..: Zájem o přepravu mezi Karlovarským krajem a Saskem roste :..

DesiroSokolov - Vlakové soupravy RegioSprinter, které používá při přepravě cestujících mezi Karlovarským krajem a příhraničními oblastmi v Sasku společnost Viamont, využívají lidé především k cestám za nákupy v německých městech. Dalšími z důvodů, proč lidé do Německa RegioSprintery cestují, je studium či cesta do zaměstnání. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Viamont na železnici mezi Karlovými Vary, Sokolovem, Kraslicemi a Zwickau. Výzkum uskutečnil Viamont mezi lidmi v soupravách během dvou dnů v říjnu.

"Tazatelům odpovědělo 302 respondentů", informoval ředitel Divize Regionální dráhy firmy Viamont František Kozel. "Z odpovědí vyplynulo, že ve 32 procentech jsou motivem k cestě nákupy. Asi 30 procent lidí cestuje za studiem německých středních a vysokých škol. Za prací u německé firmy, nebo české firmy, jež v Německu působí, jezdí asi 16 procent lidí. Lékařské služby jsou důvodem k cestě v 17 procentech a v pěti procentech je to pak vyřizování formalit na úřadech", uvedl.

Zvýšený zájem o cestování mezi Německem a Českou republikou zaznamenal Viamont po vstupu do EU. "Většina lidí si už začíná výhody otevřených hranic uvědomovat. Obdobné je to u německých občanů, kteří se naučili jezdit do České republiky. Podle našich statistik míří většina cestujících především ranními spoji za prací z obcí ve směru z Kraslic do Sokolova a odpoledne po druhé hodině zpět. V letních měsících, kdy jsou školní prázdniny, velká část lidí cestuje za turistikou", řekl Kozel. Viamont provozuje železniční spojení mezi Karlovými Vary, Sokolovem a Kraslicemi od roku 1998. Po znovuotevření hraničního přechodu v roce 2000 byla trať prodloužena až do německého města Zwickau. V současnosti zde jezdí 34 spojů denně. "Pravidelně na této asi osmadvacet kilometrů dlouhé trati zaznamenáváme nárůst zájmu ze strany cestujících. A letošní červenec byl v porovnání s předchozími roky nejlepší", uvedl Kozel.

Lidé chtějí lepší vlaky i jinde

ViamontPrůzkum využívání souprav RegioSprinter při cestách do Německa je letos už druhý, který Viamont v Karlovarském kraji prováděl. V květnu se tázal na spokojenost se službami. Z celkového počtu 350 dotázaných 51 procent řeklo, že si spoje na trati vybírá tak, aby cestovalo právě vlaky RegioSprinter. Téměř 90 procent cestujících by uvítalo, kdyby jezdily i na dalších tratích v regionu. Viamont je první ze společností zajišťujících v Karlovarském kraji základní dopravní obslužnost na železnici či autobusy, která podobné průzkumy provádí. V roce 2005 přepravily osobní vlaky společnosti Viamont 930.393 cestujících a ujely přitom 475.300 vlakových kilometrů. Od letošního prosince bude v Karlovarském kraji Viamont provozovat rovněž železnici z Karlových Varů do Mariánských Lázní, kde dosud přepravují cestující České dráhy. Kromě toho provozuje Viamont ještě dopravu na trati z Trutnova do Svobody nad Úpou v Královéhradeckém kraji.

zdroj: MF Dnes


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 22.11.2006 (19:36)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Karlovarský Německo Sasko /Sachsen


23.11.2006 (17:16)  
Jiří Hovorka: Konkrétně Karlovarský kraj vypsal letos řízení na následujících 5 let na všechny své tratě včetně elektrizovaných, s takovými lhůtami a požadavky aby neměl skoro šanci nikdo jiný než ČD - Viamont bude rád když si udrží trať do Kraslic a Railtrans byl vyloučen kvůli jednomu překlepu a to ještě v nějakém předběžném dokumentu.
23.11.2006 (12:35)  
Já bych doporučoval rychle vypsání dalších výběrových řízení. Soukromníkům se tak otevřou dveře na trh železniční dopravy, neboť ČD nemají po vyhraných soutěžích dostatek volných 843. A s 814 nemají šanci uspět.
23.11.2006 (10:14)  
Jen doplním, že na uvedených fotografiích není jednotka Regiosprinter, ale Desiro.
registrovaný uživatel gapa 
23.11.2006 (7:31)  
V sobotu jsem si tu trať zrovna projížděl. Bavil jsem se tam s průvodčím a říkal, že ty Regiosprintery jsou dobrý. A v dohledný době chce Viamont na trať do Kraslic nasadit řadu 053.
registrovaný uživatel lada 
23.11.2006 (7:27)  
Nevite nekdo, kam se vytratily smele plany karlovarskych krajskych zastupitelu o vyberovych rizenich?

http://www.kr-karlovarsky.cz/NR/rdonlyres/487CD18F-B5FD-42DD-832B-E06DA02A8317/0/inzerat.rtf
23.11.2006 (7:10)  
Jsem zvědav jestli kraje vypíší nějakou novou soutěž když tak slavně dopadlo výběrové řízení Plzeň - Žatec a Liberec - Pardubice.
registrovaný uživatel lada 
23.11.2006 (6:51)  
Oproti CD samozrejme nesrovnatelne, ale jak se rika, s jidlem roste chut - Desiro (www.erzgebirgsbahn.de) jezdici pres Potucky je lepsi :-)
registrovaný uživatel Crozz  mail  
22.11.2006 (22:39)  
sikovny soukromnik :-)

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko