..: České dráhy zahájily proces revitalizace čtyř nádraží v Karlovarském kraji :..
ČD - Projekty v Karlovarském kraji jsou součástí komplexní strategie revitalizace více než 60 stanic v České republice nazvané „Živá nádraží“.

České dráhy zahájily v Karlovarském kraji proces revitalizace stanic ve Františkových Lázních, Karlových Varech, Mariánských Lázních a v Sokolově. Revitalizace stanic v Karlových Varech a Mariánských Lázních proběhne ve spolupráci se společností GrandiStazioni Česká republika; nádraží ve Františkových Lázních a Sokolově budou modernizována ve spolupráci s partnery, kteří vzejdou z výběrových řízení vyhlášených Českými drahami. Revitalizace zmíněných čtyř nádraží je součástí komplexní strategie modernizace více než 60 stanic v České republice nazvané Živá nádraží. Celý postup bude zahrnovat nejen celkové omlazení interiéru i exteriéru nádražních budov, ale především přinese zásadní zvýšení kvality odbavovacích a dalších služeb poskytovaných cestujícím. Cíl je jediný – učinit z nádraží respektované součásti městské infrastruktury, kam lidé chodí rádi nejen, když někam cestují. Standardní součástí revitalizačních aktivit by mělo být také plné zpřístupnění stanic občanům se sníženou pohyblivostí, zavedení dalších doplňkových služeb a větší zaměření na funkční podporu rozvoje turistického ruchu (služby pro cizince, apod.).

Františkovy Lázně a Sokolov - Revitalizace nádraží ve Františkových Lázních a Sokolově proběhnou ve spolupráci s partnery, kteří vzejdou z výběrových řízeních vypsaných Českými drahami. V případě nádraží ve Františkových Lázních již bylo výběrové řízení vypsáno 24. června 2005 s tím, že uzávěrka pro předložení nabídek je 23. září 2005. V případě revitalizace nádraží v Sokolově dojde k vypsání výběrového řízení v následujícím období s tím, že celý proces probíhá v úzké koordinaci s městem, které jako součást modernizace umístí v blízkosti vlakového nádraží nový terminál autobusové dopravy. Za tímto účelem odprodají České dráhy městu pozemek v blízkosti vlakového nádraží. Partner, který pak vzejde z výběrového řízení, bude mít za úkol provést remodeling výpravní budovy tak, aby došlo nejen ke zvýšení komfortu pro cestující, ale současně bylo možné zajistit lepší komerční využití objektu nádraží. Současně partner zajistí koordinaci vytvoření ČD centra s instalací informačního systému autobusové dopravy a výstavbu parkoviště P+R. Zároveň také získá ke komerčnímu využití třípodlažní objekt v areálu přednádraží.

Karlovy Vary a Mariánské Lázně - Revitalizace nádraží v Karlových Varech a v Mariánských Lázních proběhne ve spolupráci se společností GrandiStazioni ČR. Společnost GrandiStazioni hodlá u těchto projektů proinvestovat v případě každé ze dvou stanic přibližně 50 milionů Kč a modernizační práce by měly za plného provozu probíhat přibližně dva roky. Oba projekty jsou tak dnes ve fázi, kdy byly dokončeny veškeré předběžné technické činnosti, projekty byly projednány a schváleny v průběhu dubna a května představenstvem a dozorčí radou Českých drah. K projektům se již také předběžně pozitivně vyjádřily hlavní zainteresované instituce místní správy a v tuto chvíli projekty podstupují schvalovací řízení k získání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení. Vedle úspěšného postupu technických fází projektu je novinkou také vstup Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) do společnosti GrandiStazioni Česká republika, kde banka koupila kapitálový podíl ve výši 39 %. Přistoupení EBRD k projektu znamená další potvrzení úspěšnosti modelu partnerství ČD a GrandiStazioni na revitalizaci železničních stanic.

tisková zpráva ČD


CSPSV | 31.7.2005 (16:21)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Karlovarský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko