..: Na nákupy lze vyrazit i vlakem :..

Severní Čechy - Vydat se za nákupy do Drážďan vlakem je cenově výhodné, v těchto dnech se ale ti, kteří se pro železnici rozhodnou, musí připravit na tlačenice, stres a nepohodlí. Příhraniční spoje mezi Děčínem a Bad Schandau totiž kolabují pod náporem cestujících, což platí zvláště o víkendech.

„Jel jsem tam minulou sobotu. Cestou zpátky byl vlak tak plný, že už nebylo ani kde stát,“ stěžoval si jeden z cestujících.

„Zájem o cestování do Německa je nyní v době předvánočních nákupů obrovský. Minulý víkend kapacita vlaků nestačila a dá se předpokládat, že stejná bude situace i v nadcházejících dvou víkendech,“ uvedl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Dráhy sice o sobotách a nedělích vypravují místo motorového vlaku, který jezdí ve všední dny čtyř vozovou soupravu se sedmkrát větší kapacitou, místa je ale stále málo. „Více už ty spoje posílit nelze. Na nádraží v Bad Schandau totiž není možné manipulovat s lokomotivou, takže nemůžeme vypravit klasický vlak, ale pouze soupravu, která má lokomotivy na obou stranách. Víkendové posílení spojů na této trati je už maximální možné,“ vysvětlil Ondrůj.

Výhodné jízdenky

Lidé z pohraničí začali stále více pro cesty do sousedního Německa využívat vlak, když začaly i na drahách v německém příhraničí platit české zvýhodněné víkendové jízdenky SONE+. Tento tarif je zvláště výhodný pro rodiny. Jednu skupinu (platí pro 5 osob, z čehož nejvýše dva mohou být dospělí), tak stojí cesta do Saska a zpět z kteréhokoli místa v republice pouze 160 korun. Tuto slevu dráhy poskytují pouze v sobotu a v neděli. Ti, kteří chtějí jet například z Ústí do Pirny nebo do Drážďan, ale musí využít právě příhraničních spojů mezi Děčínem a Bad Schandau, protože jízdenka neplatí v mezinárodních rychlících. Z Děčína jezdí 2 spoje ráno (6.38h a 8.57h), 1 odpoledne (12.55h) a 2 večer.

„Pokud by se chtěl někdo vyhnout návalům, osobně bych doporučil, aby využil jízdenku SONE+, ale pro úsek Děčín - Bad Schandau si zaplatil mezinárodní jízdenku. Spoje Eurocity a Intercity jezdí z Děčína každé dvě hodiny,“ radí Ondrůj. Jízdenka SONE+ ale platí i v autobusech společnosti RVD.

Ta provozuje autobusovou linku 398 z Teplic do Altenbergu, která odtud pokračuje pod číslem 360 až k hlavnímu nádraží v Drážďanech. Autobusy odjíždějí pětkrát denně od teplického nákupního centra Olympia.

zdroj: MF Dnes


Adys Poslat mail autorovi | 18.12.2006 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu ČR Ústecký


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Laborec425  mail  
21.12.2006 (13:08)  
Myslíš, že když budeš za půl hodiny v Drážďanech po dálnici, tak přestanou lidi jezdit vlakem? Za prvé vlak je o dost levnější za 160 Kč pro rodinu, za druhé si umím představit před Vánocema hranice, za třetí ty zácpy v centru Drážďan.... A taky třeba já tam jezdím vlakem (ne na nákupy), protože nemám auto. Taky každej auto nevlastní.
19.12.2006 (18:19)  
Ve čtvrtek bude zprovozněna dálnice Ústí-Dráždany,cestující odpadnout,když gumokolem budou za půl hodiny v Dráždanech.Nechápu R na SONE 360 do Regensburgu ano,R do Dráždan ne,tomu fakt nerozumím!,stejně bych to risknul a jel bych,voni se němci taky nepotento.
19.12.2006 (17:42)  
asi tak... nechapu to,mimo letni sezonu jezdi na pacifiku mnohem mín lidi a myslim soupravy 714+ xpocet 010 sou dostacujici... dat sem bastarda s nekolika patrama by nebylo od veci...
19.12.2006 (17:07)  
A bylo by možný tam poslat místo 4 Bc 4Bmto? - ty maj kapacitu cca 130 lidí, za to Bc 80,..aspon mimo sezonu - mohli by se tam najit nejaky patra od Pacifiku?
registrovaný uživatel Pavel480  mail  
19.12.2006 (8:39)  
V článku je drobná nepřesnost. SONE+ stojí 360 Kč a ne 160, jak se píše. Za 160 Kč je SONE, která neplatí v R, ale jen v Os. Zjišťoval jsem před 14 dny i cenu Schona-Drážďany v EC: 377 Kč jedním směrem. Děčín-Drážďany o 20 Kč více.
18.12.2006 (22:39)  
tlučhubovi (pardon speakerman) lze vzkázat jediné:
kdo chce, hledá způsoby;
kdo nechce, hledá důvody.....
ani nevím kdo to řekl:)))
vždycky jsem si myslel, čím více cestujících, tím více prodaných jízdenek, tím větší tržby, tím větší zisky.... a místo toho teď čím dál větší problémy...ještě že to umíme zdůvodnit.

a pokud se tyká obchodníků, slyšel jsem dnes v rádiu, že když někomu podali 2 boty levé a on to reklamoval, dozveděl se, že reklamace je neopodstatněná, protože koupil tzv. "nepár":))))
18.12.2006 (22:03)  
To Ajemgud
No většinou jezdil bastard se čtyřma Bc a tam se přestupovalo do soupravy s mašinou a se čtyřma dvoupatrákama...
registrovaný uživatel TinTin  mail  
18.12.2006 (22:01)  
Proč se to tady ještě řeší, když zlatá neděla už byla a tím pádem hromadné přesuny do německého příhraničí opadnou??? :-)
registrovaný uživatel Mates 
18.12.2006 (21:58)  
a co poslat soupravu bastard-Xvozu-bastard ? :))
registrovaný uživatel comar 
18.12.2006 (21:56)  
Kdyz to soucasne vlaky nedavaji a uz je nejde dal prodlouzit, tak by snad mohli vypravit mimoradne spoje, nebo?

Twix: ja myslim, ze je to spis ostuda pro nase obchodniky. Ja jsem letos taky vsechny vanocni darky nakupoval ve Vidni, protoze je tam lepsi vyber a vyhodnejsi ceny. Navic pokud budu potrebovat nejakou reklamaci, tak vim, ze u obchodnika ve Vidni s tim nebude problem. Ale dokud u nas pulka obchodu nezkrachuje, tak se asi nic nezmeni...
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko