..: Přibylo nehod na přejezdech :..

PřejezdPraha - Přes 20 lidí bylo zraněno v loňském roce při nehodách na železničních přejezdech. Je to třikrát více než v roce předchozím. Přitom ve srovnání obou roků bylo loni o 2 nehody méně. Nejvíce střetů s vlakem bylo na přejezdech chráněných jen výstražnými kříži. Zemřelo celkem 7 lidí. Zřejmě nejtragičtější loňská nehoda se stala 19.5. na přejezdu s výstražnými kříži u Lysé nad Labem na Nymbursku. Při srážce osobního auta s rychlíkem zahynuly 2 ženy.

Řidička vlak přehlédla

S vážnými zlomeninami skončila v nemocnici řidička, která koncem loňského října vjela na přejezd u Domašína na Benešovsku, i když se blížil osobní vlak. Nehoda se stala před polednem před zastávkou na přejezdu s výstražnými kříži. Úsek je však přehledný, žena zřejmě vlak neviděla. V červnu zemřel u Kořenic na Kolínsku na přejezdu s výstražnými kříži šestnáctiletý mladík, který vjel na koleje na motorce. Právě na přejezdech s výstražnými kříži se stalo loni celkem 23 nehod. 10 na přejezdech se světly a 8 na přejezdech se světly i závorami. „Za drtivou většinu nehod mohou sami řidiči či chodci. Je velmi důležité, aby si uvědomili hrozící nebezpečí a respektovali bezpečnostní pravidla,“ upozornil mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Postavení přejezdu je drahé

Podle něj se Drážní inspekce snaží o to, aby bylo u co největšího počtu přejezdů zvýšeno jejich zabezpečení a byly doplněny závorami. Ne u všech je to ale možné. „Už i z toho důvodu, že vybudování jednoho plně automatického přejezdu může stát i více než 5 milionů korun,“ vysvětlil Neusar. V letošním roce se zatím staly 4 nehody se 4 zraněními, nikdo nebyl usmrcen. Poslední nehodou bylo čtvrteční střetnutí nákladního auta s rychlíkem na železničním přejezdu v Rakovníku. Světla fungovala, nákladní vůz přesto vjel na přejezd, rychlík narazil do návěsu kamionu. Zraněn byl strojvedoucí a 2 cestující.

Letos v lednu se staly na železničních přejezdech v kraji ještě další 3 nehody. Dne 19.1.2007 před 19. hod. u rychlíku na trase Lužec nad Vltavou - Vraňany na Mělnicku. O 3 dny později se stala nehoda na přejezdu na úseku železnice mezi Mělníkem a Mšenem. Ve středu pak evidují železničáři nehodu mezi Brandýskem a Kladnem. Podle Neusara mohou lidé sami doporučit, kde by bylo potřeba přechod přes koleje zabezpečit. „Pokud lidé cítí potřebu vybudovat na nějakých místech nové železniční přejezdy nebo přechody, kde se přes zákaz běžně přechází, měli by na nebezpečí upozornit Správu železniční dopravní cesty a magistráty či města,“ doplnil Neusar s tím, že lidé mohou informovat i Drážní inspekci, která by jednání o novém přejezdu mohla iniciovat.

Podle něj je nutná prevence u dětí. „Rodiče by měli malým i starším dětem vysvětlit, že pohybovat se na železnici je zakázané,“ uvedl Neusar s tím, že vlak brzdí několik stovek metrů a strojvedoucí nemá šanci zastavit. „K lepší informovanosti snad přispěje i akce, kterou chystáme v dětském časopisu Hurá. Děti tam na šesti stranách budou mít k dispozici veškerá základní pravidla chování na železnici, a to ve formě stolní hry, doplňovaček a křížovek,“ dodal Neusar. V České republice se v loňském roce stalo na přejezdech 290 nehod, což je o 16 víc než v roce předchozím. Zraněno bylo 149 lidí, 42 zemřelo.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 29.1.2007 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Česká republika (celá)


30.01.2007 (11:39)  
aktualne.cz
11:22 - Na přejezdu v Popově u Štítné nad Vláří na Zlínsku se dnes dopoledne srazil vlak s osobním autem. Nejméně jedna osoba je zraněna, řekl ČTK mluvcčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Provoz na trati je zatím přerušen.
registrovaný uživatel Jim  mail  
30.01.2007 (10:45)  
Ten rozkol je v tom, že ty údaje v prvním odstavci jsou jen ze středních Čech. Je to asi ze středočeského vydání MfD.
registrovaný uživatel TS 
30.01.2007 (10:01)  
A já zase nechápu rozkol mezi první větou článku "Přes 20 lidí bylo zraněno v loňském roce při nehodách na železničních přejezdech." a poslední "Zraněno bylo 149 lidí...", stejně jako další rozkoly "Přitom ve srovnání obou roků bylo loni o 2 nehody méně." versus "...290 nehod, což je o 16 víc než v roce předchozím." nebo "Zemřelo celkem 7 lidí." versus "42 zemřelo".
registrovaný uživatel Semík  mail  
30.01.2007 (6:41)  
Přitom ve srovnání obou roků bylo loni o 2 nehody méně. Asi nerozumím nadpisu článku: PŘIBYLO NEHOD NA PŘEJEZDECH
editor nebo admin ŽP NIcKON  mail  
30.01.2007 (0:26)  
19.5.2006 se vůbec děly věci. V Lysé zemřely dvě ženy na přejezdu, JTB vyfotil svou zatím asi nejlepší fotku. Vedle toho vypadají moje třicetiny jako podružnost :)
registrovaný uživatel M 
30.01.2007 (0:07)  
Nemelo by tam nekde byt napsane, ze jde (asi) jen o neho ve Strednich Cechach?
29.01.2007 (23:29)  
Clanek dobrej, ze stoji novej prejezd 5 milionu, jsem skutecne netusil... jenom nevim, odkdy jezdi do Luzce rychliky :-/

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko