..: Z luxusního vlaku Pendolino se nedá telefonovat :..
Rychlovlak Pendolino, novinka Českých drah, se potýká s nepříjemným problémem. Z jeho vagónů se téměř nedá telefonovat. Situace by se měla začít řešit, otázkou je, kdo to zaplatí. Dráhy se musí domluvit s našimi operátory. „Prosím, tady Pendolino. Aha, to je pro tebe,“ říká strojvůdce českého rychlovlaku těsně před Českou Třebovou na cestě z Ostravy do Prahy a podává telefon v kokpitu kolegovi. „Kontrola, manželka,“ dodává. Zatímco hovor z kabiny proběhl bez sebemenších problémů, ministr dopravy Milan Šimonovský, který seděl o pár metrů dále ve voze, se nemohl dovolat. „Už potřetí jsem se snažil namluvit něco do rozhlasu a potřetí nám to vypadlo,“ říká při jízdě Šimonovský. „Možná by se na to měla kolegyně kouknout,“ dodává a otočí se k přísedící ministryni informatiky Daně Bérové. „Je to nešťastná kombinace, za kterou Pendolino nemůže,“ vysvětluje Stanislav Beneš, šéf ČD Telematika, dceřiné společnosti Českých drah, jež má na starosti komunikaci nejen mezi vlaky. „V Pendolinu se spojuje problém horšího pokrytí okolo tratí a kovové konstrukce vlaku, která brání pronikání signálu,“ dodává Beneš. Dráhy mají vlastní mobilní síť, strojvůdce se z drážního mobilu dovolá skoro kdekoliv podél hlavních tratí. „Ale normální mobil se do této sítě nepřihlásí,“ říká Beneš. Aby se dovolali i cestující a třikrát za sebou jim v luxusním vlaku nespadl hovor, to se má nyní řešit. Jedna možnost je převést mobilní signál, který mají dráhy, do vagonu tak, aby v nich fungovaly i normální telefony. Princip, který je podobný mezinárodnímu roamingu - jako když se člověk v Rakousku připojí do jedné z tamních sítí. Druhou možností je nainstalovat do vagonu zesilovače běžného mobilního signálu. Ty zase funguje podobně jako handsfree sada v autě. Lidé by volali dál prostřednictvím svého operátora. V obou případech se musí dohodnout dráhy a čeští operátoři. Technicky to není problém, ve hře jsou především peníze. „Vznikla pracovní skupina, která se nedávno shodla na technických parametrech. Teď zbývá dořešit obchodně právní záležitosti,“ říká mluvčí Oskar Vodafone. Jde o to, kdo to zaplatí. Pro operátory je levnější instalovat zesilovače než varianta s roamingem či stavba nového vysílače podél tratí. Taková investice je pro ně údajně nenávratná, problémy jsou i s nájmy pozemků okolo kolejí.

Oskar a T-Mobile horší pokrytí v neobydlených místech okolo tratí přiznávají, Eurotel trvá na opaku. A to i přesto, že podle železničářů to s jeho pokrytím není jiné než u ostatních. O tom se přesvědčil i ministr Šimonovský. „Nemůžeme souhlasit s tvrzením, že by pokrytí na hlavních železničních trasách na území Česka bylo minimální,“ říká mluvčí Eurotelu. Podle něj na základě výsledků testovacího měření spolu s Českými drahami s využitím externí antény na hlavních koridorech je pokrytí signálem 99,6 procenta. „Nicméně kovová a nepropustná konstrukce železničního vagonu dostupnost signálu pro cestující uvnitř vozidel brání,“ vysvětluje mluvčí Eurotelu s tím, že právě proto v současné době operátoři společně s Českými drahami pracují na projektu, který má zlepšit dostupnost signálu také uvnitř vozů.

Zdroj: MF DNES (Jan Cízner)

Foto: archiv Želpage


Petrr | 10.12.2005 (22:03)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
krakonoš
14.12.2005 (19:00)  
Pokud se z vlaku nedá mobilně telefonovat, nebude fungovat ani mobilní internet. Kvalitní mobily jsou konstruované tak, že vlnění vysílají jenom směrem od posluchače ven (zajištěno konstrukcí antény, takže nějaké obavy o poškození zdraví jsou naprosto neopodstatněné. Navíc takto vysoké frekvence se absorbují už povrchovou vrstvou kůže (na rozdíl od mnohem silnějšího záření TV. a R. vysílačů, které, ač mnohem škodlivější, nikomu nevadí).
13.12.2005 (15:00)  
ad M : v ruheabteil není dovoleno, aby se tam dvě a více osob sedících proti sobě "bavilo" o ničem. Klidový oddíl je od toho, aby tam byl klid. Od mobilních telefonů, od mluvení …
13.12.2005 (13:27)  
xyz: Byla řeč o situaci, kdy není signál, takže cestující asi nemají mobily u hlav. Jinak teď mám jednu obrazovku skoro u hlavy a do mikrovlnky taky často koukám z několika centimetrů (navíc má 900 W).
registrovaný uživatel Johnny
13.12.2005 (13:04)  
Comar:
Jen tak pro zajimavost "Jeden vysilac BST ma 8 kanalu - volat max 8 lidi" - tak to ani omylem. BTS je obvykle 3- (ve mestech) nebo 2-sektorova(silnice) a kazdy sektor ma urcity pocet nosnych frekvenci-kanalu (v praxi ne vic jak 4) a kazda nosna ma tech Vami zminovanych 8 timeslotu. Zjednodusene muze tedy z 3 sektorovky se ctyrmi nosnymy na sektor volat naraz max 3 x 4 x 8 = 96 (ve skutecnosti mene, pze nejake timesloty sezere rizeni a synchronizace). Ale je to trosku Offtopic priznavam, ja jen kdyby chtel byt nekdo o neco chytrejsi :-)
registrovaný uživatel xyz  mail  
13.12.2005 (10:59)  
Cestující:

No, ja to jen chtel upresnit, protoze samozrejme i max. vysilaci vykon telefonu (tedy W) je limitovan.

Jinak bych tipoval, ze ta norma bude platna po cele EU, vc. Francie.

S temi ostatnimi zarizenimi nemate tak uplne pravdu, problem mobilu je totoz v tom, ze jej vetsinou pri pouzivane drzite primo u kebule, take proto je jeho bezpecnost diskutovanejsi, nez treba mikrovlnne trouby (ktera je jinak mobilu dost pribuzna ;) nebo televize
registrovaný uživatel Kamil
13.12.2005 (10:25)  
Ono by možná někdy stačilo při telefonování být co nejblíže okna a mobil držet na té straně u okna, nejlépe přitisknutý na sklo. Pak mobil vysílá signál přímo ven a nikoli, že se signál ven dostane někudy po 50. odrazu uvnitř vagónu, když máte mobil nasměrovaný dovnitř vagónu.
registrovaný uživatel M 
13.12.2005 (2:56)  
Cestující si tam může v klidu pracovat na NBK připojeným přes mobil na internet a není obtěžován mobilními telefonáty "o ničem".

Asi mi proste neni souzeno to pochopit. Jaky je rozdil mezi telefonatem o nicem a debatou dvou lidi, co sedi naproti, ktera je taky "o nicem"?
12.12.2005 (23:13)  
860 003: A což teprve taková netěsná mikrovlnka doma, televizní obrazovka atd. Jenom dneska jsou "in" mobily, ta k se mluví jenom o nich.
12.12.2005 (23:02)  
Rakouské, německé i švýcarské železnice mají v soupravách označené vozy jako "ruheabteil", kde naopak není "hlasové" používání mobilních telefonů dovoleno. Cestující si tam může v klidu pracovat na NBK připojeným přes mobil na internet a není obtěžován mobilními telefonáty "o ničem".
ÖBB mají ve vlacích zařazeny vozy s nainstalovaným "mobilním" telefonem v "budce" (např. řada 4010 – Transalpin); podobné vozy s telefonem měly (mají) i DB. Pozůstatek z doby, kdy mobil nemělo každé dítě školou povinné. Ty vozy jsou prostě speciálně uzpůsobeny na to, aby se z nich dalo telefonovat.
Nevím jak nyní, ale kdysi měl každý vlak ICE v Německu svoje telefonní číslo a dalo se do něj telefonovat.
registrovaný uživatel 860 003
12.12.2005 (22:33)  
Kolik kW/kg vyzařuje pulsní regulace, frekvenční měnič a podobné vymoženosti? Při jizdě suoučasným vlakem obdržíte takovou dávku záření,jako kdybyste měli byt vytapetovaný zapnutými mobily.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko