..: Stav vývoje lokomotivy řady 380 :..

380 - studiePlzeň - Vývoj lokomotivy řady 380/109 E probíhá na plné obrátky. V současné době se dokončuje konstrukční dokumentace posledních uzlů a celků. Prakticky je dokončen vývoj hrubé stavby skříně (dále jen HSS).

Dvě HSS byly již v loňském roce vyrobeny a odzkoušeny na zkušebním železničním okruhu v Cerhenicích s kladnými výsledky. Evropské normy TSI, podle kterých je tato lokomotiva schvalována, doznaly zásadní změny a stanou se závaznými během roku 2007. Změny norem TSI se hlavně týkají crashových scénářů, což se zásadně promítlo na konstrukci kabiny. HSS lokomotivy ČD380/109 E již dnes těmto novým požadavkům vyhovuje a očekává se v dohledné době certifikace. Dále probíhá testování trakce na zkušebně ve ŠKODA Transportation.

Do konce roku by se prototyp lokomotivy mohl objevit na okruhu v Cerhenicích

Dodavatelem trakce (asynchronních motorů 1.700kW, měničových skříní a nadřazeného řízení) je sesterská společnost ŠKODA Electric Plzeň. Výsledky tohoto testování budou známy v květnu 2007 - před začátkem oživování prvních dvou prototypů 109E. Slouží hlavně k optimálnímu „naladění“ celého trakčního systému. Nyní probíhá příprava pro montáž strojovny a stanoviště strojvedoucího. Většina komponentů na první dva prototypy je již dodána a v průběhu měsíců únor – květen 2007 bude probíhat jejich montáž do lokomotivy. Paralelně probíhá výroba podvozků. Oživení a přistavení prvních dvou prototypů lokomotivy 109 E/ČD380 na zkušební okruh u Velimi se plánuje ve 3. čtvrtltetí letošního roku. Tento termín se může ještě posunout, protože během vývoje nového stroje dochází vždy k nějakým nepředvídatelným komplikacím.

Lokomotiva ŠKODA 109 E je určena pro vozbu vlaků nejvyšší priority, kde uplatní svůj vysoký výkon, maximální rychlost a interoperabilitu. Tvar a barevné řešení lokomotivy bylo navrženo ve spolupráci se studiem Porsche Design. Lokomotiva 109 E je primárně určena nejen k provozu na tratích České republiky, ale i hlavních koridorech Evropské unie, elektrizovaných systémy 3 kVss, 25 kV/50 Hz a 15 kV/16,7 Hz. Pro zajištění maximální interoperability je taktéž plně kompatibilní se systémem ETCS. Čtyři asynchronní trakční motory s vinutím do dvojité hvězdy poskytují jmenovitý výkon 6.400 kW, umožňující lokomotivě 109 E bezpečně dosáhnout rychlosti až 200 km/h.

zdroj: Škoda Transportation


Trainman | 25.1.2007 (19:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP Martin Grill  mail  
29.01.2007 (19:28)  
Kozumplík: Miluju hospodskou politiku, je tak krásně jednoduchá!
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
29.01.2007 (15:59)  
Kozumplík: designově určitě taurus,ale podle toho co je ve střevech...těžko soudit
registrovaný uživatel Kozumplík  mail  
29.01.2007 (15:39)  
hoši nic proti ale taurus je taurus
registrovaný uživatel Luxian  mail  
28.01.2007 (1:19)  
xAnri05:
mimohodem, nebylo právě tohle tím hlavním důvodem poslední nehody pendolina?

Ad daně: Tak to mi nějak uniklo, a od kdy?
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
28.01.2007 (1:01)  
Luxian: omyl, nulove zdaneni zisku pri investicich do vyzkumu je uz i u nas!

Busman: predstava o tom, jak kompenazator pro EMC bude namontovan z Pendolína na Taurus je velmi zjednodusena a je docela mozne, ze "hratky" z kompenzaci elmg. ruseni budou trvat rok a mozna i se zapornym vysledkem. Tak to proste je - vykon Pendolín je 4MW, zatimco 380 ma mit vykon 6MW (Taurus na tom bude asi podobne) a to je uz zakladni problem. Navic kompenzator zlepsil nektere parametry pouze o 10% a jine vubec. Takze za schvalenim Pendolin spise stoji zmeny v normach, coz ale nejde do nekonecna, ze? Taky by se nekde nemusely pred vlakem zavrit zavory :(
registrovaný uživatel Luxian  mail  
27.01.2007 (23:53)  
Ad design: ačkoliv chápu, že kvůli splnění norem TSI bylo nutné ho předělat a i já po počátečním zklamání jsem si na nový design zvykl a celkme se mi líbí, přesto si myslím, že šlo světla tvarovat lépe, aniž by to nějak ohrozilo splnění norem. Jejich tvar mi nějak nesedí, kazí celkový dojem.
Taky si myslím, že ta barevná kombinace není nejšťastnější, každopádně definitivní, schvlená ČD vypadá trochu jinak -
střecha by měla být celá modrá, viz: http://skura.msts.cz/img/380_12.jpg .
Nicméně, jestli jste viděli hrubou stavbu skříně, tak víte, že skutečná lokomotiva se trochu liší i od toho revidovaného návrhu. Přední okno má dolní rohy zakulacené, světla vnitřní hranu nemají skosenou, jiné je rozložení madel. No, nechme se překvapit, jak bude loko vypadat v reálu.
Každopádně podle mě vůbec nejhezčí byl úplně ten první návrh , viz: http://www.k-report.net/koridory/galerie/ost018.jpg
ačkoliv po aerodynamické stránce asi ne uplně nejlepší.
27.01.2007 (17:33)  
sorry, jsem slepý, ten souhlas je k Luxian:)
27.01.2007 (17:33)  
Duke123: Souhlas
registrovaný uživatel Luxian  mail  
27.01.2007 (16:25)  
Duke123: Tak u nás se už tradičně pořizuje všechno za mnohem větší peníze, než jinde v Evropě. Jsme holt bohatý stát, který neví co s penězmi, tak si to můžeme dovolit...
Dálnice se tu staví až 5× dráž, než je obvyklé (s vyjímkou Rakouska, ale tam zase mají mnohem složitější terén), soupravy, lomotivy, tramvaje apod. pořizujeme za větší peníze, než kdybychom to všechno koupili od výrobců, kteří to vyrábějí v podstatně větších sériích, tudíž tím i levněji; vojenské transportéry koupíme od firmy, která je má sice zastaralejší než konkurence, za to však dražší, navíc podvádí v offsetovém programu u jiných států, které si s ní také sjednali obchod; mýtný systém na dálnice pořídíme od firmy, která ho sice má dražší, než konkurence, ale za to postavený na zastaralejší technologii a nedokáží ho ani odevzdat k termínu spuštění v hotovém stavu, atd. atd. Je vidět, že opravdu nevíme, co s penězi a tak si můžeme dovolit podporovat outsidery a pochybné firmy, ale což, hlavně, že naši pohlaváři mají plné kapsy úplatků a můžou si kupovat vily s bazény a jezdit si na dovolenou do cozokrajných zemí a pod. Vždyť zájem tohohle státu je tak něco podružného, že vůbec nemá smysl se nad tím rozčilovat... Někdy se až divím, že ještě po těch všech obrovských finančních únicích všeho druhu je tento stát na tom ještě tak relativně dobře.
Mimochodem, samozřemě, že bych byl velice rád, kdyby messerschmidty jezdily co nejdříve a pokud možno spolehlivě bez poruch, a kdyby se dostaly i do vozových parků jiných železničních správ. Koncekonců bez objednávky 471 Českými drahami by se asi sotva prodali na Ukrajinu a v budoucnosti i třeba někam jinam, podobně bez objednávek tramvají českými městy od škody by se sotva prodaly i do Portlandu, Cagliari, Wroclawi a dál. Jen je škoda, že když už se takhle podporuje český průmysl skrz objednávky státních firem, že se nepodporuje přímou politikou vlády (například nulovém zdanění zisku, pakliže ho firma investuje zpět do výzkumu a vývoje, jako je tomu v Estonsku), ale naopak spíše podkopává nepříznivým podnikatelským prostředím, nepřehlednými daněmi, vysokou byrokracií atd.
27.01.2007 (15:51)  
Mustafa:
Kde je ta odzkoušená technologie?
V první kole požadovali odzkoušené podvozky a trakční výzbroj. Doufám, že teď nenapíšeš 471.
  1 2 3 4 5 ... 9      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko