..: Nový jízdní řád v Číně :..

Vlak v ČíněPeking - Dne 14.4.2007 vstoupil v Čínské lidové republice v platnost nový jízdní řád. Maximální rychlost na hlavních tratích byla pošesté zvýšena, tentokrát na 200 km/h. Je dostupná na 6.003 km tratí. Vysokorychlostní provoz zajišťuje 140 rychlovlaků CHR. Od zvýšení rychlosti si čínské ministerstvo dopravy slibuje nasazení více spojů a tím i větší kapacitu vlaků. Čína má k dispozici čtyři typy rychlých vlaků CHR, vyráběných za pomoci zahraničních firem: 20 kusů CHR-1 - Bombardier Regina, 60 kusů CHR-2 - Šinkansen E2, CHR-3 - Alstom Velaro, 60 kusů CHR-5 - Alstom Pendolino. Nasazení nejrychlejších CHR-3 se plánuje do konce roku 2007.

zdroj: China Daily, Wikipedia


jk | 11.5.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Jízdní řád

Další z regionu Čína


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
12.05.2007 (13:54)  
Borovičko: Skutečně se mi asi jenom zdáte. Taiwan snad přišel demogracidou o 1/10 obyvatel jako ČLR? Snad víte, že počet obyvatel Číny byl v 50. letech výrazně jiný. Na Taiwanu takovéto represe nikdy nebyly a rozhodně tam nebyly koncentráky typu komunistické Číny ani vyhlazovací tábory. Píšete, že tam postavili železnici? Tu železnici by tam postavili, tak jako tak, bez ohledu vlády KSČ. To je stejné, jako mluvit pozitivně o Tisovi a Slovenském štátu, jaká byla za války hospodářská konjunktura země. Takhle snad normální člověk uvažovat nemůže. Ale vy jste bohužel případ na vyšetření. To co má Mao na svědomí, to je skutečně alarmující i na tak velkou zemi jako je Čína. Promiňte, ale jste mimo mísu. Čína trpěla do konce vlády Maa strašně, to popřít nemůžete a rozhodně se to nedá přikládat k čínské kulturní tradici. To rovnou mlžete srovnat režim Severní Koree s režimem Jižní Koree před demokratizací stejným způsobem. Proberte se a zahoďte už tu svojí stranickou knížku. Děkuji.
12.05.2007 (13:53)  
Napřed musím poznat a pak můžu soudit, je vidět, že spousta lidí u nás si myslí, že číňaní jsou kulturně méněcenní, pokud jejich kulturu a hodnoty nepoznáme jsme jak se říká mimo mísu (souhlasit nemusím, třeba s jejich pojetím ceny lidského života), a srovnávat s tím co je tady (ono je to tady taky hrůza) naprosto nejde. Račte pánové používat kritického myšlení a nežvejkat poučky na úrovni VUMLu!
Pro ty co nevědí co byl VUML - "Večerní universita marxismu leninismu" čili povinná ideologická nalejvárna, asi jako dneska ČT.
12.05.2007 (7:56)  
A ještě - jsou provincie Číny, kam vlak dorazil až v těch totalitích 50. letech. Do té doby měl například jih Číny jen železnici Peking - Kanton - Honkong a něco kolem Šanghaje. Yunnan byl propojen akorát úzkokolejkou do Vietnamu. Takže pro mnohé místní je to pořád velká doba.
12.05.2007 (7:52)  
comar: Když vyhrajou komunisti, tak se na cenzuře nebudou dohadovat s Googlem a Ciscem, ale zadají stranický úkol státnímu podniku software.cz .-)

honzík: extrémy v tak velké zemi jsou hrozivé. Na Taiwanu je vše menší. Ale také to tam v začátku probíhalo totalitně, ostatně kde v té části Asie to bylo jinak kromě Honkongu, a Čankajšek šel jednak proti zdejším komunistům jednak proti domorodcům, kteří byli zvyklí na Japonce. Rozdíl časem vyplynul z toho, že jeden systém byl napojen na USA a druhý na SSSR.
11.05.2007 (23:43)  
Comar: Za to berou prachy i v USA. Buš teď navrhl zákon, kterej to zpětně zlegalizuje.
11.05.2007 (22:08)  
Borovičko, to snad nemyslíte vážně? To si nepamatujete hladomor Velkého Skoku? A tragédii Kulturní revoluce? Jak můžete hodnotit Kuomintangský režim na Taiwanu s komunistickými hrůzami na kontinentě s výsledkem oba režimy stejně hrozné? To si asi děláte z nás prdel, ne? To je jako dávat rovnítko mezi Pilsudským Polskem a Hitlerovským Německem. Proberte se.
registrovaný uživatel comar 
11.05.2007 (21:48)  
Lidovci? Ja bych to cekal spis od komunistu... ale to je jedno. V ceskem prostredi je to tezko proveditelne. Drtiva vetsina Cinanu nema kontakt s cizinci, zahranicnimi medii apod. takze o tom proste vubec nevi, ze vsechno co jim lejou do hlavy proslo cenzurou.

To se o cesku rict neda. I kdyby v Cesku cenzurovali internet i televizi, tak jeste porad zustane spousta jinych nekontrolova(tel)nych kanalu, jako napr. zahranicni satelitni televize. To ze mame moznost sledovat zahranicni zpravy a udalosti z jine perspektivy nez ceskych medii nam pripada jako samozrejmost. Drtiva vetsina cinske populace takove stesti nema.

Navic by nas (doufam) podrzely ostatni staty - stejne jako napr. Cesko pomaha a financuje opozicni tisk v totalitnim Belorusku.
11.05.2007 (21:36)  
comar: Až lidovci konečně vyhrajou u nás volby, rádi se s Googlem a Ciscem domluví.
11.05.2007 (21:34)  
Ono stačilo když Číňani museli vstřebat kulturní revoluci.

No právě - to je to co nechápete. Tu čínskou mentalitu. Jaký byl před a v době kulturní revoluce rozdíl mezi záporným čínským režimem v kontinentální Číně a kladným na Taiwanu? Jen ve znaménku.
registrovaný uživatel comar 
11.05.2007 (21:32)  
tento tyden byl na valnem shromazdeni akcionaru googlu prednesen navrh, aby google nepomahal totalitnim rezimum a odstranil cenzuru. To by znamenalo, ze ho cinska vlada okamzite vyhodi z tamniho trhu. Navrh byl nakonec zamitnut.

Je spousta evropskych a americkych firem, ktere se dobrovolne podili na cinskem potlacovani lidskych prav a jeste na tom vydelavaji strasne prachy. Asi nejvetsi podil na tom ma Cisco, jejichz system filtruje vsechny stranky, na ktere se Cinani divaji. Skasirovali za dodani toho systemu od cinske vlady miliardy dolaru...
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko