..: Končící vláda provedla změny v Řídicím výboru ČD :..
Ing. Aleš Řebíček, MDČRPraha - O chystaných změnách jako první informoval deník Právo na serveru Novinky.cz. Tentokrát se změny týkaly řídicího výboru Českých drah, které jsou akciovou společností stoprocentně vlastněnou státem. Výměnu pěti členů výboru včetně jeho předsedy navrhl vládě ministr dopravy Aleš Řebíček. Dnes vláda skutečně vyměnila 5 ze 7 členů řídicího výboru ČD. A Řebíčkovo zdůvodnění? "Změny nastávají v důsledku nástupu nové vlády na základě výsledku voleb do Poslanecké sněmovny v červnu 2006 a navazujících personálních změn na jednotlivých ministerstvech". Stručně řečeno - čistky, k nimž ministři přistoupili vzápětí po svém jmenování, si vynucují další personální změny.

Z výboru vypadlo více lidí

Podle dostupných informací již nejsou v řídicím výboru ČD dosavadní šéf Antonín Tesařík a členové Jiří Havlíček, Jaroslav Král, Jaroslav Souška a Pavel Štalmach. Ti zde zastupovali resorty dopravy, místního rozvoje a obrany. V sedmičlenném výboru zůstal pouze náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek a za ministerstvo financí Jiří Volf. Předsedou se stal Řebíčkův první náměstek, devětadvacetiletý Ondřej Jašek. Na uvolněná místa vedle Jaška nastoupili náměstek ministra dopravy Pavel Škvára, ředitel kanceláře ministra obrany Bohumil Haase, náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous a ředitel kanceláře ministerstva průmyslu Petr Polák.

Řídicí výbor patří mezi klíčové orgány Českých drah, neboť jeho prostřednictvím vláda uplatňuje vlastnická práva. Výbor jmenuje dvě třetiny dozorčí rady firmy. Za personální čistky na různých úrovních kritizovali Topolánkovu vládu shodně představitelé všech parlamentních stran kromě ODS s tím, že vláda bez důvěry by si takto počínat neměla. Premiér ale opakovaně tvrdí, že k žádným velkým výměnám nedošlo, a argumentuje tím, že nezná vládu, která by si s sebou nepřivedla nejbližší spolupracovníky.

Zdroj: Aktuálně.cz


Nový Sedlik | 11.10.2006 (21:14)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


12.10.2006 (20:17)  
Ano souhlasím,je to hnus a trapnější zdůvodnění prohlásit už nemohl!Přeci tam davám lidi ku prospěchu věci a né jen zdůvodu výsledku voleb.Je to ubožák!
A proč to udělal? asi 1)aby si řek,byl jsem platnej a nelenil jsem.
2)kamarádi?!.
Co takhle pomoc Viamontu?!.
Poznámka:neznám odcházející ani přicházející lidi.
registrovaný uživatel doktor 
12.10.2006 (18:34)  
"Nechápu jak si ODS může dovolit dělat takové změny ve vládě, když nedostala důvěru a je jasné, že v tomhle složení tam dlouho už nebude. Je to hnus... ."

Asi tak, jako prováděla ČSSD, resp. její ministři, personální změny ve významných řídících funkcích v době po volbách, kdy bylo již jasné, že končí. A kontrolní otázka - čípak byli nově jmenovaní kamarádi?
12.10.2006 (16:42)  
Řídící výbor není orgánem ani organizační složkou Českých drah, je to pouze společenství osob, které představují "Valnou hromadu" akciové společnosti. Čelnové řídícího výboru jsou od vrcholového řízení vzdálení ještě více než dozorčí rada … Kdyby řídící výbor tvořila vláda jako celek, tak to vyjde nastejno a navíc to bude ještě průhlednější …
12.10.2006 (11:16)  
Já bych je za to tolik nekritizoval, aspoň ne principiálně (ty odvolaný ani ty dosazený lidi neznám). Viníkem toho stavu je spíš ústava. Mě kdyby někdo zákonnou cestou posadil do nějaké funkce, tak se taky budu snažit něco změnit k lepšímu, když mám tu možnost a odpovědnost. Rozhodně bych se nesnažil jen konzervovat situaci.
registrovaný uživatel Jugy  mail  
12.10.2006 (8:57)  
to xAnri05: Generalni reditele CD se zase tak casto nemeni, rozhodne ne casteji, nez je v nasi zemi na podobnych pozicich bezne. Dalibor Zelený vydrzel fe funkci cca 4 roky a nemyslim si, ze by to CD nejak vyrazneji prospelo. Bylo to obdobi stagnace a prezivani stareho pojeti rizeni zeleznice jako unitarniho molochu bez spetky zakaznicke orientace.
12.10.2006 (6:35)  
Antonín Tesařík a členové Jiří Havlíček, Jaroslav Král, Jaroslav Souška a Pavel Štalmach. Ti zde zastupovali resorty dopravy, místního rozvoje a obrany.

A myslíte že třeba v Ústí nad Labem se ti pánové zasloužili o místní rozvoj?
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
11.10.2006 (21:48)  
Souhlasim. To vyvola dalsi personalni zmeny v CD a to spise jen skodi. Vsimnete si, jak casto se na CD napr. meni generalni reditele.
11.10.2006 (21:18)  
Je to total offtopic, nechci vyvolat politickou debatu přiznivců daných stran:
Nechápu jak si ODS může dovolit dělat takové změny ve vládě, když nedostala důvěru a je jasné, že v tomhle složení tam dlouho už nebude. Je to hnus... .

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko