..: Cestování: Ljubljana (Lublaň, Slovinsko) :..

Blíží se letní prázdniny a proto Vám bude redakce ŽelPage pravidelně přinášet tipy na výlet do zajímavých evropských lokalit a měst. Dnes začínáme hlavním městem Slovinska, Lublaní, které má od letošního JŘ přímé spojení s Prahou.
Měna: Slovinský tolar (13 CZK=100 SIT)
Počet obyvatel: 270.000

Pamětihodnosti

Hrad Prešernovo náměstí - nachází se zde socha básníka France Prešerna a kostel Zvěstování Panny Marie, který byl postaven v letech 1646 - 1660, na jehož výzdobě se podílel italský sochař Francesco Robba.
Trojmostí - původní špitální most z roku 1842 upravil Josip Plečnik tak, že jeho prostřední část slouží motoristům a obě postranní části chodcům.
Katedrála sv. Mikuláše - původní stavba ze 12. stol. byla barokně přestavěna v 18. stol., uvnitř katedrály se nachází fresky a oltářní skulptury od italských mistrů.
Hrad - na nejvyšším místě ve městě stojí hrad, pro nějž je charakteristická pětiboká věž a erby kraňských vévodů, současná podoba hradu pochází z roku 1511 (z doby po zemětřesení).
Osobnost - nejznámějším lublaňským rodákem je architekt Jože Plečnik (23. 1. 1872 - 7. 1. 1957). Zkušený urbanista působil jako profesor i na Umělecko-průmyslové škole v Praze. Plečnik byl stoupencem klasicismu a zároveň jedním z nejvýraznějších představitelů expresivních tendencí vídeňské moderny. V letech 1919 - 1934 působil jako architekt prezidenta T. G. Masaryka.

Ubytování a stravování

Cenová hladina je ve Slovinsku posazena poněkud výše, než je tomu v České republice. Jídlo v supermarketech (není jich mnoho) lze pořídit za podobnu cenu jako v ČR, ovšem v restauracích jsou ceny o něco vyšší. Např. pizzu (doporučujeme navštívit pravou italskou pizzerii naproti nádraží) v Lublani pořídíte za ceny od 1.000,00 do 2.500,00 SIT (což je přibližně 130,00 až 325,00 CZK). Nejlepší místní pivo je Laško (vaří se v lázeňském městě Laško), pořídíte jej za cenu přibližně 200,00 SIT (26,00 CZK). Ceny samozřejmě závisí na kvalitě gastronomického zařízení. V centru města (u Trojmostí) se ceny blíží těm západním. Lublaň disponuje širokým spektrem ubytovacích služeb. V případě, že chcete ušteřit, lze se ubytovat v mládežnické ubytovně, Youth hostel Ljubljana, Litijska 57, za 3.000,00 SIT (přibližně 390,00 CZK), prostředí je čisté a nové. Kdo touží po větším soukromí a luxusu, může se ubytovat například v Hotelu BIT Center, za ceny od 7.000,00 SIT (přibližně 900,00 CZK). Lublaň je společně s Julskými Alpami a přímořím nejražším regionem. Čím více se vzdálíte od hlavního města, tím více se budou ceny snižovat.

Doporučené výlety

Po Slovinsku je samozřejmě nejvýhodnější cestovat vlakem. Tímto dopravním prostředkem se vždy přiblížíte ke všem důležitým a zajímavým místům v této zemi. Milovníci hor se z Lublaně do Julských Alp dostanou za 1,5 hodiny jízdy do stanice Lesce Bled (k Bledskému jezeru je to dále 5 km) či do pohraniční stanice Jesenice (a odtud dále do Kranjské Gory 15 km). K moři dojedete za necelé 3 hodiny, do přístavního města Koper. Dalšími atraktivními městy jsou štýrský Maribor či Novo Mesto. Opomenout nesmíme ani Postojenské jeskyně.

Doprava

ICS (InterCity SLovenija)Do Slovinska se z Prahy nejpohodlněji dostanete vlakem EC 101 Jóže Plečnik (bez přestupu) s příjezdem v 17:32. Ti, kteří chtějí ušteřit čas a dosáhnout slovinské metropole ráno, mohou použít spoj R 207 do Salcburku a zde přestoupit na noční vlak R 297 Lisinski s příjezdem do Lublaně v 6:05. Pro cestující z Moravy je nejvýhodnější použít spojení přes Vídeň, Graz a Maribor. Z Ostravy EC 103 Polonia do Vídně, dále EC 159 Croatia do Zidani Mostu a zde přestup na ICS 23 s přijezdem do Lublaně ve 21:38. Slovinské železnice (SŽ) mají velice kvalitně vybavený vozový park, pravidelně zde můžete potkat nové jednotky Desiro řady 312, vlaky EuroCity jsou řazeny většinou z kvalitních vozů Beelmt a zmínit také musíme slovinské pendolino, které jezdí pod hlavičkou ICS (InterCity Slovenija) mezi Lublaní a Mariborem a v letní sezoně mezi Mariborem a Koperem. Vlaky ICS jsou povinně místenkové.

Jízdenky

Summerau Gr - Ljubljana (zpáteční)

- beze slev... 115,20€
- Eurodomino+26 (3dny) + Transf. jízdenka k ED+26... 93,00€
- Eurodomino-26 (3 dny) + Transf. jízdenka k ED-26... 82,00€
- Praga-Ljubljana-Spezial...58,00€

Břeclav Gr - Ljubljana (zpáteční)

- beze slev... 128,40€
- Eurodomino+26 (3 dny) + Transf. jízdenka k ED+26... 87,40€
- Eurodomino-26 (3 dny) + Transf. jízdenka k ED-26... 76,40€

Přejeme šťastnou cestu. Dalším dílem v seriálu se stane Kotor v Černé Hoře.


CSPSV | 24.6.2006 (11:12)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky

Další z regionu Slovinsko


  1 2      Zpráv na stránku:   
26.06.2006 (15:25)  
2CSPSV: Právě kvůli tomu času je ve Slovinsku výhodnější auto (nebo jízda stopem, v zemi velmi rozšířená a bezproblémová), a to i v případě, že máte v úmyslu navštívit pouze pár top-pozoruhodností.
Příklad: chcete vystoupit na Triglav, nejvyšší horu a symbol Slovinska. Železnicí se dostanete pouze do Jesenic, odtud už musíte buď pěšky, stopem, taxíkem nebo autobusem do Mojstrany (drahý skoro jako vlak LJ-->Jesenice). Autem se pohodlně, levněji a rychleji dostanete až pod Severní stěnu, k Alžjaževově chatě. A tak je to všude: chcete-li do Portorože či Piranu (nádherný kus pobřeží!), musíte do Kopru vlakem, pak opět busem či taxíkem. Již při dvou lidech je to mnohem dražší, navíc vlak i po této páteřní trati jezdí jen párkrát denně a cesta trvá 2,5 h (+ min. 0,5 h do Portorože, autem z Lublaně max. 1,5 h). Zmiňovaná stanice Lesce-Bled leží také notný kus cesty od Bledského jezera, o Bohinjském jezeře nemluvě.
Takové Škocjanské jame jsou skutečně neméně krásné (ne-li krásnější) než ty u Postojny, rozhodně to není béčková destinace.
Mám železnici moc rád (proto také pravidelně navštěvuji tenhle server). Ve Slovinsku jsem cestoval vlakem víc než jiní. Avšak právě proto vím, že bez auta jste v Lublani značně omezení a že zvlášť turista, který nemá času nazbyt, udělá nejlépe, když přijede autem, nebo si aspoň nějaké půjčí. Vyjde to finančně i časově lépe, nemluvě o pohodlí. Železničním fandům doporučuji nádhernou trať vedoucí přes Bohinjskou Bistricu, často na ní jezdí i historické vlaky.
Co se cenové hladiny týče, možná není stejně vysoko jako v Německu, rozhodně si však nezadá s italskou (do Itálie jezdí Slovinci na levné nákupy). A to je přeci také "Západ".
registrovaný uživatel CSPSV 
26.06.2006 (14:50)  
Michal Jako: uvedený příspěvěk neberu jako kritiku, ale přeci jen bych doplnil, že informace jsme získali díky vlastní zkušenosti. CO se týče cen, tak jsme pozorovali rozdíl mezi SRN a Slovinskem a to dost velký. Navštívili jsme různé typy gastronomických zařízení, apod.

A k té železnici - tato pozvánka byla vytvořena pro běžné turisty, proto je nutné zúžit výběr míst. Vlakem jsme se vždy alespoň přiblížili k těm důležitým místům (většinou ovšem dorazili až tam), cestu jsme plánovali již v ČR, ale spojení se dalo bez problémů kombinovat. Turistá má omezené množství času a také každý jiné očekávání, proto je nutné vybrat pouze to důležité (i když věřím, že ve Slovinsku je řada méně zámých, ale zajímavých míst).
26.06.2006 (13:28)  
Žil jsem v Lublani půl roku, dovolím si tedy článek opravit a doplnit.
Měnou je sice tolar, ale neshánějte ho -- prodělali byste. Všude se dá platit kartami (i v hotelech a restauracích) nebo eury, na něž Slovinsko právě přechází.
Navštivte nejlepší Plečnikova díla, tedy kostel ve čtvrti Šiška (krásnější než ten, který Plečnik postavil na nám. Jiřího z Poděbrad v Praze), Národní knihovnu a blízké Križanke (otevřený amfiteátr, kde se často pořádají koncerty -- vystoupíte-li na ochoz, užijete si koncert bez placení).
Nejlepší pizzerie je na Kongresnem trgu (asi 1 km od nádraží po Slovenske cestě, příp. 2 zastávky autobusem), počítejte cca. 200 Kč/osobu a objednejte si Kraško pico s pršutem. Když tam navíc zajdete na večeři a zůstanete na večerní program, vyhnete se placení vstupného.
Pivo za 200 tolarů seženete leda tak v supermarketu. V restauraci je cena dvojnásobná i vyšší (tedy asi 50 Kč). Brutálně drahý je třeba chleba (velký tmavý za 60 Kč) a jízdné v MHD (25 až 40 Kč bez možnosti přestupu).
V článku uváděné ubytování za 13 Euro platí jen v případě, že máte zvláštní kartu studentských ubytoven. Počítejte raději s 20 Eury za noc. Ceny ve Slovinsku se tedy neblíží těm západním, ony západní jsou (ostatně jako celá země). Ceny se v jednotlivých regionech zásadně neliší, jak článek naznačuje.
Doporučuji vyzkoušet znamenitá a levná slovinská vína, specialitu -- čokoládu se solným květem, pršut (lepší než ten balkánský) nebo třeba ajvar (paprikovou pomazánku). Z jídel pak štrukle (těsto stočené, sladce plněné a vařené), potico (perfektní variace na bábovku) a jotu (hustá fazolová polévka se zelím a žebrem).
Po Slovinsku je samozřejmě nejlepší cestovat autem, protože železniční síť je řídká, vlaky jezdí málo, cesta trvá dlouho a při více lidech je i dražší než jízda autem (i kdybyste si ho měli půjči v půjčovně). Oproti tomu silniční síť je mnohem kvalitnější než česká a s autem se dostanete třeba až 300 metrů pod vrchol krásné hory Mangart na slovinsko-italském pomezí (doporučuji). Postojenské jeskyně a Predjamski grad jsou velmi drahé, doporučuji úchvatné Škocjanske jame s jeskynním kaňonem, které jsou poblíž a zhruba za polovinu.
Kdybyste potřebovali jakoukoli radu ohledně Slovinska, obraťte se na mě.
26.06.2006 (9:33)  
To Twix - místenky na Lisinskiho nejsou povinné,doporučuji - minulý rok před velikonocema dvojka narvaná k prasknutí, do Villachu jsem jel v italském voze, později jsem si přestoupil. Při cestě do Itálie místenky povinné, vnitrostátní dopravu v Rakousku průvodčí pouštějí bez místenky.
registrovaný uživatel comar 
25.06.2006 (11:53)  
Richie: pantografy pro vyssi rychlosti se pouzivaji treba v Italii na ETR500:
http://www.railfaneurope.net/pix/it/electric/emu/ETR500/dc/misc/ETR500PONT261203.jpg
25.06.2006 (11:15)  
MHD V LUBLANI:
jezdí celkem často, ve špičce po cca 5 min. Jediné, co mě překvapilo, je že tam jezdí jenom autobusy, hlavně kloubové, zn MAN, SCANIA. Jízdné stálo /květen 2006/ 300 SIT,
nebo 1,25 €. Jízdenky se nevydávají:-) Prostě vhodíte přesnou částku do krabice u řidiče a jede se:-)
Mě se povedlo jet zadarmo, protože sem měl jenom 5€ bankovku a řidiči mi nerozměnili:-)
Další informace na mail
25.06.2006 (11:05)  
V květnu sem tam byl se školou. je to tam Ú
úžasný. o nějaký fotky si můžete napsat na martin.masinky@centrum.cz
registrovaný uživatel CSPSV 
25.06.2006 (1:18)  
To je pravda, ale ten přímý vůz se zase ve Villachu odpojuje a jede směrem na Tarvisio, takže do Lublaně nedojede. Tudíž by se muselo ve 4:00 ve Villachu přestupovat...
24.06.2006 (22:15)  
Poznámka k tomu nočnímu spojení z Prahy: Přímé vozy do Benátek jedoucí na R 207 se připojí na ten zmiňovaný R Lisinski, takže člověk by nemusel v Salzburgu hodinu čekat na nádraží. Teoreticky by šlo si pak někde mezi Salzburgem a Villachem přelézt soupravou z tohoto přímého vozu do vlastního kmenového Lisinského, akorát nevím jak by se to udělalo s místenkami či lehátkovými příplatky :) Mimochodem v Lublani pak krásně navazuje R do Rijeky (a úplně stejně to funguje v opačném směru), chtěl jsem letos takto jet, proto jsem si ty přímé vozy zjišťoval.
registrovaný uživatel CSPSV 
24.06.2006 (20:12)  
Dobrý námět, hned to doplním
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko