodne nejlepe dostupne ze vsech milanskych letist) nekdy kolem 14:00 z Prahy v sobotu, zpet v utery kolem 12:00, celkova cena za zpatecni letenku byla 1480Kč včetně všech poplatků!!! (spolecnost Easy Jet)... Puvodne jsem chtel jet vlakem pres Mnichov s vyuzitim DB nabidky za 29EURO / 1 cesta, ale odradila me pekelna cesta do Mnichova za 52 EURO zpatecni... (i tak by to celkem vyslo na 110EURO, tedy takrka dvojnasobek, nez letadlo, nemluvim o jizdni dobe)
03.08.2007 (15:15)  
Kde bychom byli, nemít zelenou internacionálu, jeden euroněmecký Cramer byl proti berlínskému hlavnímu...Jiní jsou proti Transrapidu. Tak před necelým rokem byl v DB-mobil hezký článek, doporučím odkazy na oba tábory, až nalistuju .-)
registrovaný uživatel P_V 
03.08.2007 (14:53)  
Deadeye: To asi ale budou nějaké dumpingové ceny ve velmi nepohodlných termínech, nebo zjištěné na poslední chvíli, anebo spoje létající na levnější odlehlejší letiště, ne? Asi to nebude většina letadel, co do Mnichova zavítají, tedy ani většina potenciálních klientů Transrapidu.
03.08.2007 (14:35)  
to P_V: No tak se asi vubec neorientujete v letecke doprave. V soucasne dobe je mozne po Evrope letat za stokoruny, pripadne nekolik (cca 1 az 3) tisicikorun. A to vcetne palivovych priplatku, letistnich tax apod. Spoju neni moc, clovek musi take vychytat aktualni levnou nabidku, ale jde to.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko