..: Zítra začíná nepřetržitá výluka Veselí n/L - Horní Cerekev :..
Ilustrační fotografieTrať 225 Havlíčkův Brod - Jihlava - Veselí n/L - Zítra ve 4:00 začíná nepřetržitá čtrnáctidenní výluka mezi stanicemi Veselí nad Lužnicí - Horní Cerekev (od 14.10. vyloučený úsek prodloužen až do stanice Jihlava město).
Během této výluky bude rekonstruována traťová kolej Veselí n/L - Doňov, staniční koleje v Doňově, ve výh. Velký Ratmínov, v úseku Jarošov n/Nežárkou - výh. Kamenný Malíkov.
Dále budou v některých úsecích vyměněny kolejnice, pražce, izolátory, budou vyměněna, případně přemístěna návěstidla, budou opraveny výhybky, budou upraveny vazby přejezdových zabezpečovacích zařízení a další související práce.

V Jindřichově Hradci budou zrušena stavědla St.4 (Dolní Skrýchov), kde odbočuje "úzká" na Obrataň, a  St.5 zvané Kanclov, kde se odděluje úzká směr Nová Bystřice. Obě stavědla budou dálkově řízena z dopravní kanceláře žst. Jindřichův Hradec.
Příznivce mechanických závor nepotěší zpráva o zrušení zřejmě všech těchto zařízení na této trati. Na přejezdech budou vybudovány světelné signalizace, v některých případech doplněné o závory. V mezistaničním úseku Jarošov n/Nežárkou - výh. Kamenný Malíkov bude zrušeno závorářské stanoviště č. 36 "Bednárec".
Během této výluky platí výlukový jízdní řád, který je dostupný na stránkách ČD, a.s., konkrétně "zde".
Výluka má být ukončena 20.10.2006 ve 23.59 hodin.

Karel Chýla Poslat mail autorovi | 6.10.2006 (15:49)
Související zprávyopen/close

07.10.2006 (19:10)  
První etapa výluky na trati 225

V sobotu 7. října začala první etapa nepřetržité výluky na trati 225 v úseku Veselí nad Lužnicí -Horní Cerekev. Je to první případ relativně krátkodobé nepřetržité výluky, na níž byl zpracován alternativní jízdní řád s přihlédnutím k výrazně delším jízdním dobám náhradní autobusové dopravy, navíc se značným časovým předstihem publikovaný v tiskové podobě v knižním jízdním řádu, přesněji řečeno v jeho tiskové změně.
Takovouto výluku jsem si pochopitelně nemohl nechat ujít. V sobotu jsem vyrazil Ex 101 do Tábora. Pouhé tři vozy druhé třídy byly plně obsazeny, je patrné, že by vlak měl být posílen z Prahy do Českých Budějovic o jeden oddílový nebo velkoprostorový vůz.
Z Tábora jsem pokračoval osobním vlakem do Horní Cerekve. Motorový vůz řady 810 byl při odjezdu rovněž plně obsazen, včetně sklápěcích sedaček v představku. Je patrné, že tento provozně levný motoráček není pro tuto trať vhodný. Na náročných stoupáních (20 promile) je totiž traťová rychlost 65 km/h (Pořín - Horní Cerekev) iluzorní záležitostí, takže jízda se neúměrně vleče. Toto rychlostí zde mohly jezdit kdysi motorové vozy M 296.1 či později lokomotivy T 478.3 na rychlíku „Junák" z Plzně.
Na trati probíhají stavební práce v souvislosti s modernizací zabezpečovacího zařízení.
Před nádražím v Horní Cerekvi byly jíž připraveny tři autobusy pro NAD rychlíku 662. Dva kloubové autobusy Dopravního podniku České Budějovice a jeden nízkopodlažní společnosti JIHOTRANS.
V čekárně byly vyvěšeny výlukové jízdní řády, z přehledu příjezdů a odjezdů na nástupišti však nebylo patrné, že se koná výluka a zejména osobní vlaky směr Veselí nad Lužnicí jezdí jinak. Upozornění alespoň na osobní vlaky směr Veselí nad Lužnicí by neškodilo.
R662 přijel do Horní Cerekve s 11 minutovým zpožděním (10.09), které bylo již z Jihlavy přestup na autobusy byl rychlý a během pěti minut autobusy odjely. Ve Veselí nad Lužnicí bylo ovšem evidováno na příjezdu i odjezdu zpoždění 25 minut.
Souprava obracela na R 669. Autobusy NAD z Veselí nad Lužnicí odjely podle dostupných údajů s 8 minutovým zpožděním (6 minut na příjezdu), do Horní Cerekve si ovšem přivezly 22 minuty.
Já jsem k cestě zvolil náhradu osobního vlaku 8307, který měl stanovený odjezd na 10.19 (o 38 minut dříve). Přistaven byl „luxusní" dálkový autobus společnosti JIHOTRANS.
Ačkoli jsme odjížděli včas, již v Horní Vsi jsme měli dvě minuty zpoždění. Trasa vede úzkými klikatými „okresními" silnicemi, nicméně s nově položeným kvalitním povrchem. S téměř 13 metrů dlouhým autobusem, resp. kloubovými autobusy se však nedají dělat rychlostní zázraky. Silnice nekopíruje železniční trať a tak jsme z Horní Vsi do následující „zastávky" Jihlávka museli nejdříve projet městem Počátky (10.35), kde jsme trochu bloudili. Řidič byl sice vybaven podrobnou mapou, nikoli ovšem plánkem místních komunikací v Počátkách, navíc směrová tabule označující směr v centru, ale až před poslední křižovatkou v obci. Cestou do Jihlávky jsme míjeli turistický ukazatel „k prameni řeky Jihlava"…
V Jihlávce jsme měli již 15 minut zpoždění oproti „výlukovému" jízdnímu řádu. Zastávkou Horní Vilímeč jsme projížděli + 16, v 11.02 jsme znovu projeli městem Počátky. Ačkoli tu nemají nádraží, mají tu Nádražní ulici.
Nádraží Počátky-Žirovnice leží cca 4 km od města Počátky, zhruba stejně daleko je to do města Žirovnice. Nádraží ovšem leží v obci Stojčín.
Počátky-Žirovnice +15/+16, Popelín +14/15, Bednáreček / Bednárec +14, v Jarošově nad Nežárkou je třeba zajet k nádraží vzdálenému zhruba kilometr od obce (+14). Za Jarošovem potkáváme na „hlavní" silnici autobus NAD nahrazující vlak 8374/8360, který měl být v Jarošově v 11.34. Má cca 15 minut zpoždění, v Jihlávce měl podle dostupných informací zpoždění 32 minuty, v Horní Cerekvi 37 minut – návazný vlak 8342 odjel z Horní Cerekve se 40 minutovým zpožděním.
Rodvínov / Jindřichův Hradec / Děbolín + 14. K zastávce Mnich musíme odbočit z „hlavní silnice" a jedeme uzounkou silničkou lemovanou po obou stranách břízami. Na příjezdu projíždíme kolem zastávky + 8, pokračujeme ovšem do „vsi", aby se autobus mohl otočit. Na odjezdu ze zastávky Mnich + 11. Kardašova Řečice + 10, v Doňově (+8) jsou již na zhlaví vytrhané koleje – pracuje tu nehodový jeřáb DKV České Budějovice, kuriózně vypadají rozřezané dřevěné závory … „Hlavní trať" České Budějovice – Praha přejíždíme u zastávky Řípec a na odbočujeme na známou silnici E55 … Se sedmi minutovým zpožděním zastavujeme před nádražím ve Veselí nad Lužnicí.
Ačkoli základním smyslem „výlukového" jízdního řádu bylo zveřejnění reálných jízdních dob NAD a eliminace zpoždění, které se pak přenáší na ostatní vlaku, lze říci, že záměr příliš nepodařil. Nevím, kdo a jak měřil jízdní doby mezi jednotlivými tarifními body. Rozhodně nelze takováto měření provádět prostřednictvím osobního automobilu, který se chová na silnici zcela jinak než autobus, zejména kloubový. Osobní auto se dokáže otočit na malém prostoru, autobusu prostoru vyžaduje mnohem více, přesněji řečeno autobus si musí častokrát zajet, aby se mohl vůbec otočit. A to vše stojí hodně času.
Nicméně rozum zůstává stát nad stanovenou jízdní dobou mezi zastávkami Horní Vilímeč – Jihlávka u spojů jedoucích ve směru Veselí nad Lužnicí – Horní Cerekev. Tarifní vzdálenost 4 km by měl autobus ujet za jednu nebo dvě minuty (ano čtete dobře), přičemž v opačném směru je stanovena jízdní doba 6 minut, reálná je ovšem 8 minut … tohle nelze zdůvodnit použitím „špatného" způsobu měření … I malý motoráček na to má čtyři minuty …
Rovněž podceněna je jízdní doba Horní Ves – Jihlávka. Místo stanovených nejméně 10 minut je ve skutečnosti nejméně jednou tak dlouhá.




registrovaný uživatel Koudy 
07.10.2006 (18:21)  
Karel Chýla:naopak si myslím, že (ačkoliv se rychlost asi nezvýší), tak se místy stav určitě zlepší, např. v tom hrozném úseku u Veselí, kde to nyní přes ty styky silně "mlátí"
registrovaný uživatel Qaws 
07.10.2006 (8:43)  
Jan Beneš: Wau, tak to už tam můžou poslat i pinďu=)
07.10.2006 (1:52)  
Qaws: Ano, bude se zvyšovat rychlost z 65 na ještě závratnějších 70 km/h.
registrovaný uživatel Luxian  mail  
07.10.2006 (0:53)  
A to se má všechno stihnout za 14 dnů? To je spíš takové "flikování děr" než pořádná rekostrukce.
registrovaný uživatel Qaws 
06.10.2006 (21:46)  
a bude se na této trati zvyšovat i rychlost? To je stašný, jak se to za Jihlavou vleče...=(
registrovaný uživatel Koudy 
06.10.2006 (20:54)  
sorry za tu hrubku - pochopitelně koleje se dělal(y) :-)
jsem už nějakej přepracovanej
registrovaný uživatel Koudy 
06.10.2006 (20:50)  
Pokusím se doplnit pár postřehů:
- píše se "...staniční koleje v Doňově, ve výh. Velký Ratmínov,.." - staniční koleje ve V.Ratmírově se dělali tento rok někdy v létě (červenec?)
- "Příznivce mechanických závor nepotěší zpráva o zrušení zřejmě všech těchto zařízení na této trati."
Já přepokládám, že mechaniky minimálně v obvodu stanice K. Řečice budou zachovány...

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko