..: Ceny benzínu a nafty rostou, ČD zatím nezdražují :..
InfoPraha - V posledních dnech došlo k prudkému nárůstu cen benzínu a nafty, ovlivněné děním ve světě a pohybem cen ropy. Benzín u některých čerpacích stanic v České republice včera podražil až k hranici 35 korun. To má vliv zejména na dopravce, kteří jsou nuceni zdražovat své služby.
České dráhy se zatím zdražovat nechystají. Uvažují ale, že požádají o pomoc ministerstvo dopravy. Dražší nafta by je letos mohla přijít na 300 milionů.

Zdroj : iDnes.cz

JRtrain Poslat mail autorovi | 6.9.2005 (11:23)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
Nobody
07.09.2005 (15:33)  
At uz jsou ceny fixni nebo ne, tak mi vzdy znovu a znovu "prekvapuje" diskuse na tema zdrazovani, kdyz ceny pohonnych hmot jdou nahoru. V obracenem pripade je vzdy ticho po pesine a nejen u CD.
registrovaný uživatel xyz  mail  
07.09.2005 (10:36)  
ad Stará paní:
Tím to nebude, těch pár osobních vozů (zaměstnanců) je proti spotřebě mašiny jistě zanedbatelných.

Určitou roli by v tom mohl hrát fakt, že možných dodavatelů elktřtiny není tolik -> nižší pořizovací cena o procenta ze zakázky nutná ke "správnému" rozhodnutí.
07.09.2005 (10:11)  
Beneš:
to je velice zajímavé. Vyplývalo by z toho, že cena je fixní. Ten poměr plateb za naftu a za elektřinu mě dost překvapil. Není to tím, že se elektřina hůř krade?
registrovaný uživatel Hroch 
06.09.2005 (23:53)  
M.Zikmund:
Jenže ČD zatím nerozlišují platby za tu či onu trať (viz problémy v Ústeckém kraji) takže nevím, jak budou rozlišovat ceny za vlaky na elektrifikovaných/neelektrifikovaných tratích...
registrovaný uživatel Beneš
06.09.2005 (20:21)  
Poslední smlouva na tříletou dodávku PHM byla podepsána letos 2.května na objem cca 100 mil. litrů ročně se společností PARAMO za cenu 7,1 mld. Kč.

Pro srovnání za dodávku elektřiny se platí ročně cca 1,4 mld. Kč.
06.09.2005 (20:06)  
Nákup u výrobce může být nejlevnější, například za předpokladu, že platíte z ručky do ručky nebo v termínu 14 dní …
Pro Prahu bude rozhodně nejvýhodnější nákupu pípy v Kralupech, ale pro Moravu (Brno) bude levnější nákup ze Slovnaftu nebo z rakouského Schwechatu z důvodu nižších přepravních nákladů … proto je lepší kupovat to od "překupníka" který si tohle vyřeší sám a akceptuje splatnost 2 měsíce;
fixní cena patrně neexistuje, to by se musela zahrnout do podmínek soutěže… rozumně vzato, když uzavřete konktrakt na 3 roky, v okamžiku kdy stojí litr 20 Kč, těžko můžete vyžadovat tuhle cenu za tři roky, platí–li okolí jednou tolik …
zkrátka a dobře možná některým spořivým krajům bude najednou "drahý čtyřvozový osobní vlak jezdící v hodinovém taktu" tažený elektrickou lokomotivou milejší než "levný" autobus jezdící na naftu …
06.09.2005 (17:23)  
Co sy tak matně vybavuji výběrové řízení na dodavatel PHM bylo vypsáno,ale jak dopadlo tak to netuším.
dopisovatel nebo člen ŽP martin
06.09.2005 (17:19)  
plnou PAROU-BECK :)
dopisovatel nebo člen ŽP vvx
06.09.2005 (17:14)  
... ještě nedávno čd nakupovaly od překupníků, jako např. robinoil. aktuální stav neznám, ale machinace jsou zřejmé. pro zajímavost jizerská dráha nakupovala přímo u výrobce, tedy v kralupech, což by mělo být nejvýhodnější - záleží samozřejmě na objemu.
06.09.2005 (16:19)  
Ví tu někdo, jakým způsobem dráha naftu nakupuje? Měl jsem pocit, že se to řeší dlouhodobě na základě výběrového řízení, čímž se vlivy cenových výkyvů čátečně eliminují. Je v uzavřené smlouvě stanovena cena v absolutních hodnotách, nebo jen ve vztahu k aktuální ceně za barel? Nebo jsem úplně mimo?
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko