..: Úspěchy v šetření Policie ČR umožňují ČD vymáhat náhradu za škody na svém majetku :..

Ilustrační fotoÚstí nad Labem - České dráhy se často setkávají s protizákonným jednáním v majetkové trestné činnosti či vandalismu. V každém takovém případě ČD dělají spolu s Policií ČR vše pro odhalení a potrestání pachatelů. Stále úspěšnější postup policie v odhalování viníků dává ČD možnost vymáhat úhradu škod způsobených trestnou činností, v krajním případě až do míry exekuce majetku.

Nejnovější policií vyřešený případ je ten, kdy oddělením železniční Policie v Ústí nad Labem byly objasněny 3 případy týkající se odcizení kolejových propojovacích lan a poškození, tzv. tlumivky DT 275. K jmenovaným činům došlo na železniční trati č. 130 u Chabařovic. Celková škoda, kterou svojí trestnou činností oba podezřelí ČD způsobili, činí přibližně 115.000 korun. V tomto, jakožto i ve všech ostatních případech, postupují České dráhy při vymáhání škod po pachatelích zcela nekompromisně a vzájemná spolupráce mezi Policií ČR a ČD vede k efektivní prevenci před obdobnou trestnou činností.

zdroj: České dráhy


Adys Poslat mail autorovi | 26.3.2007 (22:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
27.03.2007 (22:34)  
Teda je to dýl co jsem byl šotoušit,páč do Ousteckýho gumokolního kraje jen tak nepáchnu,tak celá 130 je tragická asi nejhorší v ČR a ty Chabařovice tam se dá ještě něco ukrást,já bych řek při pohledu z R na peron též rozkradenej,že tam výpravčímu nezbyla v kanclu ani židle z tuškou,tož pohled na Oustecko,takže ani za těch 150 kč tam toho moc není,spíš je div že se tam ještě jezdí.Jinak ty články když tomu velí Alda je třeba brát s rezervou.
27.03.2007 (19:04)  
ad MildaIV :
v rámci trestního řízení se může poškozený připojit k trestnímu stíhání pachatele s nárokem na náhradu škody a soud mu nárok na náhradu škody může přiznat již v rámci trestního stíhání. Poškozený se může připojit nejpozději při zahájení soudního řízení před zahájením dokazování. Zpravidla se poškozený připojí již v rámci přípravného řízení.
Soud rozhodne o povinnosti nahradit způsobenou škodu v případě, kdy není o výši škody spor. Soud rovněž může rozhodnout, že se přizná pouze část požadované částky a se zbytkem se poškozený odkáže na řízení ve věcech občanskoprávních a nebo odkáže poškozeného s celou částkou na občanskoprávní řízení …
Spor se pak vede o výši škody.
Otázka je, jak bude exekutor provádět exekuci majetku kradeníků kradoucích kovový materiál proto, že je to jejich zdroj obživy … z tohoto pohledu je zpráva ČD blábol …

Ještě jsme se nedozvěděli, jak byly ČD úspěšné při vymáhání náhrady škody za poškození kol Pendolina kuličkami položenými na kolejích …
27.03.2007 (11:48)  
Na serveru ČD je to napsáno trošičku jinak "...činí přibližně 114,5 tisíce Kč."
Jinak předpokládám, že každému inteligentnímu dojde, že by na serveru o škodě 115 Kč asi neinformovali...
...proč někteří lidé hledají problémy tam kde nejsou?
27.03.2007 (10:56)  
S tou tečkou za to může jazyk český. Na rozdíl od většiny světa totiž předepisuje desetinou čárku, nikoliv tečku. Tečka se podle pravidel používá na oddělení tísíců, na místo jinde běžné mezery. Že se takto stupidním pravidlem většina lidí neřídí je naprosto pochopitelný důsledek. Zvláště, když používáte nelokalizovaný software, který vám na nějakou desetinou čárku z vysoka se... Všechny právně závazné dokumenty v českém jazyce se tímto pravidlem řídit musí, tedy i bankovní příkazy.
Jinak vymáhání škody po pachateli není trestně právní, ale občansko právní spor. Podle naší legislativy však v takovémto případě musí předcházet trestně právní řízení, které rozhodne o vině. Aź po tom se mohou ČD nebo SŽDC domáhat v občansko právním řízení o náhradu vzniklé škody a soud již rozhoduje jenom o výši kompenzace. V tomhle je náš právní model velmi odlišný od anglosaského, kde je občanskoprávní řízení nezávislé na trestněprávním. Proto tam třeba nikdo nežaluje doktora, že něco pokazil podle trestního práva(3 roky na tvrdo), ale řeší se to pouze podle občanského zákoníku (dej 4miliony za to že si nezachránil babičku).
registrovaný uživatel tenzor 
27.03.2007 (10:55)  
Dale Cooper: a ja bych rekl, ze asi neumite cesky, pokud si myslite, ze tisice se v ceskem jazyce oddeluji teckou. Jinak kterykoli matematik vam rekne, ze 115.000 = 115.
M: ja myslim, ze kazdy chape, ze u CD chteji byt 'moderni' a ze pouzivaji anglosaske oddelovani tisicu, ale to nic nemeni na tom, ze je to spatne (alespon pokud nejaka chytra hlava opet nezmenila pravidla pravopisu :) )
Vim, 'zabomysi' spor, ale pokud se ted nikdo neozve, za par let se muzeme dockat toho, ze v tiskovych zpravach budou hrubky, aniz by to nekoho vzrusovalo.
registrovaný uživatel M 
26.03.2007 (23:34)  
Zase debata o modromozkovym hovne... 99% lidi v tom proste vidi oddeleni tisicu a nic jineho, 1% lidi (z toho procenta bude 80% nejak zapletenych s drahou) bude v tecce hledat desetinnou carku a v trech nulach halire...

Pokud jde o clanek, tak tam vylozene blaboly nevidim - tam nepisou, ze o vine nebo vysi trestu rozhoduje policie; pisou tam, ze diky praci policie drahy neco dostavaji zpet (a fakt mam pocit, ze bez prace policie by ty soudy asi moc lidi neodsoudili). Takze nechapu, k cemu ten trestni rad.

Ale pripoustim, ze ve Svycarsku by to napsali lepe:-)
dopisovatel nebo člen ŽP Adam  mail  
26.03.2007 (23:24)  
j p: Asi male nepochopeni. Pan Zikmund v narazce na tecku v nadsazce spekuloval o tom, ze 115 Kc je prestupek a vy ho opravujete, ze 115.000 Kc neni prestupek... ;-) Tudiz jsem se domnival, ze jste jej plne nepochopil a snazil jsem se vas na to upozornit. Ze v tom mem prispevku hledate vic (nejake podstrkavani) nez v nem je, za to bohuzel nemohu. :-)
26.03.2007 (23:16)  
Klidně ti to pošlu, ale nic ti nedojde, protože na účtu tolik není.
registrovaný uživatel j p 
26.03.2007 (23:12)  
Adam: Co se mi to tady snazite podstrcit do klavesnice? Ja zasadne nekomentuji neci chytrost nebo hloupost.
Pan Zikmund ma pravdu ohledne blabolivosti uvedene zpravy. Jak muze spoluprace Policie s CD vest k (jakekoliv) prevenci? K efektivni prevenci jim chybi jeste dva partneri - jednim z nich jsou prave soudy, ktere musi zminenou cinnost radne 'ohodnotit' a tim ctvrtym je Parlament, ktery musi vytvorit takove zakony, ktere by soudum umoznovaly takove 'ohodonoceni' teto trestne cinnosti, aby se mohl projevit preventivni efekt.
registrovaný uživatel Redispero  mail  
26.03.2007 (23:10)  
Dale Cooper: Udelame takovy pokus. Ja ti z internetbankingu poslu 115.000 a ty me 115000, uvidime zda v tomto pripade nula od nuly pojde :-)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko