..: SNCF plánují nové podzemní nádraží v centru Paříže :..

Paris / AFP - Francouzské státní dráhy plánují, podle deníku Le Figaro, výstavbu nového podzemního nádraží v srdci Paříže. Nádraží pro vysokorychlostní vlaky TGV by se mělo nacházet pod náměstím Republiky a mělo by tak uvolnit ostatní nádraží (Gare du Nord, Gare de Lyon, Gare de Montparnasse). Projekt by měl být v nejbližší době představen správě pařížského regionu (Ile-de-France).

Foto: databáze ŽelPage, zdroj: Bahnnews


CSPSV | 5.12.2005 (14:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Francie


  1 2      Zpráv na stránku:   
07.12.2005 (12:05)  
Snažím se srovnávat v natolik obecné rovině, v jaké sami nejste schopni (nebo ochotni) uvažovat.

Velké množství kolejí a náspů zmizí v každém případě, tento krok totiž souvisí s celkovou přestavbou žel. uzlu Brno, nikoliv jen s jednou její zvažovanou variantou.
registrovaný uživatel comar 
06.12.2005 (19:10)  
Milan: presne to jsem myslel!!! Jenom jsem potreboval asi 30 radek na to, abych to vysvetlil... ;-)
registrovaný uživatel Milan
06.12.2005 (17:06)  
Stará Paní: Brno do toho fakt nepleťte, už jste snad někdy jel z Prahy do Břeclavi s tím,aby vás vysadili v Řečkách a vy musel sednout na šainu a jet třeba do Heršpic? A když už jste nakousl ten přesun, té jejich "představě" nejde o to,aby nádraží nebylo v centru,ale aby zmizly ty koleje,náspy atd. ..Přemýšlejte nad tím,co píšete...
06.12.2005 (13:09)  
No a já si myslím, že máme pravdu oba. Rozdíl je v tom, že to, o co v Paříži usilují, v Brně kvůli jeho malosti dávno máme a chceme se toho zbavovat. V tom to moje srovnání samozřejmě nesedí. Ale už toho nechme. Ještě mě dnes čeká EC 72 a R 375.
registrovaný uživatel Brumla
06.12.2005 (10:51)  
ad MZ:
Mate na mysli tento projekt: http://www.nadrazivcentru.cz/txt/dukat.html ?
Nic lepsiho by Brno nemohlo dostat. Ale boj probihal jen v rovine odsunout/neodsunout. Tuto variantu jsem nasel na strankach zdruzeni Nadrazi v centru. Bohuzel, tato varianta byla stranou boje. Kdyby byla prezentovana siroke verejnosti a hlavne lidem durazne vtloukano do hlavy, ze Brno tim ziska vlastne jakesi METRO. A metro ma prece jen Praha... Mozna by tato varianta ziskala daleko vetsi podporu verejnosti.
registrovaný uživatel comar 
06.12.2005 (10:13)  
Stara pani: k vasemu druhemu prispevku se opravdu vyjadrovat nebudu, o brnenske nadrazi mi (tady) opravdu nejde. To bysme tu byli jeste hooodne dlouho.
K vasemu prispevku z 8:29:
<i>(2) částečné sjednocení nástupních bodů (umístění tohoto bodu do centra!); (3) umožnění průjezdu dálkových spojů Paříží.</i>
Tyto dva body jsou hlavnim duvodem stavby noveho parizskeho nadrazi (i kdyz netvrdim, ze nadrazi v centru neni fajn vec).
Ad (2) - cestujicim, kteri v Parizi prestupuji je uplne u pr**le, kde prestupuji, jestli v centru nebo uprostred pouste. Hlavne at to jde rychle nebo jeste lip - uplne bez prestupu, coz ale s nekolika ruznymi nadrazimy nejde.
Cestujicim, kteri bydli, pracuji apod. v Parizi by stacila i soucasna nadrazi. Ta jsou perfektne napojena na metro a RER. Pariz je tak velka, ze stejne vetsina lidi k tomu nadrazi musi nejak jet. Jestli jedou metrem 20min nebo 25min je uz docela jedno. Problem tvori hlavne lidi, kteri Parizi projizdeji, popr. zde pouze prestupuji.
Tento problem v Brne neni, protoze mesto je prujezdne a ma jen jedno nadrazi, takze prestupujici se nemusi trmacet z jednoho nadrazi na druhe. Proto je podle mne problem v Parizi naprosto odlisny od toho brneskeho.
Netvrdim, ze soucasna situace brnenskeho nadrazi je dobra a uz vubec se tady nehodlam bavit o jejim reseni.
registrovaný uživatel Laborec425  mail  
06.12.2005 (8:47)  
Stará paní: Moc krásně a vtipně napsané o tom brněnském nádraží. Víc, než souhlasím!
06.12.2005 (8:46)  
ad MZ: Souhlas.
Představte si, že by Paříž takové zanedbané kouty měla: Dlouhodobě by na ně radnice kašlala, nechala by je zpustnout. Pak by si po bolševickém vzoru našla pro své vlastní chyby zástupného viníka, kterého exemplárně potrestá: "Vidíte? Nádraží za to může! Vymístit! Lid si přeje rozvoj!"

Koncept brněnského jižního centra zazačala brněnská ODS realizovat už těsně po revoluci. Postavili M-palác, který tam měl být vstupní branou. Za ta dlouhá léta se mezi ochotnými investory sešlo 0 (slovy nula) zájemců. Celý koncept jižného centra (www.jcbrno.cz) je nesmyslný, megalomanský a od počátku nezvládnutý, vyrůstající z tradičního brněnského komplexu, že by toto město mělo hrát roli dvoumilionové metropole, kam se všichni investoři poženou. Určití lidé se nedokážou smířit s představou, že i půlmilionové město s odpovídajícím urbanistickým uspořádáním může mít něco do sebe a kulturně či společensky znamenat elitu. Nyní si město bere za rukojmí svého plánu železniční cestující. Uměle se tím oživí zatím neúspěšný projekt. Nechápou, že centrum je věc přirozená. Mohou vytvářet nové městské čtvrti či odpočinkové zóny (to ostatně mohli dělat i doposud), ale nevytvoří přirozené centrum, to je nesmysl.
Ten SJ diametr je vynikající věc (myslím, že jsem byl na přednášce toho chlapíka, ale jméno už si nepamatuju... - Dukát?; mimochodem, v tomto sporu je asi jediným člověkem s vizí), ale žádná z plánovaných variant nepočítá s financemi na jeho výstavbu. V případě zachování nádraží v centru by se na to těch cca 9 miliard (tuším) snad našlo, ale pokud se nádraží odsune (čímž rapidně vzroste potřeba tohoto diametru), je vznik kolejového diametru naprostou fikcí. Složité, že?
06.12.2005 (8:29)  
Comar: No pravda, bylo jich hodně, často jsem se ji účastnil:-) Nebojte, neberu to v osobní rovině, jakože "utřu každýho, kdo je proti nám". To ne. Mně se ta Vaše informovanost líbí, kvůli takovým, jako jste Vy, sem ostatně chodím, bráním se ale proti tomu, že "plácám nesmysly".

Stále mi z toho totiž nevyplývá, proč je snaha o nádraží v centru Paříže tak kardinálně odlišná od snahy o nádraží v centru Brna. Fakt, že je Paříž včetně svého centra xxx krát větší než Brno se svým, beru jako základní premisu, která je každému jasná a nepovažoval jsem za nutné ji komentovat.

Možná to beru v mnohem obecnější rovině než Vy. Z těch pár řádečků informací v článku není mnoho zřejmého, ale soudím, že přínosy tohoto kroku budou: (1) úleva celkovému zatížení železnice v Paříži (hlavně různých nádraží); (2) částečné sjednocení nástupních bodů (umístění tohoto bodu do centra!); (3) umožnění průjezdu dálkových spojů Paříží.

Cílem přestavby železničního uzlu Brno by mělo být: (1) úleva městu příliš zatíženému iracionálně stavěnými kolejovými tělesy + rozšíření hlavního nádraží kvůli velké zátěži; (2) Udržení centrálního nástupního bodu v centru na největší křižovatce MHD; (3) Usnadnit průjezd Brnem všem vlakům.

Brněnským problémem je bod (2). Brněnská radnice považuje vlak za něco, co je velké, tajemné a onehdá to viděli v televizi. Pokud má probíhat jakákoliv renovace či výstavba nádraží, má to pro ně smysl pouze tehdy, bude-li možné u něj zaparkovat cca 1000 aut. Jinak je pro ně nádraží něčím divným, hlučným a špinavým, co je lépe vymístit co nejdále od našeho vzkvétajícího centra naplňovaného postupně primitivní stavebnicovou architekturou, v níž hra převyšuje myšlenku. V podání brněnských radních zní bod (2) takto: "Pryč s nádražím, nikdo ho nepotřebuje, stačí, když k němu zavedeme jednu tramvajovou linku, možná dvě, a může být kdekoliv. Ať si tam ti neúspěšní chudáci, co se nezmohli na auto, dojedou tou tramvají a neobtěžují život nám úspěšným. Centrum patří autům. Nemůžeme přece trestat úspěch!"

Ne, toto není přehánění. Brno včetně jeho nezkrotných technokratů na radnici (že, pane Šimonovský) znám jako svoje boty.

Mně spíš připadne, že jste instinktivně alergický na snahu o stočení debaty na brněnské nádraží (jak sám přiznáváte), zatímco já se podobně instinktivně snažím každou debatu na toto téma stočit:-)
registrovaný uživatel comar 
05.12.2005 (21:13)  
Stara pani: jeste neco - pokud mate pocit, ze podporuju odsun brnenskeho nadrazi a kvuli tomu do vas rypu, tak si jeste jednou prectete, co jsem napsal. O tom, jestli se mi odsun libi nebo ne, jsem se nezminil ani jednim slovem a ani to delat nechci. Tech nekonecnych flamewaru o brneskem nadrazi uz tady bylo az prilis.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko