..: Orient Express přijel do Prahy :..
VSOE - v čele el. lok. 363 Cargo Praha - Včera (čtvrtek 21.9.) přijel do Prahy avizovaný legendární Orient Express. Vlak s původními rekonstruovanými vozy Pullman a Wagon Lits byl tentokrát tažen jinou reklamní lokomotivou, a to elektrickou lokomotivou řady 363.015 - Cargo a přijel k 1. nástupišti hlavního nádraží před 17. hodinou.

Souprava vlaku je složená celkem ze 17 luxusních vozů - 3 restaurační vozy (Lalique, Etoile du Nord, Chinoise), 1 barový vůz, 9 spacích vozů s 9 dvoulůžkovými kupé, 2 spací vozy se 7 jednolůžkovými a 3 dvoulůžkovými, 2 služební a zavazadlové vozy.
Sedadla v jednolůžkových kupé je možné změnit v lůžka, u dvoulůžkových v palandy. Některé vozy mají i dvojitá kupé, které lze propojit. Každé kupé má umyvadlo, většinou v odděleném prostoru, teplou a studenou vodu, ručníky a zásuvku pro elektrické holicí strojky. Některá kupé mají sejf. K dispozici je balená voda, mýdlo, VSOE dopisní papíry a časopis Orient_Express Magazine.
Stravování je zahrnuto v ceně jízdenky. Odpolední káva a snídaně jsou servírovány v kupé. Káva se podává v barovém vagónu. Nápoje a lehké občerstvení dle jídelního lístku lze zakoupit za příplatek.

VSOE v Praze Délka soupravy činí 400 m a hmotnost přes 900 t. VSOE jezdí přes Českou republiku celkem čtyřikrát do roka zpravidla v trase Břeclav - Brno - Praha - Plzeň - Cheb, nicméně z různých technických důvodů jej lze potkat i v jiných místech. Standardně je u nás tažen dvousystémovými lokomotivami řady 363.

Venice Simplon-Orient-Expres, jak zní celý oficiální název vlaku i společnosti, která jej provozuje, pokračuje dále do Německa a Francie v sobotu 23.9. Z pražského hlavního nádraží odjíždí ve 14:45 a pojede ve své obvyklé trase přes Plzeň do Chebu. Odtud po přepřahu na dieselové lokomotivy řady 218 DB odjíždí po 18. hodině do Německa.

Je třeba ještě připomenout, že vlak není veřejný a nelze do něj nastupovat jako do jiných historických vlaků. Pro zajímavost - jízdenka pro celou trasu Benátky - Londýn stojí v přepočtu 80 tisíc korun.

Foto : Markéta Janečková
Informace také na stránkách : VSOE u nás

JRtrain Poslat mail autorovi | 22.9.2006 (8:56)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla Reportáže

Další z regionu Česká republika (celá)


26.09.2006 (13:48)  
Mam i video orientu jestli chcete... Kdyz projížděl v Oldřichově (mezi Teplicema a Bílinou) když jel přes Ústí nad Labem...
registrovaný uživatel Milynho  mail  
22.09.2006 (14:59)  
motor: Pokud pojede po standardní trase (Pha-Pz-Ch), tak určitě, jelikož Zdice se nacházejí 52 km od Prahy hl. n.na trati 170 do Plzně a Chebu (resp. Fr. Lázní).
registrovaný uživatel motor 
22.09.2006 (13:16)  
chci se zeptat pojede orient expres přes zdice

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko