..: Fotogalerie - detaily fotografie 422.0108 :..
 

422.0108


422.0108Informace o fotografii:
 - Úsek: Telgárt penzión - Vernár
 - Datum: 1.8.2009
 - Autor: Johník  Poslat email autorovi
 - Zobrazeno: 11486x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 10
 - Rating od uživatelů:
 10

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2      Zpráv na stránku:   
14.08.2009 (23:28)  
Johník: jj, tak jsem to myslel

Bea: Pochybuji, že se ještě někdy sejde tolik "toho" najednou
14.08.2009 (17:29)  
Johník: kdyby se tak braly do galerie supr nasvícený koleje...
Tak už máme UG, ŽKŽ, modely.... tak že by? :D

Zirecek: je to spise muj pocit, ze tu fotky s mekkym svetlem v podstate nejsou
Jsou tu fotky takové, jaké nabídnou autoři. Správci vyberou to pěkné a dál to znáš ;-)
14.08.2009 (16:20)  
Ale tak fotek s měkkým světlem je tu relativně dost. V převaze nejsou, ale to bude tím, že hodně šotoušů se vydává na lov, jen když je hezky. A také, okamžiky se zajímavým světlem jsou vzácné a mnohdy při tomto báječným světle chybí fotografovaný objekt. Kolikrát jsem to už zažil, to supr světlo, ale vlak nikde... kdyby se tak braly do galerie supr nasvícený koleje... :-D
14.08.2009 (14:48)  
Ok, diky, je to spise muj pocit, ze tu fotky s mekkym svetlem v podstate nejsou (nemyslim podvecerni tema).
Druhy odstavec neresim, nestavel jsem to do extremnich rovin. Avsak tusim, ze se mozna tyka me fotky u schvaleni, aspon umim pojmenovat, co mi na te fotce nesedelo, :-).
14.08.2009 (14:34)  
Zirecku, dobře nafocená dobře zpracovaná fotka za měkčího násvitu neměla nikdy problém. Dobře nafocenou blbě zeditovanou se vždy snaží správci s autorem dotáhnout do zveřejnitelného stavu. A blbě nafocené... Čo s takými?

Pověz, jaký přínos má tmavá podexponovaná překontrastnělá fotka s vypálenou oblohou, třeba ve srovnání s dobře nasvícenou dobře exponovanou a dobře zeditovanou "tou samou"?
14.08.2009 (13:41)  
Chary: A právě díky rozptýlenému slunci se mi tato fotka líbí velice. Díky takovým světelným podmínkám je výraz fotky celkově jiný, odlišný než většina ostatních s klasickým 100% násvitem. A možná díky tomu už tak vynikající záběr získáva punc nevšednosti na ŽP. Např.: Kamenné zdivo při tomto tlumeném světle je jiné než při přímém, plném světle, kdy má hrubší strukturu díky výraznějším stínům na tvarovaných kamenech. Fotka tímto vyznívá jemněji, je více prostoru pro jemnější přechody, fotka je jakoby "klidnější" pro oči. Proto také souprava sedí na most jak ulitá. Myslím si, že v řadě případech tlumené světlo s méně výraznýmí stíny, jemnějšími barvami může dát možnost udělat jakoby věrnější, detailnější fotografie.

Zkráceně - vemme fotoflek se stejnou kompozicí a vlakovou soupravou. Jedna fotka při 100% násvitu, druhá při tlumeném světle. Druhý případ má málo šancí na schválení kvůli "nenásvitu". Přitom si myslím, že druhý případ je na srovnatelné úrovni. Avšak chápu, že hranice mezi přínosným tlumeným světlem a zpackanou fotkou je poměrně tenká.
Aneb dosud nechápu, proč je vyžadován 100% násvit, proč pro jemnější slunce "musím" fotit v podvečer (již jiná barva světla) anebo jít na historické jízdy, kde se více toleruje.

Píšu to proto, protože si myslím, že mi odpovědí rozšíříš obzory, proč tak a ne tak, proč na ŽP není příliš přínosné to, co v jiných fotoodvětvích je normální - zachycovat realitu v různorodých světelných podmínkách (Pořád mám na mysli nezpackané, účelně pořízené fotky s požadovaným výsledkem).
14.08.2009 (13:36)  
Chary :)
" hra světla a světla..." zaujímavo napísané..chytáš ma za slovíčka, ale vďaka za upresnenie. Eufória to nie je, skôr len také konštatovanie a prejavenie názoru.
14.08.2009 (13:33)  
tAK TATO FOTKA NEPOTŘEBUJE ANI KOMENTÁŘ SUPER
14.08.2009 (12:04)  
Beo, nechci snad moc okatě chladit tvou rozpálenou euforii, ale když už tu chceme používat fotografická klišé, tak pod pojmem "hra světla a stínů" si představím třeba toto http://www.zelpage.cz/fotogalerie/ostatni/art/art149.html

To, co vyfotil Johník je "obyčejná" fotka, čímž nechci nijak deklasovat jeho výtvor. Jen prostě má most, páru, rozptýlené sluníčko a dobrý mráčky, celé to vypadá moc líbivě, nicméně nic světloherného to není, svítilo a on to vyfotil ;-)

TeĎ koukám, že je to možná tak hra světla a světla, stínů tam díky celkem rozptýlenému slunci moc není, což?

Trošku mi to připomíná ten "industriál", kde na horizontu byla vidět fabrika...
14.08.2009 (11:48)  
Johník,
bol si v správnom čase na správnom mieste a to je potrebné iste oceniť. Máš pravdu je k tomu ešte potrebný aj cit, práve pre takéto zachytenie, aby záber dokázal vyzdvihnúť, hru svetla a tieňov a nostalgie zároveň. Máš stále môj obdiv, pretože práve Tvoje fotky boli mnohokrát inšpiráciou . Vďaka za ne.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko