..: Fotogalerie - detaily fotografie 753.109-8 :..
 

753.109-8


753.109-8Informace o fotografii:
 - Místo focení: Brezová pod Bradlom
 - GPS: 48°39'6.527"N, 17°31'50.387"E  »  Mapy.cz Google mapy
 - Datum: 29.4.2019
 - Autor: Martin Mačanga 
 - Zobrazeno: 4594x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 10
 - Rating od uživatelů:
 10

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2 3      Zpráv na stránku:   
09.05.2019 (18:46)  
Honzinus78: Fotky v odkazech jsou pořízeny za slunečního svitu a u většiny z nich mi není jasné, proč by se mělo použít HDR. Rovněž jako porovnání s touto mi přijdou ty odkazované jako nepříiš relevantní.
09.05.2019 (7:15)  
HDR je pracovní nástroj jako každý jiný při editaci. Jde o to jej adekvátně zvládnout jako ostatní běžné úpravy žel. fotek. Jeho menší četnost užití není důvod k obhajobě nepřirozeného editu.
Když by to byla UTG, tak proč ne. Autor nemluví o uměleckém záměru, opakovaně říká, že to takto bylo v reálu.
Tvrdit, že různě tmavé lampy a stromy v reálu takto byly, je s podivem; stejně jako plné hodnocení od autorů a různé zdůvodňování tohoto stavu.
08.05.2019 (22:57)  
A proč by se nemohly sázet desítky jak na běžícím pásu? Když se snímek divákům líbí, tak ho mohou ohodnotit dle jejich uvážení. Stejně tak by mohly desítky padat i při jinak provedeném editu, jen bych v tomhlr případě nepoužil termín "přiléhavějším". U takto provedené fotografie, kde je z úpravy patrný nějaký záměr, bychom se spíš mohli bavit o tom, jak by kdo HDR provedl dle svého vkusu. A že si autor stojí za svým výsledkem? Nevidím v tom žádný problém, věřím, že pokud by se jednalo o standardně editovanou fotografii, provedl by nápravu.
08.05.2019 (19:11)  
Jelikož se jedná o pěkný námět, tráví tu někteří čas psaním písmenek autorovi, že by znázorněný námět mohl posunout dále přiléhavějším editem.

Už v náhledu na mobilu jsem si myslel, že je to fotoškola.
Na okrajích stromů je jasně vidět, kde a jak se gumovalo nebo "prasilo" HDR. Obloha bez barvy a stromy na koncích výrazně tmavší, stejně jako obě lampy jak zebry.
Topič mluví o měkkém světle (pak je zpracování HDR nesmysl) a autor mluví o silném protisvětle (kde jsou teda stíny?).

Když autor někam vyvěsí originál ke stažení, může si každý zkusit udělat názor sám.
Stačilo by alespoň světelně přiblížit k sobě vršek a spodek fotky, ať to nebije tolik do očí. Nebo mohl autor provést citlivěji přechod na stromech a lampách. Místo toho se tady sází desítky jak na běžícím pásu...
08.05.2019 (10:24)  
Fotka je celkově pěkná a náladu má. Já mám problém s těmi přechody ve stromech a barvou oblohy, což bude důsledkem aplikace jakéhosi HDR filtru.
Kdyby byl autor použil simulaci analogu, fotka by celkově měla barevný nádech a určitě by nedošlo k podivnému přechodu ve stromech.
Kompozice je super a vystihuje atmosféru hezkého venkovské nádraží.
Ale je fakt, takovou fotku si bude člověk pamatovat. :)
08.05.2019 (9:42)  
Jelikož je z fotky na první pohled patrné, že autor použil při editaci nějakou funkci "HDR", tak soudím, že tak činil záměrně a s rozmyslem. Fotky s takovýmito úpravami bývají vnímány občas rozporuplně a velmi subjektivně. Na základě čeho je možné tvrdit, že to je takto špatně a že to měl autor editovat "standardně"? Vzhledem k měkkému rozptýlenému světlu nízké intenzity si myslím, že "standardní" metodou by s dobrému výsledku nedošlo. Pro zajímavost jsem si zkoušel ještě nějaké drobné úpravy a lehké ztmavení pomocí křivek by, podle mého subjektivního pocitu, mohlo fotce trochu prospět, ale to jsou již je drobné nuance. Zaplaťpánbůh, že autor na místě "viděl" a vyfotil to takto a ne jak navrhoval jeden z oponentů jako šotoporno se staniční budovou. Na mě fotka působí velmi příjemně a přiléhavě vystihuje atmosféru daného okamžiku. Na první pohled je z ní vidět, že autor se dívá kolem sebe, při fotografování se snaží přemýšlet a jenom to tak "nešlehá". :-)
07.05.2019 (22:00)  
Tak ta slavnější umělecká díla bývají kontroverznější a mnoho lidí se má potřebu k nim vyjadřovat, ať kladně nebo záporně. Z rozsahu i obsahu této debaty lze vyvodit ten jistý závěr, že tato fotka k takovýmto uměleckým dílům patří;-). Pobavila mě jak fotka, tak diskuze pod ní. V náhledu je to krásná malba hodná zarámování a pověšení na zeď a fotka jako taková....no hezká;-)
07.05.2019 (21:31)  
Honzinus: To je dobrá otázka. Bohužiaľ na ňu nepoznám odpoveď, keďže mne príde obloha v poriadku.
07.05.2019 (20:06)  
Pánové, ač úpravy v zásadě nemám rád, tak zde se autorovi povedly. Fotka je v pořádku, nevím, co se Vám nelíbí.

Zrovna čtu nové číslo časopisu Fotografie, protože mě zaujal titulek "Protisvětlo". A teď to hlavní: všechny (VŠECHNY!!) fotky v časopise jsou zásadně upraveny, nějaký kontrast je naprosté minimum, zcela běžně se používají různé LUTy atd. A teď si vyberte...
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko