..: Bezdomovci míří ven z centra :..

Praha - Hlavní nádraží se opravuje, jeho „obyvatelé“ si našli nová útočiště v metru i sklepech domů. Poté, co jejich místa na hlavním nádraží zabraly stavební stroje, míří kroky mnohých do míst, která doposud neobývali. A tak častěji, než by chtěli, vídají lidi se stříkačkami a levným krabicovým vínem například cestující procházející vestibulem metra Flora.

Za narkomany přijede mobilní jednotka

Magistrát podle protidrogové koordinátorky Niny Janyškové pohyb drogově závislých pečlivě mapuje. „Asi nejvíc narkomanů přesídlilo na Masarykovo nádraží, to je novinka, tady doposud nebyli. Ale není to nic překvapivého - dopravní uzly tyto lidi přitahují,“ uvedla Janyšková. Stálicí zůstává metro a park u Muzea a Národní třída. „Rádi bychom do ulic vyslali mobilní jednotku, auta, jako mají policisté nebo záchranáři, která by zajížděla s čistými stříkačkami a dalším materiálem přímo za drogově závislými,“ tvrdí Janyšková.

Stejně jako drogově závislí hledají v pražských ulicích útočiště lidé bez přístřeší. Nejenže ubylo místa na hlavním nádraží, ale navíc bylo zrušeno i denní centrum v Bolzanově ulici. Nad otevřením prozatímního ubytování v buňkách pod magistrálou, kde má stát 200 lůžek, zatím visí otazník. Ačkoliv občanské sdružení Naděje plánovalo, že pro první klienty otevře ještě před koncem minulého roku, dosud není vydáno stavební povolení. „Očekávám ho během ledna,“ potvrdil průtahy radní Jiří Janeček. Částečnou náplastí pro bezdomovce by mohla být loď, ve které si na konci ledna bude moct ustlat 250 lidí. „Loď bude kotvit s největší pravděpodobností u Štefánikova mostu,“ doplnil radní Janeček.

zdroj: Mladá fronta DNES


Adys Poslat mail autorovi | 6.1.2007 (18:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Glagol  mail  
10.01.2007 (8:41)  
Radispero-čistýma jehlama atd. se smažky (to teda nejsoulidi ani náhodou!!!) udržují v dobré kondici aby si mohly krádeží (v lepším případě) opatřit další dávku. Samozřejmě beztrestně, protože u nás je trestný čin nad 5000Kč, u některých komodit ještě více.
Odpad se likviduje a ne pěstuje.
registrovaný uživatel greens 
09.01.2007 (14:26)  
Co se stane až bude za x let nádraží opravené? vrátěj se tam všechny ty zrůdy co odrazujou lidi od cestování vlakem.Nebo to chtěj konečně změnit? po rekonstrukci možná bude chvíli klid ale hned se tam vrátěj,jediná možnost je střílet je.
08.01.2007 (18:04)  
Tohle se nevyřeší ani v K centru, ani na nádražích. V každé společnosti jsou různí jedinci, různě vycházející se svým okolím, s různými prožitky a zkušenostmi. V současné společnosti orientované na výkon jako jedinou hodnotu, představovanou navíc pouze penězi, může leckdo ztratit motivaci. K tomu se přidávají různé obavy, komplexy. Na jedné straně máme extrémně agresivní jedince, a na druhé lidi ponížené. V extrémních případech pak jeden nebo druhý přestane být schopen se začlenit do společnosti, a nastává fáze rezignace. Osobně bych byl pro zřízení jednoduchých ubytoven, kam by se tito lidé mohli uchýlit v nouzi, přičemž by jim bylo pomoženo se vzmoci. Ti, kteří by odmítali se jakkoli zapojit do práce na své vlastní obživě, by si měl asi vzít na starost nějaký terapeutický ústav - oni jsou totiž také obrazem stavu společnosti. Málo si uvědomujeme, že přerozdělení prostředků se neděje spravedlivě (zvyšování výdělků v procentech tento stav jen umocňuje). S velkou slávou započatá proměna na "služební stát" nevzala v potaz ani tak základní věc, že každý je dobrý v něčem jiném a ze všech nelze udělat kancelářské krysy, natož aby se zabývala materiální závislostí na okolí. Společnost s jedinou vyzdvihovanou hodnotou nutně musí trpět nerovnováhou a úpadkem v hodnotách ostatních, které zůstávají zastíněny. Hawk, konec filozofie.
registrovaný uživatel Semík  mail  
08.01.2007 (15:35)  
Redispero: Možná máš pravdu, ale proč se to řeší na nádraží. Ať si to vyřeší v K centrech a neotravujou lidi na nádražích.
registrovaný uživatel Redispero  mail  
08.01.2007 (13:41)  
Semík: Právě proto, aby měl šanci se z toho dostat a už nikoho neokrádal a nezabíjel (i když to zabíjení si trochu přehnal). Ale o to nejde, zda pomáhat, či ne, na to může mít každý jiný názor. Jde o tu lidskou ubohost v úrovni příspvků. Když ti vyléčený feťák ajemgud řekne, že by všichni feťáci měli být vybíjeni, co mu na to říct? Snad jen že je škoda, že s tím nezačali už v době, kdy byl on ve srabu :-(
registrovaný uživatel Laborec425  mail  
08.01.2007 (13:16)  
Redispero: A co by jsi čekal? Já jsem si tuhle diskuzi otevřel, abych si početl o tom, jak všichni budou nadávat na bezdomovce a feťáky a opravdu jsem se nemýlil :(. Viz. třeba nejnechutnější příspěvek od Venci Burgána. I když od něj jsem to čekal :).
Co takhle se zamyslel nad tím, kdo je tímhle hlavně vinen? Proč nenadáváte na dýlery a výrobce drog? Tyhle lidi na ulici nepoznáte. To jsou slušňáci, který nepoznáte. To si jako nikdo neuvědomuje?
registrovaný uživatel Semík  mail  
08.01.2007 (10:50)  
To Redispero: Proč mám pomáhat člověku, aby mě pak okradl, nebo zabil, aby měl peníze na drogy?
07.01.2007 (18:33)  
Jako neřeším bezdomovce, ale ty feťáci.. Oni jim chtěj ještě rozvážet čistý jehly a stříkačky :( Ale nápad je to dobrej, jen bych do každý napustil nějakj smrtelenj jed a bylo by po problému. Tenhle systém a vůbec celej svět je moc humánní, vždyť k čemu jsou takovýdle individua? Akorát parazitují na slušných lidech a navíc je i obtěžují. Nezajímá mě mě, proč je ten dotyčný feťák, je to jeho problém. A když už se do toho lehce někdo dostane, tak není problém se dostat ven - jen se musí chtít. Vím to, také jsem užíval drogy skoro rok, také jsem se ocitl asi na 3 dny vyloženě na ulici. Ale sám, bez nikoho, bez pomoci jsem se dostal zpět - jsem slušný člověk, pracuji, mám rodinu.. Tyhlety šmejdy bych fakt vybíjel :( Možná to pro někho příjde nehumánní, ale už vezmete-li to logicky, je to jediné řešení, které by tento problém vyřešilo.
registrovaný uživatel Redispero  mail  
07.01.2007 (16:45)  
Ach jo. Proč mají někteří (doufám že ne všichni) autoři příspěvků na tomto fóru vetší empatii s hromadami železa jezdícími po kolejích než s lidmi?
07.01.2007 (10:36)  
jednou fetak navždy fetak i když se vylečí, s tema vagusama, každ može tak dopanut, jak tu nekdo řekl, neni to nic složiteho spanut na dno, když na tom dne si, nikam niž už spadnut nemožeš, a možeš se jedine odrazit, když ovšem budeš mit zajem
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko