..: Fotogalerie - detaily fotografie 749.162-4 :..
 

749.162-4


749.162-4Informace o fotografii:
 - Místo focení: Bošice zastávka
 - Datum: 7.7.2019
 - Autor: Chary  Poslat email autorovi
 - Zobrazeno: 2199x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 8
 - Rating od uživatelů:
 4

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

09.07.2019 (22:38)  
Věřím, že každý fotograf to má podobně. Prostě máte nějaký flek, na který se chcete vrátit, až bude vhodná konstelace, a klidně si počkáte. Klidně roky. Já jsem čekal roků přibližně deset.

Kdysi sem si koupil auto, což mi umožnilo jezdit fotit na místa vzdálenější, než kam dojedu na kole, s výbavou, kterou na kole ani neuvezu. Tak jsem jezdil a hledal místa. A ten zajímavý flek jsem našel vlastně za humny. Ruiny statku, na první pohled ničím nelíšící se od mnoha dalších podobných všude kolem. Špejle, výdobytek to poslední doby, umožnila dosáhnout zhruba kompozice takové, jaké jsem chtěl, a už jsem čekal jen na ten zajímavý vlak. A ten přijel minulou neděli.

Lokalita je však na naše poměry celkem zajímavá z několika důvodů. Ze současného správního hlediska je samota Votelež součástí obce Bošice, které dále spadají pod Svojšice. Z historického hlediska tam byly při vykopávkách v sedmdesátých letech minulého století nalezeny umělecky cenné artefakty (zdobené kachle), které jsou nyní ve sbírce muzea v Kouřimi.

Jelikož Votelež spadá pod Bošice, zastávka na trati 013 se jmenuje Bošice zastávka, zde zhruba v místě třetího vozu soupravy.

A tato lokalita ovšem dosahuje i Evropského významu. Zhruba 900 metrů od lokomotivy, z pohledu fotografa vpravo, se nachází astronomický střed Evropy.

Naše republika je na světové poměry celkem malá, ale i tak je rozdíl mezi nejvýchodnějším a nejzápadnějším cípem zhruba 28 minut, pokud jde o rotaci země „jedenkrát za den“. Čili rozdíl mezi východem slunce v Aši a Jablunkově je tedy necelá půlhodina. Pokud si však pustíte zprávy o počasí a budou tam hlásit východy a západy slunce, bude se to ale týkat právě tohoto místa na Kolínsku.

Takže až příště uslyšíte, že dnes je východ slunce v tolik a tolik, nemusí to nutně platit pro vaši lokalitu. Ale pokud je to uvedeno bez dalšího určení, platí to pro Votelež. A nejbližší místo na železnici se jmenuje Bošice zastávka.

https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/votelez/pansky-dvur
http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1314080666
https://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/INFORMACE-pro-myslivce/Vychody-a-zapady-Slunce-a-Mesice

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko