..: Cestování: Zagreb (Záhřeb, Chorvatsko) :..

Naše čtvrtá cesta Evropou po železnici nás zanese sice do země, která je hojně navštěvována Čechy, ovšem město, o kterém tato pozvánka pojednává, je ve stínu riviér u Jaderského moře. Měna: Kuna (3,92 CZK = 1 HRK)
Počet obyvatel: 780.000

Pamětihodnosti

Opatovina - dlážděná ulička vybudovaná v 15. stol. kolem hradeb, úzký vchod vede na Kaptol.
Katedrála sv. Štěpána - chrám byl postaven ve středověku, ale současnou podobu získal v předminulém století, jeho součástí jsou 2 štíhlé zvonice vysoké 110 m a ozdobou fasády je krásný gotický portál, nedaleko katedrály stojí arcibiskupský palác.
Mirogoj - jeden z nejkrásnějších hřbitovů na světě zdobí arkády z 19. stol. porostlé břečťanem.
Kostel sv. Marka - stojí na náměstí sv. Marka a jeho portál je dílem Jana Parléře, střešní tašky tvoří chorvatskou vlajku.
Sabor - budova Chorvatského národního shromáždění, naproti se nachází sídlo prezidenta republiky, který byl v roce 1991 ostřelován srbskými letadly.

Ubytování a stravování

Záhřeb je moderní evropské město, tomu odpovídají i ceny stravování a ubytování. V hotelech se lze ubytovat od 60 € výše, v pensionech se cena za noc (bez stravy) pohybuje kolem 40 €, v Záhřebu se nachází také hostel, v němž jedno přenocování stojí 15 €, ubytování v soukromí není v hlavním městě rozšířené, ovšem v tomto případě se cena pohybuje kolem 7 - 10 €. V centru města se ceny v restauracích pohybují na stejné úrovni jako v centru Prahy. Čím více se vzdálíte od historického středu města, tím více klesají ceny. Cena kávy se v centru pohybuje kolem 2,50 €, oběd v průměrné restauraci zde pořídíte do 8 €.

Doporučené výlety

Plitvická jezera, Osijek, Rijeka, Pula, Ljubljana, jadranské pobřeží

Doprava

Do Záhřebu se z Prahy vlakem dostanete nejkratším způsobem s EC 101 Jože Plečnik a dále R 431, možné další varianty jsou přes Vídeň, Maribor a Zidani Most, či přes Budapešť na noc (R 375 Pannonia a EC 52 Goldoni). Na slovinsko-chorvatském hraničním přechodu Dobova-Savski Marof probíhá důkladná kontrola (cestující s českým pasem ovšem nemívají potíže). Možné je cestovat i oklikou směrem na Ilirskou Bistricu a Rijeku a odtud dále na Záhřeb. Město Záhřeb sice je zajímavé, ovšem ne natolik, aby kvůli němu turisté vážili tak dlouhou cestu. Výhodné je spojit návštěvu tohoto města s jinými zajímavými místy - pro tento účel se jako nejvhodnější jeví jízdenka Eurodomino.

Jízdenky

Summerau Gr - Zagreb, přes Linz, Maribor a Lublaň (zpáteční)

  • beze slev... 136,40€
  • Eurodomino-26 (3 dny), HŽ + Transf. jízdenka k ED+26 101,40€
  • Eurodomino+26 (3 dny), HŽ + Transf. jízdenka k ED+26 112,40€

Přejeme šťastnou cestu, další díl seriálu bude pojednávat o Gÿoru.


CSPSV | 16.7.2006 (11:17)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Chorvatsko

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko