..: Berlínské hlavní nádraží opět evakuováno :..

Ilustrační obrázekBerlín - V neděli 21.1.2007 bylo v odpoledních hodinách evakuováno hlavní nádraží v Berlíně. Jednalo se už o druhou evakuaci tohoto moderního nádraží otevřeného teprve před necelým tři čtvrtě rokem v uplynulém týdnu. Důvodem byl stejně jako ve čtvrtek silný vítr.

Během čtvrtečního orkánu "Kyrill" došlo k uvolnění dvoutunového ocelového nosníku na vnější fasádě budovy a jeho pádu na zem. Naštěstí nosník dopadl na málo používané boční schodiště a nikdo nebyl zraněn. Deutsche Bahn po dohodě se spolkovou policií a statiky rozhodly z bezpečnostních důvodů k evakuaci nádraží, pokud vítr dosáhne síly 8. stupně. K tomu došlo již 4 dny po silné vichřici, v neděli odpoledne. Vzhledem k tomu že hlavní nádraží je centrální přestupový bod ve městě, došlo jeho vyřazením k výrazným problémům. Všechny dálkové vlaky ze směrů Hannover, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem a Hamburk končily na předměstském nádraží Berlín Spandau, které ovšem disponuje pouze dvěma nástupišti. Cestující si stěžovali na nepřítomnost drážního personálu, zdlouhavé cesty příměstskou dopravou S-Bahn do centra a neexistující přípoje. O něco lepší byla situace na nádraží Berlín Südkreuz, kam jezdí vlaky ze směrů Drážďany, Lipsko a Mnichov, i zde ale docházelo k přeplnění nástupišť cestujícími. Provoz na hlavním nádraží byl obnoven až v pondělí ráno.

Deutsche Bahn pracují na vyřešení problému s ocelovými nosníky, ty totiž nejsou v současné chvíli pevně připevněny k sobě. Důvodem je nutnost prostoru k rozpínání těchto nosníků v horkých dnech. Tým statiků se snaží najít způsob, jak připevnit nosníky a současně umožnit jejich rozpínání.

Berlínští politici požadují po Deutsche Bahn znovuotevření nádraží Berlín ZOO pro dálkovou dopravu, aby se v budoucnosti předešlo podobným situacím. Nádraží ZOO leží v západním centru města a dálková doprava zde přestala zastavovat právě po otevření hlavního nádraží. Deutsche Bahn se ale k této možnosti staví skepticky.

zdroj: Der Tagesspiegel


ANKU | 22.1.2007 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Německo


registrovaný uživatel honzaW  mail  
22.01.2007 (23:29)  
to Josef: nezacalo se stavet, zacalo se bourat a v tom je rozdil :o)
22.01.2007 (21:22)  
Miky3) A co Praha Hlavní nádraží - stavět se už začalo ;-)
registrovaný uživatel miky3 
22.01.2007 (21:01)  
je fakt ze nadrszi v německu jsou moc pěkná-viz Dráždany tak se jim nemuzeme divit ze se jim sype sklo na hlavu- je to škoda. jsem si jist že si to opravi abudou ještě hezčí. v česku budou tak za 50 let :(
22.01.2007 (20:19)  
Tak zavírat nádraží při každém větším větru, to je docela špatný. Ví někdo, k čemu tam ty hranoly vůbec jsou? Co jsem viděl v televizi, tak to vypadá jen, že jsou tam nějak vodorovně zavěšeny mezi ty svislé nosníky, ale jestli mají nějakou funkci, to nevím.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko