..: Integrovaný systém Karlovarského kraje se rozšiřuje :..

Karlovarský kraj - logoKarlovy Vary - Od začátku příštího roku se rozšíří integrovaný dopravní systém Karlovarského kraje pokrývající Sokolovsko a Chebsko také do okolí Karlových Varů. Podobně jako v ostatních regionech se i v bývalém okrese Karlovy Vary silnice a železnice od 1.1.2007 rozdělí do 10 zón.

Cestující si může jednu či více těchto zón předplatit a v nich pak jezdit na čipovou kartu neomezeně po dobu 1 měsíce nebo 1 týdne s libovolným dopravcem. Cena měsíčního předplatného se bude pohybovat podle velikosti každé zóny: od 350 Kč na Nejdecku a Ostrovsku, přes 400 Kč v okolí Karlových Varů, až po 480 Kč na vzdálenějším Bochovsku, Toužimsku a Žluticku. Největší dopravce na Karlovarsku (Dopravní podnik Karlovy Vary) je na změnu připraven. "Čekáme jen, až nám správce softwaru nahraje tarif a vše potřebné do našeho odbavovacího systému. Cestující si budou moci vybrat mezi současným a novým typem odbavení. Myslím, že hodně lidí například na trase Karlovy Vary - Ostrov zjistí, že se jim zónové jízdné vyplatí," řekl ředitel DP Karlovy Vary Pavel Bohánek.

MHD v Karlových Varech integrována nebude

Součástí připravovaného rozšíření však, narozdíl od Sokolova a Chebu, není městská hromadná doprava. "Dokud se v Karlových Varech nevyřeší vztahy linkové dopravy a MHD, lidé nebudou IDOK tolik využívat," míní Zdeněk Suchan, ředitel dopravní společnosti Autobusy Karlovy Vary, která působí hlavně na Sokolovsku a Chebsku. Zdeněk Kusý, krajský koordinátor dopravy, namítá: "Zatím jsme to nedoporučili. Nevíme, jak by se celý systém po spuštění choval," řekl. Dopravní podnik Karlovy Vary provozující MHD se totiž obává, že pro firmu by mohlo zapojení do integrovaného systému znamenat finanční ztrátu. Karlovarský kraj bude podle Kusého v ČR prvním, který bude mít integrovanou dopravu na celém svém území (kromě MHD v Karlových Varech a Mariánských Lázních, kde MHD také není do IDOK zapojena).

Mezi cestujícími se ale tato novinka zatím příliš nesetkává s úspěchem. Zónové jízdné si měsíčně kupuje na Sokolovsku jen necelá stovka lidí. Podle náměstka hejtmana Jana Zborníka by mohli lidé IDOK masivněji využívat, až si budou moci koupit jednotnou krajskou jízdenku - čipovou kartu. Kraj by ji chtěl začít vydávat od 1.1.2008. "Musí zároveň vzniknout široká síť míst, kde cestující budou moci své karty dobíjet. Náklady na vznik jednoho takového místa se budou pohybovat kolem milionu korun," řekl Zborník. Pořízení jednotného odbavovacího systému odhadl na 50 milionů korun. Kraj proto v budoucnu plánuje zažádat o dotaci z evropských fondů.

zdroj: MF Dnes


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 3.12.2006 (15:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Služby Tarify

Další z regionu ČR Karlovarský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko