..: Pozvánka na železniční prohlídku tvrze Bouda - 26. května :..

Mladkov - Po úspěchu zvláštní jízdy do Podlešína jsme se rozhodli čas od času uspořádat nějakou akci i pro veřejnost. Petr Korbel (Railfort), zakládající člen našeho sdružení, který pro ŽelPage sepsal již několik článků s vojenskou tematikou, je průvodcem na tvrzi Bouda a nabídl tematicky orientovanou prohlídku na téma pevnostní železnice. Srdečně zveme.

Program akce

Sraz akce proběhne v sobotu 26.5.2007 na železniční zastávce Mladkov (trať 021) v 8:30 hod. po příjezdu spěšného vlaku 1909 "Sněžník". Upozorňuji na rozdílnou stanici zahájení a ukončení akce kvůli zakoupení vhodného cestovního dokladu.

Následovat bude pěší pochod po linii lehkého a těžkého opevnění na dělostřeleckou tvrz Bouda, kulturní památku České republiky a jediné místo, kde se nachází veřejnosti přístupná pevnostní železnice dochovaná v téměř původním stavu. Délka pochodu je přibližně 7 km převážně po lesních nezpevněných pěšinách, část i volným terénem se značným převýšením. Doporučujeme zvolit pro tuto cestu vhodnou obuv a oblečení. Cestou bude probíhat odborný výklad o problematice československého předválečného opevnění.

Na dělostřelecké tvrzi Bouda proběhne prohlídka podzemního systému se zaměřením na problematiku železniční dopravy materiálu (organizace, zabezpečení, důležité lokality atd.). Délka projitého podzemí bude v rozsahu tzv. "Klasické prohlídky", v jehož rámci jsou k vidění veškerá železniční zařízení. Jedná se pochod o délce necelých dvou kilometrů. Podrobnější popis trasy tohoto typu prohlídky lze nalézt na stránkách tvrze. Cena vstupného bude v rozmezí 50 Kč dospělí a 30 Kč děti. Platit se bude na místě. Vstup do tvrze proběhne v 11:15 hod. Při případném velkém zájmu, kdy nebude možné vzít všechny účastníky najednou, půjde druhá skupina co nejdříve po první a po ukončení prohlídky na sebe počkají. Časová náročnost prohlídky je mezi 70 až 90 minutami. V podzemí tvrze je stálá teplota okolo 6 °C. Je nutné adekvátní oblečení. Na vchodovém objektu tvrze je možné zakoupit občerstvení.

Předpokládaný čas odchodu z tvrze je okolo 13:00 hod. Trasa dále povede okolo povrchových objektů tvrze Bouda a dalších objektů opevnění do Lichkova na nádraží. Půjde se po lesních cestách a pěšinách vzdálenost opět asi 7 km. Těsně po patnácté hodině odpolední se z Lichkova rozjíždějí osobní vlaky na oba směry, ale raději je nutné počítat s vlaky pozdějšími, tj. se spěšným vlakem 1908 "Sněžník" s odjezdem v 16:22 a osobním vlakem 20013 v 16:59. Bezprostředně u lichkovského nádraží se nachází restaurace.

Ilustrační obrázekPřihlášky - Potřebujeme mít průběžně alespoň nějaký přehled o účasti, proto se prosím přihlašujte. Přihlášky nejsou striktně závazné, nicméně může se stát podle situace, že bude nějaká část programu omezena jen pro předem přihlášené. Přihlásit se na akci

Související článek: Pevnostní železnice


Railfort Poslat mail autorovi | 27.2.2007 (22:22)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Military ŽelPage

Další z regionu ČR Pardubický


09.05.2007 (21:09)  
Jelikož jsem restauraci u nádraží v Lichkově nedávno navštívil a byl jsem spokojen, mohu ji doporučit.
dopisovatel nebo člen ŽP Railfort  mail  
21.03.2007 (7:23)  
Když už, tak doplním předřečníka: Točí Šerák.
20.03.2007 (8:44)  
Pokud vím, restaurace naproti nádraží v Lichkově otevírá v 11 hodin (pro doplnění již tak podrobných propozic akce)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko