..: DB rozšiřuje zákazy kouření :..
Berlín - Se světovým dnem NEkouření 2005 (úterý 31.5.2005) rozšiřuje DB zákaz kouření v osobních a spěšných vlacích (RB/RE) v dalších spolkových zemích. Dolnosaská ministryně sociálních věcí Dr. Ursula von der Leyen dnes vyhlásí vždy 1. vůz každého vlaku za nekuřácký (platí pro Dolní Sasko a Brémy). Do konce roku mají z příměstských vlaků zmizet kuřácké oddíly. Bez kuřáckých oddílů jezdí dnes tyto vlaky v Sasku, Bádensku-Württenbersku a Severním Porýní-Vestfálsku.
Průměrně stráví cestující v příměstském vlaku asi 20 minut. 3 ze 4 dotázaných kuřáků cestujících vlakem jsou ochotni po tuto dobu nekouřit. Podíl nekuřáckých míst v dálkové dopravě průběžně stoupá (dnes asi 80%). Při rezervacích značně klesá poptávka po kuřáckých oddílech.
DB zesiluje ochranu pro nekuřáky i na nádražích. Od roku 2002 probíhá program "rauchfreie Bahnhöfe," tzn. absolutní zákaz kouření v halách. Na nástupištích je kouření omezeno pouze na koncové části, které většinou nejsou kryté střechou. Minulý rok se počet "nekuřáckých nádraží" zvýšil z 233 na 1.300.

CSPSV | 31.5.2005 (10:31)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Německo


  1 2      Zpráv na stránku:   
lada
01.06.2005 (15:01)  
Kurakum kuracke vozy preji - tedy samozrejme pokud si je zaplati. A sobe naopak preji nekuracke vozy a nejsem ochoten travit cas ve vozech, ktere jsou napul kuracke a napul "nekuracke".

Bohuzel nekurackych a pritom kvalitnnich vozu u nas moc neni.Z cesko-slovensko-polskych me napada snad jen slovensky Beer a ceske Bmz (kdyz tam smradochu neni moc a zaviraji si dvere).
PAja
01.06.2005 (7:23)  
To s tím kuřáckým příplatkem je zajímavá myšlenka. Ale myslím že u birokraticky založených ČD jen těžko prosaditelná.
31.05.2005 (21:52)  
Domnívám se, že by se mohla pokusně u vybraných vlaků zavést "KUŘÁCKÁ TŘÍDA", kde by vyšší jízdné. Jelikož se jízdenky vydávají elektronicky, po roce by se dalo zjistit, jaký je zájem "o kouření ve vlaku" a protože by byl patrně malý, tak by se se zase zrušila a kouření by se umožňovalo pouze ve vlacích mezistátního režimu.
registrovaný uživatel Web
31.05.2005 (21:12)  
No, já bych slečnu klidně nechal si zakouřit ;) Ale žádný zapalování! Jinak už se mi párkrát stalo, že si ke mě do "nekuřáckého" kuřáckého kupé přišel někdo zapálit, s tím, že "v tom přece nebude sedět celou cestu"...
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
31.05.2005 (20:04)  
Mě se stala taková věc, sednu si do kuřáku, který kupodivu! vůbec nesmrděl jak nějaká zaplivaná čtyřka, a asi za půl hoďky přišla slečna. Slušně se zeptala, jestli si může zapálit, a já jí slušně řekl, že bych byl nerad. A ona, že je to kuřácké kupé. A já že normální je nekouřit. Tak se usmála, sbalila a šla o vagon dál. Asi po 10 minutách se vracela. Zřejmě tam uspěla.
31.05.2005 (19:57)  
A nejlepší jsou ty kuřáci co sednou do nekuřáka a do kuřáka si chodí "zahulit" a co ty nekuřáci kteří z nedostatku nekuřáckých míst musí sedět(přece nebudou kvůli kuřákům stát) v kuřáku???
31.05.2005 (19:39)  
Sám jsem kuřák a ve vlaku si rád zakouřím. Sleduji tedy svůj zájem. Připadá mi ale zbytečné, aby měly všechny vagóny po třech kuřáckých kupé. Rád si zapálím v kupé, ale chápu, že to není všude možné. Chtěl bych ale, abych si v každém vlaku mohl někde zapálit. Honičky s průvodčím a kouření na záchodě jsou podle mého také zbytečné. Na Slovensku mají jeden kompletně kuřácký vůz - to je šikovnější. Nejlepší by ale bylo, kdyby bylo zvykově stanoveno, že se může kouřit například na poslední zadní chodbičce ve všech vlacích. Komu kouř vadí, snadno se mu vyhne. V současnosti jsou ale některé vlaky hyperkuřácké (3-4 kupé v každém vagóně, např. Ex530/531, R876/877), zatímco obrovská spousta jiných přísně nekuřáckých. Kupříkladu na většině rychlíků Brno - ČB (cca 260 minut) si nezakouříte, musíte dlachnit JŘ a hledat, kde je křížení, před mobil hledat, kolik má protijednoucí vlak zpoždění a podle toho včas vyskočit (drtivá většina vlaků tam má i tak zpoždění). Je to nesmysl. Devizou vlaku je WC a měla by jí být i možnost někam ve vlaku poodejít a zapálit si. Tak, aby jiní nestrádali.
registrovaný uživatel -ps-
31.05.2005 (16:37)  
Od 1.6.2005 se k "nekuřáckým" zemím přidává Švédsko (i když oni mají spíš svůj žvýko-tabák). Určitě kuřáci zvyšují náklady (na úklid, rychleji jsou zničeny potahy).
registrovaný uživatel comar 
31.05.2005 (16:17)  
DB si asi spocitala, kolik ji kuraci a s nimi spojeny bordel stoji penez. Navic nechcou kvuli kuracke mensine odradit vetsinu nekurackych cestujicich.
BTW: uplny zakaz koureni na pracovisti a tedy i ve vlaku plati uz v Italii, Irsku a co sem slysel tak v Nizozemi jsou taky vsechny vlaky nekuracke (s vyjmkou ICE-International a Thalys)
31.05.2005 (14:55)  
Všechno jde když se chce a kouřit není a nikdy nebyla povinnost!!!!!!!
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko