..: Přidávání novinek a fotografií na ŽelPage :..

logoŽelPage – Po úspěšném otestování Vám nabízíme další možnost seberealizace na našich stránkách.

Základem je zaregistrovat se a poté můžete sepsat novinku, která se po schválení zobrazí na stránkách a nebo můžete přidat fotografii, která se zobrazí rovněž po schválení.

Pokud budete přidávat novinku, pamatujte na pravopis, stylistiku a také na obsahovou stránku.

Pokud budete přidávat fotografii, dodržujte prosím následující kritéria, která sepsali Tomáš Bareš a David Trčka:

  1. Nejcennější fotky získáte na trati. Ve stanici se fotí hůř, jsou tam sloupy, nástupiště, lidé a spousta dalších rušivých prvků.
  2. Než začnete, nejprve si zjistěte, jak svítí slunce a jestli bude lokomotiva nasvícená z čela i z boku.
  3. Lokomotiva by měla být zabraná z rozumného úhlu, tj. ani ne moc z čela, ani ne moc z boku (ideálně 30-45°)., úplně z boku pak v žádném případě.
  4. Vlak by na fotce měl být rovnoměrně rozložený a měl by být celý (pokud to není dlouhý nákladní vlak), pokud se zadní část vlaku ztrácí v oblouku nebo například v křoví, pak to nevadí
  5. Křoví a vysoká tráva před vlakem nepůsobí dobře. Před focením si nejprve vyčistěte oblast, kde budete fotit.
  6. Dejte pozor na stíny, vrhat je mohou stromy, sloupy trakčního vedení, návěstidla, ale třeba i fotograf.
  7. Pokud fotíte ve stanici, ze střechy lokomotivy nesmí růst návěstidla a podobně, výsledný dojem z fotky to zkazí.
  8. Používejte editor a fotku správně ořežte a upravte do rozlišení 1024*768, jiný rozměr do fotogalerie neprojde.

Karel Chýla Poslat mail autorovi | 16.1.2005 (21:18)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
Josef Paukert
25.01.2005 (22:45)  
Zdravím,

nevím jestli děláte nějakou selekci fotografií ještě před uveřejněním, ale každopádně spousta fotografií uveřejněných na vašem webu, (kterého si mj. cením pro spoustu zajímavých informací) odporuje tomuto "osmeru" co jste zde napsali. Např. Laminátka 230064 - lokomotiva j moc dole na fotce a pak taky zelená krysa (fotka hned pod laminátkou)je focena z boku.To však záleží na vás, jak se s tím vypořádáte, ale každopdáně nevím proč diktujete, jak má vlak na fotce být vyfocen. Třeba takový pohled přímo na čelo vůbec není špatný.

Zdraví Josef Paukert
registrovaný uživatel karel.f  mail  
24.01.2005 (13:24)  

24.1.2005 - 11:03
chci jen vědět jak dlouho se věnuješ footgrafování a fotografii. Toť vše.
registrovaný uživatel jugy
22.01.2005 (22:45)  
Pro mě osobně nejkrásnější (a tím i pro vlastní focení nejvíc inspirativní) galerie vlaků na netu je tady: http://www.ebepe.com/html/railworld.html
22.01.2005 (21:35)  
Pokud bych třeba na svých webových stránkách poskytl prostor pro prezentaci cizích fotografií, tak bych si také vybíral (každý takový prostor zadarmo neposkytuje). A aby se mi nehrnuly stovky technicky nekvalitních či obsahově nevhodných fotografií, tak řešením je předem si stanovit podmínky pro jejich přijetí a uveřejnit je. To zde vítám. Pokud se týká konkrétních kriterií, tak autoři je mohli konzultovat s jinými fotografy, vyvolat diskuzi a z došlých příspěvků vybrat a aplikovat to nejlepší. Už vzhledem k tomu, že se jedná o velmi navštěvovaný server. Právě proto se dá očekávat velké množství přispěvatelů - kvalitních i nekvalitních, různě zaměřených. Předložená kritéria se především hodí pro portréty lokomotiv či jiné stereotypní fotky, ale leckdo fotí celé vlaky, krajinku s vlakem, náladové snímky, infrasrukturu, kde vlak je doplňkem, či se pokouší o netradiční pohledy na železnici, a kdoví, co ještě. Čili úplně mi v kritériích chybí obsah fotografií. Pokud chcete především portréty lokomotiv tak budiž, ale dejte si to výslovně do podmínek. Pokud berete i jiné věci, tak doporučuji fotogalerii rozdělit podle více témat, než jen podle typů vozidel. Jsou fotky, kde převažuje lokomotiva, jinde celá vlaková souprava, jinde trať nebo staniční budova. To neberete výrazně v potaz. Chybí mi v kritériích ještě datum, místo, číslo vlaku, lokomotivy či nějaký komentář a podobně.
registrovaný uživatel karel.f  mail  
22.01.2005 (12:04)  
Vážení přispěvovatelé.
Jedno je fakt že je dnes jiná doba než třeba před třiceti lety. Nechci nijak srovnávat ale myslím si to co se na internetu dělá o železnici tak patří každému velké dík. Jestli jeden tak a druhý zase jinak to jsou podle mě maličkosti . Je tu tolik stránek že to nejde za jeden den ani vše prohlédnout. Já jak byl ve vašich letech tak jsem dostal ve stánku koupit časopis ŽELEZNIČÁŘ za dvě kačky a to ještě černobíle mimo titulní strany a byl jsem rád že něco mám o železnici.Chtěl bych poděkovat všem co mají nějaké ty stránky a obětují pro své fandovství svůj volný čas. Každopádně kritika a pochvala k tomu určitě patří.Ale nesnáším lidi kteří jen kritizuji a sedí v teple doma a nic nedělají. Zamyslete se někteří nad sebou kolik jsete napsali reportáží, poslali fottografii atd. Největší srážka na železnici neni s vlakem ale z volem. Karel - Ostrava
registrovaný uživatel -aa-
20.01.2005 (11:34)  
Problém je, že zrovna tohle osmero ty sebevědomé začátečníky zrovna moc fotografovat nenaučí.... I když uznávám, že je to lepší než nic.
registrovaný uživatel jena
19.01.2005 (16:10)  
Pánové - musím přiznat, že moc nechápu, že se nad tím "osmerem" tak rozčilujete. Je evidentně určeno těm, kteří drží v ruce foťák "prvně v životě" a hned si myslí, jak světoborné výtvory z něho nelezou. Osobně s řadou bodů taky moc nesouhlasím, ale pro totálního laika, který by rád "prorazil" je to dobrý návod, jak se vyvarovat alepoň těch nejhrubších chyb. Když se pak po nějaké době (nebo třeba hned) ten člověk tento člověk dá svým (pro mnohé třeba "nevšedním") směrem, je to taky dobře. To máte podobný jako s moderním uměním - pro mě většinou nekoukatelné čmáranice, pro jiné nádhera.

Druhou stranou věci je fakt, že je v galerii Webu dost fotek, které část (a leckdy i většinu) rad "osmera" ani zdaleka nesplňují. Nezaujatého pozorovatele to tak může snadno vézt k otázce, proč WEB vyhlašujete (radí) nějaká pravidla, když fotky umistěné na jeho stránkách je přitom nesplňují.

Za sebe bych řekl, že jsem jsem rád, že se někdo alepoň pokusil o vytvoření nějaké "příručky - rádce" pro fotografy - začátečníky. Protože profík (za které jak tu pozoruju se považuje většina) si už fotí podle sebe, zkouší experimntovat, může třídit, vyhazovat. Prostě ví co a jak. I oni mají špatné fotky, ale házejí je rovnou do šuplíku nebo dokonce do koše, takže se o nic neví.

Když sem začínal s focením já, byl NET (aspoň v šíři, jak ho známe dnes) prakticky věcí neznánou, o dostupnosti pro normálního smrtelníka nemluvě. Kdo neměl kontakt s podobnými "nadšenci" neměl moc možností zjistit, že dělá to a to špatně. Takže mám spoustu dnes už dávno historických věci vyfocených v pravdě hrozným způsobem. Nezavrhujme tedy ty, kteří se snaží poradit. A že se nezavděčí všem .... ti kdož jsou lepší, ať sepíší své "osmero".
registrovaný uživatel LF
18.01.2005 (20:35)  
Proč tolik výhrad ke způsobu pořizování fotografií lokomotiv. Každý má jiné nároky a požadavky. Těm, kterým se to nelíbí nebo má rozdílný názor chci říci, nechť si založí vlastní stránky a tam publikuje a název stránek zveřejní na nejsledovanějších sledovaných stránkách a hlavně ať umožní vstup kritice. Kritika totiž vede ke zlepšení práce. Mne také někdy mrzí, že některé snímky nejsou uveřejněny na různých www stránkách, ale poažadavky webmajstra a šéfredaktory ctím a pokud mám chuť spolupracovat, pokouším se přizbůsobit. Dobré světlo přeje všem LF
registrovaný uživatel Jmeno a Prijmeni
18.01.2005 (18:42)  
Rekl bych, ze ty rady si vzali k srdci ti, pro ktere nebyly primarne urceny. Dovolim si mensi prirovnani. Ted bezi Superstar - chodi tam lidi, co vubec neumi zpivat, ale presto si mysli, ze maji sanci byt superstar (opomijim exhibicionisty, co se chteji jen predvadet v televizi). Stejne nesebekriticky jsou i nekteri fotografove. Proto panove Trcka a Bares sepsali jednoducha pravidla (pravda, mozna trochu sotousska), kterymi by se mel zacinajici fotograf ridit. Mozna je to i proto, aby se pak takovyto fotograf nedivil, kdyz mu na zelpage fotku neuverejni. Je na tom snad neco spatneho, kdyz nekdo zacne fotit timto zpusobem a pak casem zkusi experimentovat? Fotografu, kteri produkuji kvalitni fotky, se toto netyka, ty maji sva vlastni pravidla. Ale to bychom nebyli v Cechach, aby se neobjevili rejpalove, ze?
18.01.2005 (12:08)  
Poslal jsem Ti svoje vyjádření k Vašemu osmeru do meilu, tak doufám, že si to přečteš :-)
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko