..: Zanikají další švýcarské železniční společnosti :..

RhBŠvýcarsko - Pro mnohé české “dopravní odborníky” včetně několika ministrů dopravy, jsou švýcarské železnice vzorem – ale jen z hlediska existence mnoha železničních společností působících na dopravním trhu. Tento trend by se, nejen podle nich, ale i podle teoretiků různých “liberálních” ekonomických institutů měl uplatnit i v Česku. Je patrné, že všichni tito rádoby “železniční odborníci” patrně v životě švýcarské železnice jinak, než z propagačních materiálů nepoznali.

Pomineme–li základní skutečnost, že švýcarské železniční společnosti si na dopravním trhu NEKONKURUJÍ, což je základní rozpor s ideologií prosazovanou “českými odborníky”, tak za posledních 10 let zaniklo z ekonomických důvodů mnoho železničních společností.

Zánik železniční společnosti ve Švýcarsku není ovšem provázen zánikem trati a zastavením provozu. Prakticky jedinou železniční společností, která skutečně ve Švýcarsku ZKRACHOVALA byla společnost Mittelthurgau-Bahn působící v oblasti kantonu Thurgau, resp. Bodamského jezera. Ta od roku 1997 začala expandovat přebíráním některých tratí od spolkových drah SBB, resp. zajišťovala provoz na některých tratích v Německu. Finanční zatížení způsobené zejména investicemi do nových kolejových vozidel však společnost neunesla. 15. prosince 2002 proto společnost vyhlásila z důvodu velkého předlužení (120 milionů Sfr) vyhlásila „bankrot“ a zastavila činnost. Cestující ovšem nic nepoznali, protože provoz okamžitě převzaly spolkové dráhy SBB, takže doprava se na příslušných tratích vůbec nezastavila.

Bylo to možné z řady důvodů. Jednak téměř unifikovaný park kolejových vozidel, shodné provozní předpisy, jednotný tarifní systém, vybavení všech průvodčích a revizorů shodnými přenosnými osobními pokladnami. Místo společnosti MThB dnes působí na dopravním trhu nově založená dceřinná společnost SBB Thurbo, která převzala kolejová vozidla zaniklé MThB.

Zánik ostatních železničních společností byl ve znamení plánovaných a dlouhodobě připravovaných fúzí podložených podrobnými ekonomickými rozbory. Velkou fúzí bylo spojení společností BT a SOB, nástupnickou společností je SOB. V oblasti úzkorozchodných železnic se spojily turisticky atraktivní FO (Furka-Oberalp) se společností BVZ (Brig–Visp–Zermatt) v novou společnost MGB (Matterhorn–Gotthard Bahn).

K 1.1.2005 se sloučila dceřinná společnost SBB–Brünigbahn se společnost LSE (Luzern–Stans– Engelberg) a vznikla nová společnost ZB (Zentralbahn). Všechny fúze mají společný základ.

Na prvním místě je ekonomika, na druhém zlepšení služeb, na třetím lepší jednání s kantony.

Důvody fúzí jsou podobné - běžná provozní spolupráce dosáhla vrcholu. Jednotný tarifní systém, v podstatě shodný vozidlový park, možnost zlepšení využívání vozidel při provozním nasazení, společná údržba, přesněji řečeno převedení údržby do jednoho místa, úspora pracovníků - shrnuto do jednoho slova sloučení se projeví synergetickými efekty, to všechno jsou důvody k fúzi.

Zajímavá fúze proběhla v kantonu Fribourg. Železniční společnost GFM, která v tomto kantonu zajišťovala většinu veřejné linkové (autobusové) dopravy – společnost GFM byla po švýcarské poště největším autobusovým dopravcem – se sloučila s podnikem provozujícím v „kantonálním“ městě Fribourg městskou dopravu. Sloučená dopravní společnost nese název, který používal podnik městské dopravy – Transports publics fribourgeois (TPF). V kantonu Vaud vystupují “z marketinkového hlediska” úzkorozchodné železniční trati vycházející ze stanic Aigle a Bex pod “historickými” názvy původních železničních společností, ve skutečnosti jsou však sdruženy pod jedním provozovatelem. Podobný osud potkal několik železničních trati a lanovek v oblasti Montreaux a Vevey provozovaných “drobnými” společnostmi, které skončily pod “křídly” společnosti MOB.

První července 2006 zmizely ze železniční mapy tři švýcarské železniční společnosti. Prvního ledna 2007 zmizí další. V oblasti kantonů St. Gallen, Appenzell-Ausserhoden a Appenzell-Innerhoden došlo ke sloučení společnosti AB (Appenzeller Bahnen AG) se sídlem v Herisau se společnostmi TB (Trogenerbahn) St. Gallen – Trogen, společností RHB (Rorschach – Heiden Bahn) a společností RhW (Rheineck – Walzenhausen). Tyto společnosti působí od července pod značkou AB. Paradoxem je, že nově připojené společnosti, přesněji řečeno “jejich” tratě netvoří s tratěmi společnosti AB uzavřený celek. Kolejiště společností AB a TB je sice na “místním nádraží” v St. Gallen technicky propojeno, avšak kolejová vozidla společnosti TB nemohou být použita na stávající trati společnosti AB vycházející ze St. Gallen neboť nejsou uzpůsobena k provozu na ozubnicové trati.

Trať “zaniklé” společnosti RHB je normálně rozchodná a ve stanici Rohrschach navazuje na trať po níž jezdí vlaky společností SBB a Thurbo. A konečně trať zaniklé společnost RhW je úzkorozchodná, ozubnicová s jedním elektrickým vozem jezdícím na trase Rheineck - Walzenhausen opět bez možnosti napojení na ostatní trati AB.

A k prvnímu lednu příštího roku dojde ke sloučení dvou “hráčů” na regionálním dopravním trhu. Koncem června bylo rozhodnuto o sloučení společností BLS a RM. Akcionáři společnosti BLS (Bern – Lötschberg – Simplon) souhlasili se sloučením se společnosti RM (Regionalverkehr Mitteland), která zajišťuje regionální dopravu ve “středním Švýcarsku”. Podle švýcarského tisku s fúzí souhlasilo cca 6,2 milionu držitelů akcionářských práv, proti sloučení se vyslovily cca 0,2 miliony držitelů.

O možném sloučení obou společností zajišťujících regionální dopravu se uvažovalo delší dobu. Podle informací v tisku přinese sloučení cca 10 milionů Sfr ročně (v přepočtu cca 190 milionů Kč).

Společnost BLS opustila před několika lety “trh dálkové dopravy” včetně své mateřské trati Bern – Brig. Dálkovou dopravy přenechala spolkovým dráhám SBB (včetně předání příslušných vozidel) a od SBB převzala na řadě tratí regionální dopravu, včetně převzetí vozidel. Společnost BLS převzala od SBB i celé tratě – řečeno terminologií českého zákona o dráhách “provozování dráhy”. Jedná se např. o trať Bern – Langnau – Luzern. V půlhodinovém intervalu na území kantonu Bern jezdí vlaky systému “S–Bahn Bern”, na úseku trati ležícím na území kantonu Luzern provozují vlaky systému “S–Bahn Luzern” SBB. Společnost BLS na této trati zajišťuje v hodinovém intervalu vlaky kategorie “RegionalExpres”, což odpovídá české kategorii “spěšný vlak”.

Na vlacích RE jezdí ucelené soupravy s řídícím vozem, převzaté od SBB. Ačkoli se jedná o vozidla dodaná v letech 1972 - 1975, po rekonstrukci a modernizaci tato souprava nabízí cestujícím nejméně o jeden řád větší pohodlí a komfort než “luxusní” jednotka ČD řady 680 “Pendolino”. Není jistě bez zajímavosti, že tyto “staré” soupravy jezdí v procentním i absolutním vyjádření mnohem více obsazeny než český “luxusní” vlak …

Vozbu zajišťují moderní lokomotivy BLS řady 465 (analogie řady 460 SBB) nebo “staré” lokomotivy řady 420 (ex Re 4/4) rovněž převzaté od SBB v rámci výměny výkonů.

Pokud se jedná o společnost RM, ta vznikla v devadesátých letech minulého století sloučením řady malých železničních společností provozujících regionální dopravu ve “středním Švýcarsku”, zejména v kantonech Bern a Solothurn. Společnost RM rovněž provozuje některé autobusové linky, jimiž vhodně doplňuje železniční spojení.

Rovněž společnost BLS postupně v minulosti pohltila několik drobných železničních společností působících v kantonu Bern.

Čeští “dopravně-ekonomičtí odborníků”, představitele některých krajských samospráv nevyjímaje, požadují rozparcelování Českých drah a.s. na řadu dopravních společností, které si budou vzájemně konkurovat, či dokonce navrhují, aby provozovatelem dráhy a drážní dopravy byl kraj (který to prý bude umět lépe, levněji a k lepší spokojenosti cestujících – v případě autobusové dopravy se cestující po “privatizaci” a rozdrobení systému dočkali pravého opaku), Dopravní odborníci a ekonomové ve Švýcarsku (nezatížení naivními ideologickými politickými floskulemi) kde systém fungován železniční dopravy (kvalitu služeb pomíjím) je na mnohem vyšší technické a organizační úrovni než v Česku, tedy přesněji řečeno než jaké mají podmínky České dráhy prosazují na základě podrobných ekonomických analýz k dosažení snížení nákladů úplný opak, tj. slučování železničních nebo dopravních společností.

Foto: ZHM


Miroslav Zikmund | 4.7.2006 (7:50)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Švýcarsko


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Glagol  mail  
12.07.2006 (12:10)  
Tvrzení, že nejhospodárnější, nejvýnosnějčí etc. jsou soukromé podniky mne celkem rozesmálo.
Snad nechcete snižovat úspěchy soudruhů v ČLR nebo VSR? :)))
registrovaný uživatel IJP  mail  
11.07.2006 (8:39)  
To je jiste pravda, ale pojmem privatizace si predstavuji spise prodej soukromemu vlastnikovi. Kraj nebo obec neni zrovna typicky soukromy vlastnik. A silnice neni zeleznice, netreba pro ni napriklad sestavovat GVD skoro rok predem. Z tohoto pohledu se mi jevi vyhodnejsi model jednoho vlastnika infrastruktury (alespon co se hlavnich trati tyce).
10.07.2006 (10:34)  
IJP: Ano dálnice neprivatizujeme (zatím), ale nezapomeňte, že ve vlastnictví státu jsou pouze dálnice a silnice pro motorová vozidla. Silnice nižších tříd jsou ve vlastnictví krajů, popř. obcí. Teoreticky není důvod, proč by se obdobně nedalo postupovat u železniční sítě.
registrovaný uživatel IJP  mail  
07.07.2006 (14:43)  
Privatizovat dopravní cestu mi opravdu nepřijde rozumné, takhle si stát může zachovat kontrolu. Dálnice taky neprivatizujeme žejo. V první řadě by mělo jít především o důsledné odělení provozovatele dráhy (a oživitele dopravní cesty) od ČD.Ne současný stav kdy nekteří lidé v provozu nezaregistrovali vznik SŽDC a rodzdil mezi ČD dopravcem a ČD provozovotalem dráhy. On provoz SDC neni pro ČD zrovna žádnej lukrativni obchod. Pak by se taky vidělo jestli by SŽDC účtovalo nejnižší ceny podle cenoveho věstníku MF (6.50 Kč/km + 35.67 Kč/tisíc hrtkm pro osobku) pro "veřejnou dopravu".
Co se týče samotných ČD bude zajimave jak dopadne vznik dcery ČD Cargo a jak dlouho pak zůstane pod kontrolou ČD....
07.07.2006 (0:16)  
Akorat by me zajimalo proc tu nekteri stale opakuji, ze privatizovat koleje je blbost. Jednak to zas tkaova blbost byt nemusi i kdyz treba ni ja s tim moc nesouhalsim, ale mam pocit, ze obecne se zde mluvi o privatizaci osobni dopravy. A tam si myslim, ze konkurence muze vyrazne pomoci. Ono nebyt vyberovych rizeni kraju a mirneho strasaku prevzeti trati jinymi spolecnostmi, tak ani ta Regionova neni.
05.07.2006 (20:34)  
1.Souhlas s Zel.am.
2.Článek není špatnej.Navíc pan Zikmund procestoval toho hodně a na ČD pracuje na DVI jako školař,znalosti opravdu má,to mu neberte.Jemu uškodilo,že to nenapsal nikdo nestranej.
3.To že se malinký společnosti se sdružujou na větší je logické a nijak mě to nepřekvapuje.Pro švýcaři to není žádná katasrofa.Nabízím srovnání s zemědělstvím.Rolníkovi s malým polem se taky nevyplatí pěstovat např. obilí ,protože cena za objednání kombajnu je vyšší než výnos a ještě se tam kombajn má problém otočit.Viz JLV zpět pod ČD.
registrovaný uživatel Zel.am  mail  
05.07.2006 (19:35)  
Já bych se už přestal navážet do pana Zikmunda, a naopak bych ocenil že někdo z vedení ČD má odvahu se pustit a diskutovat na Zelpage....
Zel.am
registrovaný uživatel Flexo 
05.07.2006 (18:22)  
Pane Zikmunde, vy jste prostě úžasnej. Ani jste se nemusel podepisovat, váš styl je prostě jedinečnej.
Ještě štěstí, že patříte mezi ty lidi, kteří sice všechno vědí nejlíp, ale na dění nejen na železnici měli a mají naprosto nulový vliv.
registrovaný uživatel -sl- 
05.07.2006 (15:40)  
"Soucasna situace nahrava CD - jde o to ze kraj a stat zastupuji anonymni v podstate nekontrolovatelny urednici, ktery stavi rozpocty jen z pohledu prijem-vydej bez ohledu na nejakou uzitecnost..."

sersa: nevim, tohle tvrzení by mi spíš pasovalo na autobusy, kde ten úředník nevnímá náklady na dopravní cestu možná i úmyslně - ne vždy sedí na kraji ta samá strana jako ve vládě + propreference se hodí ušetřit na kraji na nemocnice atp. a dělat díru do rozpočtu státu na nákladech na infrastrukturu, vozový park atp. ...

možná by stačilo (pokud předpokládám schopnost dopravců spolupracovat v IDS kraje), kdyby si kraj byl povinnen objednat (ideálně na základě své koncepce na nějakou dobu dopředu, aby se podle toho dalo do trati investovat) a ze svého zaplatit dopravní cestu pro potřeby své dopravní obslužnosti.. pak by měli všichni rovné podmínky (pokud vypustíme dotování ziskem z nákladní dopravy) i vůči silnici a daleko snadněji by se racionalizovalo (kraj by si řekl, kolik toho na trati bude chtít vozit v následujících letech a podle toho by se při racionalizaci šetřilo vypouštěním=zamčením výhybkových jednotek nebo dopraven, čímž by se snížily investiční náklady racionalizaček a mohlo se zracionalizovat za stejné peníze podstatně víc..)..

v případě spolupráce dopravců je úplně jedno kdo to jezdí a jestli je konkurence nebo není..
registrovaný uživatel xAnri05  mail  
05.07.2006 (10:13)  
Sersa: Ano. Jenom Ti v tom chybi ten zbytek (jenze ten chybi mnohdy i ve skutecnosti, bohuzel). A to je tato nerovnice: bezejmeny urednik < nadrizeny politik (hejtman) < volic (cestuji). Cili staci, aby cestuji tlacili na svou mistni samospravu a dozadovali se (myslim, ze se tomu rika obcanska spolecnost). Ja to delam a funguje to, zda se, v ramci moznosti, viz trat 292 dnes ve srovnani s navrhem GVD 06/07 (verzi 2 , ta zatim nikde neni, pokud vim).
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko