..: Tratě a vlaky v Kosovu jsou podle ŽS vlastnictvím Srbska :..

Ilustrační obrázekBělehrad – Železnice v srbské provincii Kosovo jsou dnes pod správou Srbských železnic. Drago Tadic, koordinátor Srbských železnic pro oblast Kosova uveřejnil, že v provincii se nachází srbský majetek ve výši 206 milionů €, což je asi 8% hodnoty veškerého majetku Srbských železnic. Tadic dále upozornil na fakt, že správa UNMIK využívá k provozování železniční dopravy srbskou infrastrukturu.

Majetek Srbských železnic umístěný v Kosovu

Srbské železnice prý vlastní na území provincie Kosovo 330 km tratí, 33 nádraží, 19 dieselových lokomotiv, 15 dieselových jednotek, 570 nákladních vozů a 45 osobních vozů. Srbská strana se také odvolává, že v 90. letech byla infrastruktura rekonstruována.

zdroj: Srbské železnice


CSPSV | 15.3.2007 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Srbsko


16.03.2007 (16:43)  
Jen pár postřehů, jaký je skutečný stav železnic v Kosovu (stav v září loňského roku):
Nádraží v "hlavním městě" Prištině má jednu dopravní kolej (pravda, je tam jestě jedna, ale výhybky chybí) a jízdní řád, psaný rukou, uvádí 6 vlaků denně.
U obce Kosovo Pole je velký ranžír plný železničních vozidel, převažují osobní vozy a motorové lokomotivy, vše silně orezlé, koleje nepoužívané.
V oblasti uhelného ložiska Kosovo (vůbec největší ložisko hnědého uhlí v Evropě, zásoby asi 4 mld. tun) je rozsáhlý systém vleček, částečně úzkorozchodných a elektrifikovaných avšak zjevně dlouhodobě mimo provoz. U budovy ředitelství dolů je malé muzeum důlní techniky, v něm i 1 parní lokomotiva se sedlovým vodojemem amerického původu. Muzeální je ale celé zařízení dolů tak není jasné, proč vystavují zrovna tohle.
16.03.2007 (6:05)  
Chudáci obyčejní lidé, o těch to není, těm je jedno, jako mašinkou se svezou, hlavně se bojí, aby třeba na ně nepadaly humanitární bomby Spíše jde o ty obrovské zásoby surovin, třeba niklu, to je hlavní neštěstí této oblasti. No a pak třeba se těch pár mašinek může hodit k rozdmychání nepokojů a nikl někomu bude opět blíže. Tak jako naše ložiska kaolínu.
registrovaný uživatel vb007 
16.03.2007 (1:25)  
Tady někdo ulítáva na Jugošce.
15.03.2007 (23:16)  
srbsko se se ztrátou kosova ještě nesmířilo a proto tam občas někdo promluví o tom, co v kosovu vlastní. bohužel realita je jiná

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko