..: Horolezci slézají viadukt, ale železničáři o tom nevědí :..

Ilustrační obrázekJihlava - Oblíbenou lokalitou horolezců se zvláště v poslední době stal železniční viadukt ukrytý v zalesněném údolí hned u hlavního vlakového nádraží v Jihlavě. Právě hustý porost poskytoval horolezcům skvělé maskování, a tak jejich počínání doposud unikalo pozornosti zástupců Českých drah. „Na viaduktu jsem už párkrát lezl, protože je to mezi horolezci poměrně známé místo. Na pilířích byly navíc vždy připravené cesty,“ říká devatenáctiletý Martin z Jihlavy. Dva mostní pilíře někdo skutečně opatřil skobami, které využívají i ostatní horolezci. „Považovali jsme to za jasný důkaz, že o všem vědí České dráhy,“ dodává další z horolezců. Zástupci ČD však počínání horolezců označují za nezákonné. „Dochází tak k porušování zákona o drahách, který jasně zakazuje vstup do prostoru provozované dráhy, tedy i na železniční viadukt,“ uvádí Radek Joklík z tiskového oddělení ČD.

Většina horolezců, kteří most využívají, žádným povolením nedisponuje. „Nikdy nás nikdo nekontroloval a na povolení se ptali až městští strážníci, které jsme při našem posledním výstupu zavolali na hochy, kteří z mostu házeli kamení,“ uvádí mladík z Jihlavy.

Právě tohoto mladíka o víkendu zastihli na viaduktu strážníci jihlavské městské policie. „Pokud dostaneme oznámení, že někdo po tom mostu leze, pak určitě budeme chtít vidět povolení,“ říká zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera.

Nápravu chtějí zástupci ČD zjednat co nejdříve. „V časovém horizontu 14 dní bychom chtěli k viaduktu umístit ceduli s upozorněním, že lezení po mostu je protizákonné,“ objasňuje plánované kroky vrchní přednosta jihlavské Správy dopravní cesty Pavel Šprdlík.

zdroj: Deník


Adys Poslat mail autorovi | 31.7.2007 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Vysočina


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel lovely 
07.10.2007 (4:01)  
v srpnu jsem tam byla, cedule nikoliv:) btw. dráhy o lezcích údajně věděly(!), jsou tam borháky aspoň 20 let starý a lezla tam prý i jedna jihlavská reprezentantka.. Nechápu o co tu jde, mostu trocha maglajzu a pár visících lidí nevadí. je to jediná možnost přímo v Jihlavě, když nepočítám stěnu, nechte nám jí!
registrovaný uživatel Zel.am  mail  
27.08.2007 (18:39)  
At si kluci lezou, vždyt nikoho neubyde ne....cipoviny se řeší.....včera jsem tam zrovna byl a udělal pár fotek
http://www.svetlanka.ic.cz/webjihlava/webjihlva_038.jpg http://www.svetlanka.ic.cz/webjihlava/webjihlva_034.jpg
27.08.2007 (18:30)  
Dobrý den, jsem jeden z těch, kdo po mostě leze. Během prázdnin a doby, kdy jsem v Jihlavě tam chodím třeba i 5x týdně. Několikrát se mi stalo, že jsem odtamtuď vyháněl "děti", co tam rozbíjely lahve a chodily kouřit a sám jsem nejednou BORDEL okolo uklízel. Proč na most chodím? Je blízko, dá se na něm slušně zatrénovat, jištění je kvalitní. Hlavně ale na něj můžu jít sám a možnosti traverzování "kolemdokola"(bez lana) jsou téměř nevyčerpatelné. Dalo by se říct, že je to takové kultovní místo. Nevím jaká je historie lezení na daném místě, ale určitě víc, jak deset let.
Zajímalo by mě, zda-li by se dala sjednat výjimka, případně dohoda mezi lezci a správci.
01.08.2007 (21:20)  
Cedule o zákazu vstupu řeší akorát to, že si nějaký uředník u ČD a. s. - SDC Jihlava založí papír do šanonu, že jsou z obliga a může se podrbat za ušima, že to zvládl.
Co by pomohlo? Pracovník železniční policie, který by jim dal přes čuňu, :-).
01.08.2007 (21:16)  
Vraťme se nohama na zem. Horolezci tam jsou a budou, ať je to majetek kohokoliv, ať jim vyhrožuje kdokoliv, ať jich tam spadne několik.
Oplocení nic neřeší, stejná situace je na Hranickém viaduktu - kdyby se oplotil pozemek SŽDC s. o. v oblasti viaduktu, tak přestane fungovat načerno postavená cyklostezka pod viaduktem, přeruší se dvě cesty pro zahrádkáře a pro lidí z přilehlé obce, taktéž bez zmínky v katastru, na černo. Co se tím vyřeší? Nic, jen nějakému uřednickému géniovi se zvedne ego, že si namastil peří před nadřízeným, že řeší nějaký "problém".
Chce to selský rozum, to bychom mohli jinak začít u přecházení přes koleje mimo podchody a taky třeba o tolika mrtvých na silnici.
01.08.2007 (12:25)  
ad Tenzor : přečtěte si pozorně zákon o dráhách. Provozování dráhy je jedna činnost, provozování drážní dopravy je jiná činnost. Provozovat drážní dopravu můžete na dráze, jejímž provozovatelem je někdo jiný. Příkladně na trati Karlovy vary dolní nádraží – Mariánské Lázně je provozvatele drážní dopravy Viamont a.s., provozovatelem dráhy ČD a.s.
Podmínkou provozování drážní dopravy není provoování dráhy a naopak.
01.08.2007 (10:54)  
SŽDC není výkonná jednotka a nemá žádné technické prostředky k údržbě a řízení dopravní cesty. O tratě v jejím majetku a správě se zatím stará ČD a.s. za úplatu. Pokud si trať koupí jiný provozovatel,nebo se o její údržbě dohodne se SŽDC,její údržba a řízení provozu může příslušet třeba jiné organizaci,nebo provozovateli,má-li pro to předpoklady.Viadukt u Jihlavského hl.n. zatím patří SŽDC.
registrovaný uživatel tenzor 
31.07.2007 (20:33)  
Vousáč: to mi chcete vážně říct, že pokud na nějaké trati bude jezdit třeba Viamont, tak se o to budou starat ČD??
31.07.2007 (19:39)  
Tabulka na "pilíři" je pochopitelně blbost, v konečném důsledku skutečně zralá pro Ústavní soud, kam se může "pilířolezec" odvolat proti udělené pokutě za porušení zákona …
Pokud se má zabránit zlézání pilířů, pak si musí majitel – tedy SŽDC zajistit vyznačení hranice pozemku, na kterém pilíře stojí – s pravděpodobností hraničící s jistotou - patří SŽDC i pozemky kolem pilířů, takže je třeba tento pozemek oplotit a opatřit tabulkou zákazu vstupu na "neveřejný" pozemek. Město Jihlava bude mít z takových oplocení jistě radost …
31.07.2007 (18:39)  
Za provozování dráhy,patřící SŽDC odpovídají ČD.To je všeobecně známo a proto je jejich postup správný. Zákon o drahách zakazuje bez povolení vstupovat na provozovanou železniční dopravní cestu,mimo míst,určených pro veřejnost. A tím mostní pilíř určitě není. Svoboda jednotlivce končí tam,kde začíná svoboda celku-t.j.dodržování platného zákona.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko