..: Před metrem na letiště má přednost dráha na Prosek :..

letištěPraha - Pražští radní nejsou příznivě nakloněni urychlenému dobudování metra na letiště v Praze-Ruzyni. Prvořadý význam má pro pražské zastupitele prodloužení úseku mezi stanicí Ládví a Prosekem na trase C. Záměr radních ve středu tlumočil ekonomický náměstek Petr Hulinský (ČSSD).

Někteří zástupci magistrátu uváděli, že například trasa metra D se začne stavět po dokončení linky C, tedy před rokem 2010. Hulinský však ve středu uvedl, že diskuse o tom, zda nejprve stavět linku D, nebo začít s prodloužením trasy A na letiště, očekává teprve za šest až sedm let.

Pražané si tak na metro na letiště v Ruzyni budou muset počkat, byť neexistence podzemní dráhy mezi centrem a letištěm je terčem podivu mnoha zahraničních turistů.

Trasa metra A se tak pravděpodobně v příštím roce rozšíří na opačném konci, kdy u nynější konečné Skalka roste nová stanice v Malešicích. Návrh na spojení s letištěm předpokládá, že z Dejvické povede metro přes Červený vrch, Veleslavín, Petřiny, Motol, Bílou Horu, Dědinu a Dlouhou míli na ruzyňské letiště. Někteří radní však dávají přednost vybudování nadzemní dráhy, která by vyšla levněji.

Zdroj : Novinky.cz


Petrr | 1.12.2005 (6:45)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Praha


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
David Z.
05.12.2005 (17:15)  
To MirekM:
Mám dojem, že tam jistý problém je. Mezi P.-Krčí a depem je na vlečce Metra zkušební dráha pro metro. Mají tam 4 kolejnice po kterých se jezdí. Ty metrové jsou ve směru z Krče tuším víc vpravo, ty vlakové zase vlevo. Je to dáno tím, že Metro má třetí (napájecí) kolejnici, která zasahuje do profilu železničních vozidel. Metrový pár kolejnic je tudíž k napájecí přiblížen, vlakový pár je od jí oddálen. Takže by celý úsek rychlodráhy musel být osazen celkem 5 kolejnicemi: 2 na kterých jezdí vlaky, 2 na kterých jezdí Metro a jednu ze které je metro napájeno. Samozřejmě by se asi ušetřilo za těleso, které by se muselo udělat pouze trochu širší a daly by se tam speciální "architektonicky řešené" pražce na které by se položily ty dvě tratě de facto přes sebe. Ale nechci vidět toho, kdo by navrhoval například výhybky (samozřejmě vysokorychlostní).

To basnik: Jinak s tím, že by zatékalo do souprav asi problém není, když v depech jezdí metro mimo tunel. Nebo oni když jim náhodou prší a mají jet na linku zajedou do tunel a vylívají kyblemi vodu z interiéru?
registrovaný uživatel xyz  mail  
03.12.2005 (0:18)  
mike, basnik:

Mam dojem, ze v Budapesti to jde. To je tam tak jine klima? Neprsi?
registrovaný uživatel basnik
02.12.2005 (23:59)  
Nejspíše protože by do nich teklo a byla by tam nejspíš příšerná zima :)))
registrovaný uživatel mike
02.12.2005 (2:04)  
mz: ano, to me vzdy zajimalo: proc to podelany metro nemuze jezdit po povrchu? ani ty reko soupravy z Acka nemuzou?
01.12.2005 (20:34)  
To je docela zábavné.
Soudruh primátor (ODS) jako starosta městské části Praha 6 prosazoval "krtčí dráhu" na letiště, jako spásu, jeho modrý nástupce tlachá totéž.
Že by soudruh primátor změnil názor ? "Modrý" náměstek zase přišel s nápadem zkrátit již tak krátké perony na Masaryčce, aby se mohly efektivně využít pozemky … nebo odsunout Masaryčky na východ, kde je METRO "C/B" (fakticky o 1,5 km do prostoru Hrabovky), kde to je na METRO "C/B" cca 750 metrů a žádná tramvaj …
Další verzí je "pseudo rychlodráha o rychlostí 80 km/h" vedená z Buben na HLN, protože mezistátní letiště musí být spojeno s mezistátním nádražím …
Hulínský má patrně jako ekonomický náměstek realističtejší vidění.
Pražské metro nemůže být vedeno povrchově, protože je to "sovětské metro", které jezdí v exSSSR po povrchu, ale má české specifikum, které to nedovoluje.
01.12.2005 (20:17)  
Jo přátelé, sajgon bude! Pražští soudruzi vždy tvrdili, že dráhu nepotřebují, že maj metro a gumová kola. Teď když nejsou prachy na metro a i kdyby byly, tak se to postaví tak o 15 let později než by bylo potřeba. Optimisté věří, pokud bude v roce 2020 LOH, tak se to udělá. Jinak se soudruzi budou dohadovat podstatně déle. Pak zas už nebude potřeba, protože letadla nebudou mít na co létat. Jezděte taxíkem. Nebo Vás odveze někdo z rodiny. Nyní je parkoviště pro auta zadarmo na 10 minut a je naplněné ve špičce z 10%. To je pohoda... V autobusech nechte západoevropské pivní turisty ať si trochu užijí. Jsme pro ně Východ a jak známo v Asii je veřejná doprava trošku maso... Budou mít slušnou rozcvičku.
registrovaný uživatel TAXI PRAHA
01.12.2005 (20:11)  
To je dobře. My žádný metro ani železnici nechceme. To bude vejvar
registrovaný uživatel TAXI PRAHA
01.12.2005 (20:11)  
To je dobře. My žádný metro ani železnici nechceme. To bude vejvar
registrovaný uživatel Jan Prech
01.12.2005 (18:12)  
Taky si myslim, ze metro je lobbysticka zalezitost, je to podstatne drazsi a pomalejsi nez rychlodraha, ale z drazsiho projektu zbyde vic na co? No prece na uplatky...a delnicka trida nam muze co? P... ;-)
registrovaný uživatel MirekM  mail  
01.12.2005 (17:48)  
A co takhle vybudovat jednu trať pro metro i „pozemní“ vlaky? I když v současné době je spojuje asi jen rozchod… :(
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko