..: Cestování : Gdańsk (Polsko) :..

Měna: Zlotý (7,35 CZK = 1 Zl.)
Počet obyvatel: 460.500

Pamětihodnosti

Královská cesta - tvoří ji Dlouhá třída a Dlouhý trh, cestou jezdili tradičně polští králové při návštěvě města, do města vjeli Výšinnou branou, prošli Zlatou bránou a pokračovali k Zelené bráně, což měla být královská rezidence (žádný z králů tu však nikdy nebydlel).
Radnice Hlavního města - sídlí v ní Historické muzeum města Gdaňsku (Červená síň ze 16. stol.), vedle radnice stojí Neptunova socha, za kterou se nachází Artušův dvůr (scházeli se v něm místní kupci, uvnitř jsou renesanční kachlová kamna nejvyšší v Evropě, skoro 11 m), nedaleko stojí Zlatý dům, který má nejbohatší fasádu ve městě.
Mariánská ulice - vchází se do ní Mariánskou branou, ve které sídlí Archeologické muzeum, tato ulice je nejmalebnější ve městě je lemována měšťanskými domy ze 17. stol., na konci stojí obrovský mariánský kostel (14. stol.), uvnitř je 14 m vysoký unikátní orloj (jeho tvůrci prý vypíchli oči, aby už nemohl vytvořit nic podobného), věž kostela měří 78 m a vystoupá se na ní po 405 schodech.
Starý jeřáb - stojí přímo na nábřeží, postaven byl v 15. stol. a byl největším ve středověké Evropě, byl schopný zvednout až dvoutunové náklady, dnes v něm sídlí Námořní muzeum, nedaleko stojí Velký mlýn v provozu v letech 1350 - 1945, před 2. sv. válkou produkoval 200 tun mouky denně.
Westerplatte je místo u vjezdu do přístavu, kde 1. září 1939 ve 4.45 hod. vypukla druhá světová válka, když německý křižník Schleswig-Holstein začal ostřelovat polské pozice, posádka 182 mužů vzdorovala zběsilému útoku po 7 dní, než se vzdali, toto místo je nyní památník (jsou zde trosky po ostřelování, malé muzeum a mohutný pomník obráncům města).

Ubytování a stravování

Ubytování v některém z gdaňských hostelů se pohybuje kolem 60 - 70 Zl. na osobu. Dražší, ovšem i komfortnější a vybavenější jsou penziony, jejichž ceny se pohybují kolem 130 Zl. na osobu a noc. A nejnákladnější jsou hotely , které se pohybují v relacích kolem 250 Zl. za noc. Záleží samozřejmě na kvalitě pokojů, službách a vzdálenosti od centra města. Uvedené ceny jsou za ubytování v blízkosti centra. Cena piva se v restauracích pohybuje kolem 4 - 5 Zl., záleží ovšem na gastronomickém zařízení. V bufetech jsou ceny samozřejmě nižší. Výrazně levnější je oproti ČR ovoce a zelenina. V průměrné restauraci nedaleko centra Gdańsku si můžete dát oběd kolem 50 Zl. (záleží případ od případu).

Doporučené výlety

Malbork, Mazurská jezera, přístav v Gdyni, Hel

Doprava

Do Gdaňsku se nejlépe dostanete vlakem. Doporučujeme vyrazit na noc vlakem R 201 Silesia (z Prahy) do Warszawy s příjezdem v 6,45 a dále pokračovat vlakem IC 5302 s odjezdem v 7,20. Do Gdańsku dorazíte v 11,55. Upozorňujeme na nutnost zakoupení povinné rezervace na vlaky vyšší kvality. Ceny povinných rezervací v Polsku se pohybují následovně: 3,00 Zl. za vlaky TLK, 10,00 Zl. za Ex a 18 Zl. za IC/EC. S personálem sloužícím mimo vlaky, které směřují do zahraničí je velice obtížná domluva v cizí řeči. Nejsnažší pro domluvu je komunikace polsko-česká.

Jízdenky

Zebrzydowice Gr - Gdańsk, přes Katowice (zpáteční)

  • beze slev... 57,60€
  • Tarif ČD-PKP MOST... 34,60€
  • Eurodomino+26 (3 dny)...48,00€
  • Eurodomino-26 (3 dny)...42,00€

Přejeme šťastnou cestu, další díl seriálu bude pojednávat o Berchtesgadenu.


CSPSV | 29.7.2006 (9:12)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Polsko


registrovaný uživatel Space 
01.08.2006 (1:18)  
Vagon z ICE? Ach jo, to jsem zase o něco přišel :-( Nevyhodí, ale během cesty se několikrát změní průvodčí a každý si musí dát razítko...Alespoň je doma na co se koukat :-)
Týdenní jízdenka mě nikdy nenapadla...
registrovaný uživatel tenzor 
31.07.2006 (23:06)  
Space: ad jizdenka, my davame prednost tydenni, vychazi to na necelych 1000 Kc na osobu a da se na ni krasne pojezdit cele Polsko...
S temi nocnimi rychliky mam podobnou zkusenost, jeli jsme pres noc z polskych Beskyd pres Wroclaw a Stetin az do Swinovicze ve vagonu prevzaneho z ICE, se sklopnymi sedadly a ve trech jsme meli obsazene cele kupe. Ale stejne jsem mel strach ze nas kazdou chvili nekdo vyhodi :)
registrovaný uživatel Olda_K  mail  
30.07.2006 (18:33)  
Gdaňsk jsem letos v létě rychle prosvištěl, široké daleké okolí (10 km od rafinerie) bylo silně cítit.
V Lotyšsku ve Venspils, kde je překladiště ropy na druhém břehu 200m široké řeky (na prvním promenáda) byl za celý večer jeden slaboučký závan.

Železniční doprava na obou ropných terminálech je čilá, jistě by šlo udělat zajímavé snímky.
registrovaný uživatel karel.f  mail  
29.07.2006 (20:51)  
Hel a trojměstí je super. Taky doporučuji.
registrovaný uživatel Space 
29.07.2006 (16:57)  
Gdańsk můžu jedině doporučit, byl jsem tam loni a moc se mi tam líbilo ;-) Ještě bych doplnil, že v Gdańsku se dá i koupat v Baltu - čistotou mě příjemně překvapila Jantarová pláž, snadno pěšky dostupná z nádraží Gdańsk-Oliwa (staví zde i rychlíky) a na druhé straně od nádraží se nachází cisterciácký klášter s katedrálou (a nejen to; více na www.gdansk.pl)
Teď pár slov k cestě:
Jeli jsme z Prahy odpoledne (14:46) Krakonošem s přestupem ve Starkoči na Sp do Náchoda; odtud pěšky do Kudowy Zdróju a na zde zakoupený bilet turystyczny v novém klimatizovaném vagonu KuZd-Wawa do Wrocławi, přestup na noční rychlík do Gdynie nebo kam (už si to přesně nepamatuji) s příjezdem do Gdańsku v 7:05. Ten bilet platí pro jednu osobu od pátku 18:00 do neděle 24:00 (je-li v Polsku svátek, tak se platnost ještě prodlužuje), platí v Os a R a stojí 55,- (tedy 412,5 korun) ve druhé nebo 80,- v první třídě, což je podle mě asi nejlepší jízdenka, pokud opravdu chcete procestovat Polsko a poznat běžný stav vozů PKP ;-) Druhá třída v tom nočním vlaku byla přecpaná, ale příjemně bylo v jídelním voze (ceny lidové, jídlo chutné). Kdo nechce jíst, konverzovat ani zpívat, ať si raději koupí bilet do třídy první - ta bývá o poznání prázdnější. Běžné je i obsazení kupé 2 cestujícími a lehnutí si na sedadla - poláci i personál to tiše respektují (přesněji: dělají to také tak) a spát se dá...
registrovaný uživatel Munro 
29.07.2006 (15:33)  
Pred dvema lety jsem absolvoval jizdu primym vozem Kudowa Zdroj - Hel (skoda ze ted uz to nejezdi bez prestupu). Vyslo pocasi, bezchybna dovolena!!! Bydleni v hostelu (studentske koleje u Nowego Portu) vyslo na cca 40zl na os/noc. MHD v Gansku je skutecne zazitek! Na Helu super koupani a jidlo (teda kdo rad ryby).

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko