..: Al-Kajdá zaútočila na londýnské metro :..

Londýn - Aktualizováno 8.7.2005 22:17 - Ve čtvrtek dopoledne došlo ke třem výbuchům v londýnském metru. Výbuchy byly podle Scotland Yardu hlášeny mezi stanicemi metra Aldgate East a Liverpool Street, Russell Square a King's Cross a ve stanici Edgware Road. První výbuch byl hlášen v 9:49 z metropolitní linky mezi stanicemi Liverpool Street. Po explozích byly stanice metra evakuovány, uzavřeny a metro se zastavilo. O půl hodiny později v 11:15 byl hlášen výbuch v patrovém autobusu na Tavinstock Square. K teroristickému činu se přihlásila organizace Al-Kajdá.

V současnosti je hlášeno přes 50 mrtvých a na 700 zraněných. Protože nejsou všechna těla vyproštěna, očekává se až dvojnásobný počet mrtvých. Den po atentátu v Londýně metro většinou jezdí, sedm je jich plně v provozu, na dalších mohou vlaky jezdit opožděně, mimo provoz zůstávají linky Circle, Hammersmith a City. Stanice King´s Cross slouží jen pro přestup. Autobusy objíždějí místa výbuchů. Dopoledne byly kvůli falešným poplachům krátce uzavřeny londýnské železniční stanice Euston a Liverpool Street. Cestující byli evakuováni, ale záhy se mohli vrátit do vlaků. Uzavřena zůstává stanice londýnského metra Charing Cross, která byla z bezpečnostních důvodů evakuována.

Zdroj : ČTK a www.novinky.cz


Railman Poslat mail autorovi | 7.7.2005 (15:40)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu Spojené království


08.07.2005 (17:37)  
Počet mrtvých dnes po poledni oficiálně dosáhl čísla 52. Podle šéfa metropolitní policie zůstaly v tunelu mezi King's Cross a Russell Square ještě desítky mrvých těl. Takže počet mrtvých pravděpodobně převýší počet sto. Místo výbuchu se totiž pro množství trosek a pro narušenou statiku tunelu zatím nepodařilo celé prohledat.
Jinak k explozím došlo postupně (tak jak byly hlášeny - místního času): 8:51, 8:56, 9:17 a nakonec autobus až v 9:47 - tam je možné, že se atentátníkům nepodařilo už kvůli zavřenému metru dopravit bombu do podzemí, tak jí odpálili v autobusu.
K útoku se na internetu přihlásila "Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě", což jednak nemusí být pravda a nemusí nutně přímo souviset s al-Kajdá.
07.07.2005 (21:21)  
Explodovaly tři vlaky - jeden mezi Aldgate East a Liverpool Street (asi 100 metrů před nástupištem - 7 obětí), druhý mezi King's Cross a Russell Square (tam je nejvíc obětí - přes dvacet) a třetí ve stanici Edgware Road (hned vedle Paddington - také 7 obětí) - tam byly zasaženy i další dva kolemjedoucí vlaky. Pak bouchnul doubledecker na Tavistock Square, naštěstí bomba byla v horním patře, jinak by to byl mnohem větší masakr (2 oběti).
Celkově jsou tam desítky těžce zraněných (údajně 50 až 150) - popáleniny, zlomeniny i amputace končetin. Celkem zraněno bylo něco mezi 700 až 1000 lidí.
registrovaný uživatel Martin
07.07.2005 (16:12)  
Je to hroza, hlavne ked si predstavim, ze som tam chcel ist s priatelkou prave na tento predlzeny vikend...

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko