..: Nádraží hluboko v hoře :..

sbbPorta Alpina - V nitru Gotthardského masivu ve Švýcarsku je ražen rekordně dlouhý alpský tunel, který bude mít železniční stanici hluboko v hoře. Při teplotě 28°C razí horníci nejdelší tunel světa s délkou 57 km, který bude součástí alpské železniční transverzály (NEAT). U Sedrunu dokončili 800 m hlubokou šachtu pro cestu ze stanice Porta Alpina, odkud se má ročně z nitra hory výtahem a následně autobusem na povrch přepravit 50 - 60 tisíc turistů. V roce 2016 pojme tunel 250 vlaků denně a cesta Curych - Milán se zkrátí na 160 minut. Rozpočet projektu je plánován na nejméně 10,5 mld.€.

Zdroj: Týden


CSPSV | 12.10.2005 (22:47)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Švýcarsko


13.10.2005 (16:31)  
Sedrun je stanice na trati společnosti MGB (dříve FO). Asi 10 minut od stanice (cesta značena) je tří nebo čtyřpatrový "barák", kde sídlí stavební správa a v posledním patře je informační centrum ohledně stavby a hezká modelová "dráha" na které se ukazuje, jak rychle zvládl trasu (nevím už odkud kam) poštovní panáček, automobil, vlak různých epoch … K tomu nějaké videoprojekce atd. Velmi pěkné, stojí za podívání. Vstup je samozřejmě zdarma – ostantě rozpočet stavby je plánován na "nejméně" (jak hezké …), takže když se to přešvihne o libovolnou částku, nic se nemůže kritizovat …
Když jsem tam byl, tak pod infocentrem jezdila samoobslužná pozemní lanovka s jednou kabinkou, kterou se dalo svézt až dolů ke vstupu do "podzemí" … ale to jsou 3 roky.
registrovaný uživatel Oto
13.10.2005 (10:37)  

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko