..: Ubude střetů s vlaky :..

Ilustrační obrázekČeské Budějovice - 90 milionů korun budou stát bezpečnější železniční přejezdy v Jihočeském kraji. Málo výrazné informační kříže vystřídají světelné semafory. Železniční přejezdy totiž představují stálé nebezpečí pro nepozorné řidiče. Některé z nich nezastaví ani závory. Od roku 1995 do roku 2005 se stalo v jižních Čechách na přejezdech 27 nehod. Z celkem 959 událostí na přejezdech bylo 584 na přejezdech s kříži a 245 na přejezdech se světly. 50 lidí zemřelo, škody dosáhly 100 milionů korun.

Světla místo závor

„Trendem je zavádět světelná zařízení i místo samotných závor. Statistiky ukazují, že nejvíc nehod je na přejezdech označených jen křížem a hned potom se světly,“ uvedl projektant Lukáš Mašín, který se podílel na nové koncepci bezpečnějších přejezdů. „V jižních Čechách je velká hustota železničních přejezdů. V průměru jeden na kilometr silnic. Jedním z prvních, které chceme modernizovat, je přejezd ve Vrábči na Českobudějovicku,“ řekl první náměstek hejtmana Robin Schinko. Předpokládá se stavební úpravy několika míst, změny značení na nich, osazení kamerami, několik přejezdů se zcela zruší.

Tady ale mohou projektanti narazit na odpor. Například u osady Smolná Pec chtějí 3 nechráněné přejezdy nahradit novou komunikací jen pro pěší a cyklisty, avšak celý záměr jim může překazit střet se Správou Národního parku Šumava. Stavba by totiž vedla po chráněném území. Jen peníze na přímé investice budou představovat 78 milionů korun, zbytek jsou náklady například na propagaci. Projekt by měl několik částí, rozdělených do příštích 5 let. „Železnice vede územím kraje, je to ale záležitost státu. Ten by měl hradit investici, u přejezdu ve Vrábči by jednu třetinu ze 2 milionů mohl zaplatit kraj,“ řekl Schinko.

Podle Lukáše Mašína z Regionální rozvojové agentury počítá projekt s rozšířením silnice a mostu u Přechovic na Strakonicku, se zrušením přejezdu Bednáreček na Jindřichohradecku a zlepšením rozhledu na přejezdech v Novosedlech u Kájova, v Radomyšli na Strakonicku, v Řípci na Táborsku a Dolním Skrýchově na Jindřichohradecku. Změna signalizace se dotkne Vrábče, Lenory, Smyslova, Přechovic. Některé obce donutily vložit peníze do přejezdů časté nehody. Příkladem jsou Hrdějovice u Budějovic, které sáhly do pokladny pro 750 tisíc korun a nechaly si nainstalovat závory na jednom z přejezdů.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 28.2.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby Stavby a projekty

Další z regionu ČR Jihočeský


  1 2      Zpráv na stránku:   
02.03.2007 (9:25)  
Myslíte si, že závory a světla někoho zastaví? U nás určitě ne...

http://youtube.com/watch?v=Sh22jbbcEE0
registrovaný uživatel M 
28.02.2007 (22:57)  
Jenomže žijeme v čr,kde má větší práva gauner,než slušný člověk...
Hm, co si pamatuju, tak kdyz se zavedl bodovy system (resp. zvysily pokuty), tak to byly debaty o policejnim state a ted dokonce zprisneni. Hm, hm...
28.02.2007 (22:48)  
Kdyby se radší ty peníze dal větší počet vlaků, tak by to bylo prospěšnější.
registrovaný uživatel D-VO 
28.02.2007 (20:56)  
Tak to potom jo, zdroj jsem přehlídl. Ale stejně by to byla prdel...
registrovaný uživatel happy 
28.02.2007 (20:47)  
jistěže ,že je to blbost :D.zdroj je mladá fronta,tak co bychom od nich mohli čekat že ??:)
registrovaný uživatel D-VO 
28.02.2007 (20:32)  
„V jižních Čechách je velká hustota železničních přejezdů. V průměru jeden na kilometr silnic...“

To bude nějaký omyl ne? Že bych každý kilometr přejížděl přes přejezd, to by se z toho jeden zbláznil! Možná by se to líbilo šotoušům, ale to by pak snad bylo rychlejší jít pěšky.
registrovaný uživatel happy 
28.02.2007 (20:17)  
ad Semík: výborný nápad,taktéž bych ho preferoval...Jenomže žijeme v čr,kde má větší práva gauner,než slušný člověk......
registrovaný uživatel Semík  mail  
28.02.2007 (20:13)  
a co takhle namontovat kamery a vybírat mastné pokuty odevšech, kteří jezdí na červené světla. Viděl bych to na 20 000,- za přejetí. No a za vidělané peníze by se mohli odstranit ty nehorší přejezdy. Když těch přispěvatelů je tolik.
registrovaný uživatel Rail-2005  mail  
28.02.2007 (19:38)  
Jediné řešení, které definitivně odstraní střety mezi silniční a železniční dopravou jsou mimoúrovňová křížení. Mezi řidiči je mnoho diletantů, kteří projíždějí i skrze spuštěné plné závory. Někteří to dělají alespoň šetrně tak, že jim je spolujezdec nadzvedne. Ale další nezanedbatelné procento do nich vjede plnou rychlostí a kupodivu i bez vlivu alkoholu v krvi!
registrovaný uživatel happy 
28.02.2007 (18:44)  
prdlajs nepozornost,spíš diletanství a hazard!!! Ten kdo přehlídne přejezd nemá za volantem co dělat!!! To pak jednou může přehlídnout dítě na přechodu.Jinak lepší zabzař vítám z důvodu odstranění pomalých jízd
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko