..: Vedení ČD podepsalo s odbory kolektivní smlouvu :..
logo_cdPraha - Po půl roce vyjednávání podepsalo vedení ČD, a. s., s příslušnými odborovými sdruženími kolektivní smlouvu. Letos tak platy na dráze porostou v průměru o 5% a zaměstnanci budou moci čerpat další výhody, např. až 2 týdny dovolené navíc. V loňském roce činila průměrná mzda u ČD, které jsou se 70.000 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v zemi, 18.340 Kč.
Vyjednávání vázlo kvůli Federaci strojvůdců, která požadovala pro své členy zvláštní příplatek za náročnost jejich profese. To však nebylo přijatelné ani pro vedení firmy ani pro ostatní odboráře. Celý spor nakonec vyřešila zprostředkovatelka. Po podpisu kolektivní dohody se začne jednat o změnách tarifního zařazení některých profesí. Změna Sborníku prací (tarifní zařazení profesí, systém odměňování) by měla být komplexní.
Podepsání dohody bylo jednou z priorit nového generálního ředitele Ing. Josefa Bazaly. Kvůli neuzavření kolektivní smlouvy hrozilo, že o práci přijde dalších 2 - 2,5 tis. zaměstnanců. To je nyní vyloučeno a o práci tak přijde maximálně 6 tis. zaměstnanců, většina z nich v rámci doprovodného sociálního programu. Kvůli tomu, že ČD propouštěly v některých regionech nad rámec DSP, hrozilo OSŽ stávkou. Nakonec byla ustanovena komise, které všechny sporné případy propuštěných železničářů posoudí a v opodstatněných případech vezme vedení podniku výpovědi zpět.

CSPSV | 16.5.2005 (17:44)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Česká republika (celá)


Kubíček
20.05.2005 (6:37)  
Karel:
Proč nejdu k ČD pracovat? Protože:
1) Nemám na to žaludek
2) Nechci mít za rok zdegenerovanou půlku mozkové tkáně
3) Protože x dalších důvodů.
Sergej
19.05.2005 (2:19)  
Karel: Ano, všem strašně závidím, a nejvíc tobě tvoje geniální myšlenky.
jirkak
17.05.2005 (13:31)  
Souhlasím se Sergejem, ale zároveň souhlasím s Karlem - na jednu stranu je nelogické, že mají zaměstnanci tolik výhod když vlastně kromě těchto výhod nic jiného nemají, tím myslím finanční ohodnocení. (vyjma zaměstnanců GŘ samozřejmě)
Karel
17.05.2005 (8:18)  
Takže všechny ty kecy tady jsou jenom závist, jak je to už v tomhle debilním státě zvykem. Když závidíte, jaké mají u ČD zaměstnanci výhody, tak proč nejdete k ČD pracovat?
Rumcajs
17.05.2005 (7:22)  
Jak rád bych pracoval u takovéto státní firmy. Mám snad já nějaké výhody? Jo, můžu platit daně, aby měli odboráři na platy. V tomhle státě by se neměly rušit tratě, ale odborové svazy!
Sergej
16.05.2005 (22:38)  
Není jediný rozumný důvod pro to, aby měli zaměstnanci jedné státní firmy oproti zaměstnacům ostatních stát. firem takové nadstandartní výhody! Až budou ČD vydělávat a budou finančně naprosto samostatné (tedy bez mnohamiliardových dotací), pak ať mají zaměstnaci třeba půl roku dovolené a zdarma pobyt ve Varech celý rok, ale v současné finanční situaci to není nic jiného, než zneužívání státních financí.
-ps-
16.05.2005 (22:14)  
PKS je v takto velkých firmách běžná /a to odbory v oblibě nemám/. Běžným lidem ale vadí, že firma není zisková a přesto mají její zaměstnanci takové výhody (2 týdny dovolené navíc, kratší pracovní doba, ozdravné pobyty atd.).

Bohužel se musíme smířit se schváleným zněním, ale já s takto velkými výhodami nesouhlasím!!!

JPB
16.05.2005 (21:42)  
Co to kecáš? Myslíš snad, že nejlepší nejúspěšnější nejziskovější firmy ve světě PKS nemají???!!
Kubíček
16.05.2005 (21:12)  
Škoda... showcialism must go on:/

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko