..: V Praze a v Kralupech se konalo protiteroristické cvičení :..
infoPraha / Kralupy nad Vltavou - Dnes v noci se na několika místech konalo protiteroristické cvičení Podzim 2005. Přesně v jednu hodinu v noci se ozval ve vestibulu stanice metra Náměstí Republiky v Praze výbuch bomby. Do deseti minut dorazily více než dvě stovky záchranářů a policistů. Do podzemí nejprve sestoupila protichemická jednotka a pyrotechnici. Teprve pak mohli na nástupiště i zdravotníci. Za půldruhé hodiny hasiči a zdravotníci vynosili ven na 30 figurantů, kteří hráli těžce zraněné. Dalších 15 cestujících při předstíraném výbuchu zemřelo.
Součástí cvičení byla i simulovaná havárie vlaku v Kralupech nad Vltavou. Na svědomí měla pětadvacet mrtvých obětí a téměř devadesát zraněných. Na místo cvičení protiteroristického zásahu přijelo více než tři sta záchranářů. "Teroristé" odpálili trhavinu ve vlaku, který následně vybuchl. Okamžitě vznikl chaos a panika jako v reálné situaci. Po pár minutách na místo přijela policie a hasiči se speciální jednotkou, která měla za úkol zjistit, zda nebyly v prostředí chemické, radioaktivní nebo biologické látky. Potéí k zraněným mohli přijít zdravotníci.
Na nádraží v Praze-Holešovicích navíc policie prověřovala nález podezřelé tašky. Na místě byla za 15 minut, policisté uzavřeli okolí. Ukázalo se, že taška bombu neobsahuje. Policisté z útvaru rychlého nasazení pak na nádraží předvedli, jak by zadrželi údajného teroristu.
Exploze si vyžádaly mrtvé a desítky zraněných, které věrně představovali figuranti. Vážně zraněné převážely sanitky do nemocnic. V pražských nemocnicích se cvičení skutečných pacientů nedotklo. V motolské nemocnici figuranti končili na centrálním příjmu, zato v nemocnici Bulovka procházeli obvyklým postupem, v péči lékařů byli i v Tromayerově nemocnici.
Nácvik likvidace neštěstí po následku exploze v Praze si nenechali ujít ani český premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministr vnitra František Bublan a pražský primátor Pavel Bém (ODS). Označili je za prospěšné.
Rozsáhlé protiteroristické cvičení ministerstva vnitra skončilo nad ránem. Stálo kolem dvou milionů korun. Ministerstvo vnitra akci naplánovalo po teroristických útocích v Londýně, které se staly v létě.

Zdroj : České noviny (ČTK) , Novinky.cz

JRtrain Poslat mail autorovi | 23.9.2005 (11:56)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Služby

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


24.09.2005 (19:31)  
Zajímavý je název toho cvičení : PROTITERORISTICKÉ …, který používají média … tohle nebylo cvičení zásahu proti teroristům, ale nácvik toho, co by se muselo dělat v případě teroristické akce …

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko