..: (DB) Ceny jízdenek pod lupou – jde to i levněji? :..

Německo - Stále častěji prodává dráha (DB) zbytečně drahé jízdenky. Šance na získání výhodné jízdenky je relativně malá. Nezávisí to na prodejci, nýbrž na rezervačním systému a počítačovém softwaru. Nadace na ochranu spotřebitele provedla zkoušku cen u německých drah. Využila všech forem prodeje – přepážka, telefon, automat i internet – výsledek byl z velké části jen „dostatečný“.

Velice zřídka byl prodavačem, který dobře neznal danou trasu, využit potenciál slevové karty BahnCard25, regionální síťové jízdenky (Ländertickets) nebo zvláštní nabídky SparPreis a spíše důvěřoval nabídce z počítače. Často byla také doporučována cesta v ICE, přestože se nabízela alternativa IC. 3 ze 4 prodejců nabídli zlevněnou variantu až po žádosti testera.

DB by měla zlepšit nejen lepší informovanost zákazníka, ale také by měla provést korektury v systému, aby mohla obstát v konkurenci s levnými leteckými přepravci.

Nadace na ochranu spotřebitele (Německo)

CSPSV | 30.3.2005 (20:50)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Německo


-pv- (CSPSV)
31.03.2005 (12:36)  
Ländertickets nejsou síťové jízdenky v tom slova smyslu, jak je známe u nás (mimo Sone+).Na druhou stranu, je tento kompilkovaný systém výhodný pro ty, kteří mají čas a nervy hledat a hlavně kombinovat - když jedu do ciziny a mám na to čas, tak si s tím tu práci dám, ale nedokáži si to představit zde, když jedu např. do školy a potřebuji znenadání jízdenku...
-ps-
31.03.2005 (11:34)  
Na DB existuje spousta Ländertickets, ale k tomu je ještě tisíce regionálních jízdenek (Hopper Ticket, Bernstein Ticket) a ty jsou většinou nejlevnější, jenomže málokdy je systém zobrazí.

Myslím si, že ani v dálkové dopravě to není lepší - normální jízdné, SparPreis, FrühlingsSpezial, BahnCard25/50/100, MitfahrerRabatt, Zugbindung, zahraniční slevy (ED, InterRail, RAIL pas)...

Ale přesto všechno se dá najít vhodná sleva - ale to musí člověk sám a na internetu. Jenomže u ČD je to ještě o 100% horší. Kdyby neexistovala www.jizdenka.cz, tak se člověk nedozví vůbec nic.
registrovaný uživatel comar 
31.03.2005 (9:33)  
2 CSPSV: prave ze naopak. V SNR je spousta sitovych jizdenek (Laendertickets), navic je tam mnoho integrovanych dopravnich systemu v okoli velkych mest. Problem je, ze prodavaci se v tom vsem nemuzou vyznat, a tak prodavaji to, co jim vyplivne pocitac.DB uz se jednou cely system pokousely zjednodussit (jeste si vzpominam na to heslo "Neue Preise mit System"), ale nejak se to minulo ucinkem. V dalkove doprave je to sice trochu prehlednejsi, ale v regionalni doprave je porad strasny zmatek.
registrovaný uživatel CSPSV
31.03.2005 (9:25)  
Jenže u ČD to v omezené míře funguje(záleží samozřejmě na lidech) a prodejce nabízí levnější varianty a radí, takto se zvyšuje šance, že člověk znovu využije služeb drah. Navíc v SRN nejsou tak rozšířené síťové jízdeky a KMB vůbec neexistuje.

Možná, že prodejci SparPreis50 automaticky nenabízejí proto, že je tak neoblíbená (což mohu z vlastní zkušenosti potvrdit) - mít pevně stanovené vlaky, vejít se do počtu určených míst, minimálně 1 noc, atd...
registrovaný uživatel -ps-
31.03.2005 (0:03)  
Faktem je, že systém tvorby jízdného (jak u vlaků, tak u letadel) je dost složitý. Ale když chce člověk cestovat a jezdit, tak se musí snažit vyhledat si to nejvýhodnější spojení za tu nejlepší cenu. Stejně postupují jak dráhy, tak nízkonákladoví letečtí přepravci a v poslední době i autobusy (ceny od 995,-- jsou sice lákavé, ale pro obyčejného smrtelníka těžko dosažitelné...)
registrovaný uživatel Railmen
30.03.2005 (23:53)  
Tohle je pěkná kravina. Když neumím cestovat, tak ať radši dedím doma na zadku... Tohle je chování každého prodejce čehokoliv. Každý chce vydělat co nejvíce a i když nabízí zlevněné nabídky, málokdy je nabízí proaktivně. Setkal jsem se s tím jak u železnice, tak leteckých dopravců. Kdybych nebyl expert přes tarify čehokoliv, tak bych určitě necestoval v takové míře, jaká se mi dnes nabízí - ale jen proto, že jsem profík. Člověk nesmí být především blbec...

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko