..: Čína plánuje objednat 60 rychlovlaků ICE :..
Düsseldorf - Čína chce podle článku deníku Handelsblatt objednat u Siemensu 60 jednotek ICE. Čínský prezident Hu Jintao chce jednání o nákupu ukončit během své návštěvy Německa příští týden. Jednalo by se o ICE3 a všechny vlaky by byly montovány v Číně. Z Německa by byly dodány jednotlivé díly a software. Celková cena zakázky se pohybuje kolem 1,3 miliardy €.

CSPSV | 7.11.2005 (11:33)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Německo


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
weaver
09.11.2005 (14:46)  
Ono dnes us to nie je ziadny problem. V poslednom case napr lokomotivy urcene pre Australiu su vyrabane v Indii a dokoncene vo Svaciarsku a takmer stovka polohotovych strojov pred nasadeni precestuje polovicu zemegule....
09.11.2005 (12:22)  
Montáž jednotek v Číně také řeší problém, jak tam ty hotové jednotky přepravit. Kdyby se to mělo dít přes Velkou zemí, tak se budou muset vyrobit ŠRT podvozky, provádět převazování atd atd, což není zadarmo. Přeprava by taky něco stála. Lodí by to sice šlo taky, ale nakládání a vykládání není bez problémů, ledaže byste si vypůjčili nějakou trajektovou loď, která má koleje, ale ta zase nemá "papíry" na takové plavby a zpátky by jela prázdná. Takže nejjednodušší je to v rozebraném stavu zabalit do kontejnerů a poslat lodí nebo vlakem do Číny. Čínských a kdejakých kontejnerů je Evropa plná.
registrovaný uživatel honzaW
09.11.2005 (8:03)  
2 troll: tak to jsi moc necetl... :)
registrovaný uživatel Troll
08.11.2005 (22:27)  
Mě vždycky dostává, jak se na tomhle webu dokáže z prvu neškodné zprávy rozvinout živelná debata na všechny možný témata. To jsem snad nikde jinde nezažil.
registrovaný uživatel M 
08.11.2005 (22:08)  
Asi to bylo mysleno tak, ze asijske hospodarstvi je na kopirovani postavene uz od WW2...
registrovaný uživatel TCM
08.11.2005 (21:36)  
Borovička: Jinak k té poznámce, že parní lokomotivy okopčené se v Číně úspěšně léta vyráběly a nikomu už to moc nevadilo dodávám, že právě i podle mnohých firem jediná možnost, jak se bránit proti kopírování výrobků Číňany, je urychlený výzku a vývoj, takže v době, kdy vrhnou na trh kopii je již původní výrobek technologicky o třídu výš. Proto ten apel, aby se Evropa a Amerika probraly a mohutně zvýšily investice do výzkumu, jinak doznají hořkých konců.
registrovaný uživatel TCM
08.11.2005 (21:15)  
Ano, myšlenky pana prof. Zeleného také znám a beru je trochu s rezervou, ale v tom, že Číňané chtějí být nejlepší, má zcela pravdu. Je to jiná mentalita. Oni zcela upřímně chtějí sloužit státu a společnými silami ho budovat a svým způsobem se mu i obětovat. Dalo by se říci, že komunistické smýšlení je jim v tomto zcela vlastní. Je v tom ale i velká část propagandy vlády Číny, která takové smýšlení v občanech dlouhodobě buduje. Proto také ani Číňané nijak proti komunismu nevystupují a naopak se diví cizincům, co se jim na tom komunismu nelíbí, když se jejich zemi daří tak dobře...
Čína má opravdu velice dobře našlápnuto k tomu, aby celý západní svět převálcovala a možná se jí to i podaří. Naštěstí ale zákony ekonomiky celkem spolehlivě fungují a je jisté, že zároveň s tím, jak roste životní úroveň, porostou i platy a výrobní náklady a za nějaký čas už nebude Čína tak výhodná pro přesun celých podniků. Takže výsledkem celého tohohle procesu mohou nakonec být rovnocenně vyrovnané světové regiony s podobnou životní úrovní a cenou pracovní síly. Jenže než k tomu dojde, nastane v tom současném světě ještě hodně otřesů, jejichž přechodným jevem je výrazný pokles životní úrovně současných států, které se řadí k těm nejvyspělejším. Tedy něco podobného, co hlásí prof. Zelený.
Nakonec je svým způsobem pravda, že je tu hrozba ze strany Číny, možná to skutečně donutí Evropu a Ameriku pohnout zadkem a začít výrazně investovat do vědy a výzkumu, školství, reformovat svou sociální síť (to se týká především Evropy), tak aby donutila makat všechny povaleče, co jen zneužívají sociálních podpor a výrazně zliberalizovat ekonomiku, aby dokázaly čelit konkurenci dravé Asie.
Například už dnes vydává Čína na podporu vědy a výzkumu dvojnásobné procento z HDP než Evropa a každým rokem podíl kontinuálně narůstá (podle prognózy do několika let předstihnou i USA), zatímco u Evropy výdaje stagnují. A když si ještě k tomu Čína nakrade technologie a know-how ze zahraničí, pak má vedoucí pozici prakticky jistou.

Borovička: Jistě, že nikdo z Číny neutíká, protože mít továrny v Číně je pro ně vlastně existenční nutnost - aby dokázaly nízkými náklady na výrobu konkurovat ostatním výrobcům, kteří taktéž vlastní továrny v Číně a také, aby se dostaly a udržely na lukrativním Čínském trhu, který pro ně představuje obrovský odbytový potenciál (ale opět jen do určité doby, dokud čínské podniky na základě převzatých technologií cizí investory nezničí.) Je tu jen jediné řešení pro zahraniční investory do budoucna, aby se dokázaly udržet na světovém trhu - musí veškerý vývoj i výrobu přesunout do Číny. Jedině tak se stane jejich výroba konkurenceschopná. To bude však mít za následek obrovské problémy pro celé hospodářství v domácích zemích daných výrobců, tedy v především v Evropě a Americe. Poroste nezaměstnanost a výrazně klesne životní úroveň tím, jak se postupně budou uzavírat závody a přesouvat do Asie.
Je však také zajímavé, že většina investorů tvrdí, že lépe se jim investuje v Indii právě díky faktu, že se jedná o demokratickou zemi, která se snaží postihovat porušování vlastnických práv (a také tomu, že v Indii umí nesrovnatelně více lidí mluvit anglicky). Jenže Indie je stále
oproti Číně chudá a velikost trhu je mnohem menší díky nižší koupěschopnosti obyvatel. Proto naprostá většina investuje do Číny, ačkoliv náklady na výrobu jsou takřka vyrovnané.

Stranger:
nedavno zverejnil svoje VRT kontrakty Taiwan?
Pokud vím, tak vlaky na základě japonských Shinkansenů (řady 700) už na Taiwanu mezi Tchaj-pejí a Kao-siungem jezdí od ledna, takže to nic nového.
Nicméně mi nějak uchází smysl této poznámky.
08.11.2005 (11:59)  
A na jakem zakladu je postaven ekonomicky uspech cele asijsko-pacificke oblasti?
(mimochodem pana prof.Zeleneho neberte zas tak uplne vazne, on je to typ cloveka "profesora" podobny nasemu prezidentu - rad prehani, kdyz jde o neco, co podle nej nikdo jiny nezna...)

Mimochodem nedavno zverejnil svoje VRT kontrakty Taiwan - dohodli se na japonske technologii, ktera tak bude poprve pouzita mimo Japonsko.
08.11.2005 (11:22)  
A když už to tak krásně rozebíráme, tak Číňané už jistě chystají okopírování Škodovky - Škodovka chce od konce příštího roku vyrábět nové vozy v Číně.

http://www.radio.cz/cz/clanek/65384

A kdo nezná čínskou realitu tak vyjímám:
Kde se vozy budou vyrábět?
"Vozy se budou vyrábět v závodě Volkswagen v Šanghaji."
Ten závod už stojí?
"Ano."
08.11.2005 (8:32)  
Pokud by Čína porušovala duševní vlastnictví u té výroby aut, tak se tam nikdo nepohrne. I ty značkové počítače odtud neutekly. U toho VW (FEW? - kdoví jaké klikyháky to jsou v Číně - na autech je vw) se tam jela výroba spíše výběhových typů - Samantha. Parní lokomotivy okopčené se v Číně úspěšně léta vyráběly a nikomu už to moc nevadilo. A pak u těch aut ale i železničních vozidel někdo dělá karosérii, jiný motor nebo elektrickou výzbroj. Kolik ze škodovky Octavie se vyrábí v ČR a co se do těch ICE do Číny doveze? Kapitalismus 19. století hrozí nejen v Číně a je to opravdu větší nebezpečí než nějaké kopírování. Venkov Číny je spíš než kapitalismus středověk a odtud se jde do 19. století za lepším. To samé je ale Indie a máme hned 1/4 lidstva ochotných do toho kapitalismu jít. Ovšem dost lidí si polepší a hádám, že ti co najdou práci ve fabrikách produkujících ICE nebudou spát mezi směnami u ponku ve fabrice jako dělníci na stavbách, kteří spí na lešení například na nejdelší pekingské třídě.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko