..: Zastavení osobní dopravy na trati Bošice - Bečváry :..

810 127-1 Bečváry Bečváry - Pátek, 8.12.2006. To je datum, kdy budou cestující moci naposledy využít pravidelného spoje na trati Bošice - Bečváry. Vzhledem k její nízké vytíženosti se Středočeský kraj, který je jejím provozovatelem, rozhodl provoz už nadále finančně nepodporovat.

Rozhodnutí kraje vychází ze dvou nezávislých průzkumů, které v prvním případě zpracovávaly České dráhy a ve druhém samotný Krajský úřad. A konečně se o stavu přijel na vlastní oči přesvědčit náměstek středočeského hejtmana, pověřený oblastí dopravy, Karel Vyšehradský. Náměstek spolu s mluvčím krajského úřadu Martinem Kupkou v úterý vykonaly takovéto "inspekční" cesty na třech tratích ve Středočeském kraji, kde mají od 10. prosince přestat jezdit pravidelné spoje. Kromě trasy Bošice - Bečváry se jednalo o trati Čelákovice - Mochov a Krupá - Kolešovice.

"Ověřoval jsem si denní tržby od cestujících na těchto tratích. Nikde nepřevýšily 250 korun. Režijní náklady jsou však mnohonásobně vyšší!" zdůraznil náměstek Vyšehradský s tím, že při své cestě po rušených tratích si svůj názor na nemožnost udržení provozu pouze potvrdil. Úterní cesta zástupců kraje však měla ještě jedno poslání. "Rádi bychom cestující o připravovaném zrušení spojů včas informavali, aby na to byli připraveni," uvedl mluvčí krajského úřadu Martin Kupka. Podle Vyšehradského, stejně jako podle zástupce ředitele Českých drah Aloise Kašpara, který se akce rovněž zúčastnil, se celkový objem železniční dopravy v kraji nesníží. Pouze bude přesunut na trasy, kde zájem o tento druh dopravy roste, jako je například trať Lysá - Milovice. Dá se dokonce říct, že množství spojů zůstane zachováno i na Kolínsku. Jak připomněl Alois Kašpar, vedle zrušení trati Bošice - Bečváry budou totiž zároveň o sedm procent navýšeny spoje na trati Pečky - Kouřim.

V příštím roce již pouze příležitostnými vlaky

Možnost svézt se vlakem po této trati však zůstane zachována i v roce 2007. 1. dubna a pravidelně o sobotách a nedělích během letních prázdnin (od 1. července do 26. srpna) zde budou v provozu tři páry historických vlaků denně. Provozovat je bude společnost KŽC Doprava pod názvem "Podlipanský motoráček".

zdroj: Jízdní řád ČD, Kolínský deník


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 24.11.2006 (9:08)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Středočeský


  1 2      Zpráv na stránku:   
25.11.2006 (10:22)  
Twix: No, s ohledem na skutečnost, že ty vlaky KŽC budou jezdit pouze 18 dní v roce, tak by o ně zájem být mohl;-).
registrovaný uživatel D_N 
25.11.2006 (1:18)  
Proč by se nemohlo v Bošicích alespoň na znamení zastavovat? Od nejbližší autobusové zastávky je to do vesnice zhruba stejně daleko. Pro zrychlení dopravy na trati 012 bych raději zrušil zbytečné pobyty v Plaňanech o víkendu u vlaků, které zde v pracovní dny křižují.
24.11.2006 (21:58)  
Twix:Přece lidi z KŽC a pár lidi ze Želpage.
24.11.2006 (19:15)  
Bylo by lepší, kdyby trať vedla Pečky - Bošice - Kouřim - Zásmuky - Bečváry, a ne takto s rozbočením v Bošicích. To by se tam při dvouhodinovém taktu (do Kouřimi třeba místy hodinovém) někteří cestující možná udrželi. Myslíte že v těch vlacích KŽC někdo bude jezdit?
registrovaný uživatel mira 
24.11.2006 (18:45)  
Problémem těch tratí je především to že na nich prakticky neexistuje nějaká pravidelná doprava. Kdo by jezdil vlakem na 013 když tam jedou tři vlaky za den jeden ve 4 ráno, další až v 6 večer a potom o půl osmé.Dalším znevýhodněním vůči autobusům je poplatek za dopravní cestu.A ten není zrovna malý. Kdyby se na těch tratích zavedla nějaká rozumná doprava tak okolo 6-7 párů vlaků za den a nasadily se novější vozidla tak k tomuto nemuselo dojít.
registrovaný uživatel Space 
24.11.2006 (16:48)  
Pokud se tam nebudou křižovat vlaky (ještě jsem neviděl GVD...) a pokud tam není P+R, tak asi spíše nemá. Mají ale smysl všechny ty zastávky na trase? A má vůbec celá ta trať tak zásadní smysl?
Jenže začít se takhle ptát je ošidné, to bychom toho mohli rovnou zrušit víc a to není správná cesta.
24.11.2006 (16:36)  
pardon: Pečky-Kouřim =)
24.11.2006 (16:36)  
Má smysl, aby vlaky Kolín-Kouřim zastavovaly v Bošicích?
registrovaný uživatel Space 
24.11.2006 (15:39)  
Bošice-Zásmuky se mělo zrušit už dávno, ale úsek Zásmuky-Bečváry s přípojem do Kolína i do Janovic by třeba ještě budoucnost měl (pochopitelně při lepší organizaci provozu).
24.11.2006 (13:24)  
Vozit luft za peníze daňových poplatníků je pro kraj velkej komfort. Proto se tomu zastavení dopravy nedivím
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko