..: Za 3 dny premiéra bondovky s pendolinem :..

Praha - Ve čtvrtek bude mít v Česku i na Slovensku premiéru nová bondovka přicházející do kin pod názvem Casino Royale. Natáčení významné části filmu přitom probíhalo v České republice – mimo jiné právě ve vlaku pendolino. Natáčení bondovky v pendolinu probíhalo po několik víkendů - především téměř celou sobotu 22.4.2006. Hollywoodské studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) si vybralo jednotku pendolino pro ztvárnění scén spojených s cestou jedné z řady atraktivních partnerek Jamese Bonda do italského Terstu.

Pražské hlavní nádraží se tak na jeden den pro účely natáčení přesunulo do atmosféry Itálie. Změněny byly také informační cedule na 2. nástupišti, které dostaly italské nápisy; na informačních cedulích se objevil nápis TRIESTE (Terst). Natáčení probíhalo za plného provozu pražského hlavního nádraží. Filmaři původně počítali s mnohem menším rozsahem natáčení v prostorách a ve vlacích ČD. Se spoluprací s Českými drahami – především s DKV Praha - byli po prvním natáčení natolik spokojeni, že svou objednávku nakonec rozšířili o další natáčecí dny. Další natáčení s pendolinem se pak odehrávalo během květnových víkendů – za jízdy vlaku na trati Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Svitavy.

Poslední vlak v německých kinech

Ilustrační foto, DB Do německých kin zamířil v posledních dnech film Dany Vávrové Poslední vlak. Jedou v něm berlínští Židé, jež nacisté poslali v roce 1943 do Osvětimi. Transport 688 lidí byl dárek Adolfu Hitlerovi k narozeninám. Snímek se natáčel v okolí Prahy, zahrála si v něm řada českých a slovenských herců. Kromě hlavních postav v podání Gedeona Burkharda a Sibeli Kekilli se tak na plátně objeví Juraj Kukura, Vojta Kotek, Stanislav Zindulka nebo Igor Bareš. Historie v Německu je stále živá - DB na vznik filmu finančně přispěly, i přesto že během války přispěly k hromadnému vyvražďování Židů. DB už dlouho odmítají vpustit na nádraží výstavu o podílu někdejších Reichsbahn na vyvražďování židovských dětí. Autorka výstavy Beate Klarsfeldová naráží na odpor šéfa DB Hartmuta Mehdorna, který tvrdí, že prezentovat takto závažnou výstavu na nádražích není důstojné. Klarsfeldová přitom se stejným konceptem uspěla ve Francii.

zdroj: Tisková zpráva ČD, Aktuálně.cz


Samir Lepara | 13.11.2006 (20:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Česká republika (celá)

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko